Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele, loc de pelerinaj în prima zi din noul an (FOTO)

Holistic
Zeci de turişti care s-au distrat de Revelion în zona Pasului Tihuţa au ales ca, în prima zi din noul an, să urce pe platforma de beton a crucii de la Mănăstirea Piatra Fântânele. Oamenii au admirat, de sus, panorama Munţilor Bârgăului, şi-au făcut fotografii şi apoi s-au rugat în paraclisul mănăstirii. A funcţionat şi telescaunul, iar o sanie trasă de cai ducea lumea la plimbare.

În lipsa unui strat mai gros de zăpadă care să le permită să schieze sau să se dea cu săniuţa, turiştii care şi-au petrecut noaptea dintre ani în Pasul Tihuţa, la Hotel-Castel Dracula sau la cabanele din zonă, au ales, miercuri, să se plimbe. Cu mic, cu mare, oamenii s-au îndreptat spre Mănăstirea Piatra Fântânele şi au urcat cu toţii pe platforma de beton pe care se află crucea ridicată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în timpul mandatului lui Liviu Rusu (PDL).

Deşi construcţia nu e gata – scările de acces se termină, la un moment dat, deasupra unui hău – oamenii au ignorat acest detaliu aparent periculos. Au scariurcat pur şi simplu muntele pe unde au putut, apoi au folosit scările improvizate din lemn şi s-au dus până la ultimul nivel accesibil. Acolo şi-au făcut fotografii, au admirat panorama munţilor. La coborâre, mulţi au intrat în paraclisul mănăstirii în care s-au rugat sau au dat pomelnice.

Cei care au avut chef de o plimbare la înălţime au putut folosi instalaţia de telescaun care a funcţionat, iar amatorii de plimbări terestre au avut la dispoziţie o sanie cu doi cai, gata să-i ducă pe drumurile de munte de pe care nu s-a topit zăpada. Pentru o oră de plimbare, proprietarul saniei cerea o sută de lei, aşa că a cam dus lipsă de clienţi. Fiind gratuită urcarea pe platforma crucii, cei mai mulţi au preferat să o ia pe jos pentru a face şi puţină mişcare după mesele copioase luate de Revelion.

Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele a fost ridicată în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Înălţarea ei a costat peste trei sute de mii de euro. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalică şi şase metri platforma de beton. Ea este vizibilă şi pe timpul nopţii, datorită sistemului de iluminat cu leduri.

Mai multe fotografii din Pasul Tihuţa în prima zi din noul an găsiţi aici.

Cristiana Sabău

cruce turisti 2 cruce turisti 3 cruce turisti 4 cruce turisti 5 cruce turisti 6 cruce turisti 7 cruce turisti 8 cruce turisti 9 cruce turisti 10 cruce turisti 11 cruce turisti 12 cruce turisti 13

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.