Elevii nu vor mai putea parasi incinta scolii in timpul programului nici macar pentru ca sa isi cumpere de mancare. De asemenea, nu vor mai putea iesi sa fumeze pe strazile din preajma scolilor, asa cum s-a intamplat pana acum. Noua regula este prevazuta in Statutul elevilor care intra in vigoare incepand din 22 septembrie a.c., a anuntat Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.
Inspectorul scolar general Camelia Tabara le-a spus, joi, directorilor de scoli, sa fie atenti la intocmirea planurilor de actiuni cu Politia si Jandarmeria: „Mare atentie! in Statutul elevilor este inserat la interdictii faptul ca elevii nu au voie sa paraseasca incinta scolii pe toata durata programului scolar. Trebuie sa prindeti in acest plan tot ce inseamna securitatea copiilor, care este ora la care vin, care este ora la care pleaca, foarte bine inregistrate si monitorizate toate activitatile extracurriculare ca sa facem dovada, mai ales pentru minori, ca am asigurat elementele de securitate specifice mediului educational”.
Inspectorul general-adjunct Deak Zoltan le-a mai spus directorilor ca, potrivit documentului, elevii pot merge la scoala cu telefoanele mobile, dar nu au voie sa le foloseasca decat cu acordul profesorilor sau in caz de urgensa. De asemenea, vor putea sa-si conteste notele atunci cand se simt nedreptatiti. Deak le-a atras atentia ca profesorii nu au voie sa-i mai treaca pe elevi absenti ca masura de pedeapsa.
In premiera, elevii vor evalua, semestrial, in mod anonim, profesorii si vor avea inclusiv dreptul sa protesteze in scoala. Noul statut, pe care elevii vor trebui sa-l respecte din data de 22 septembrie cand intra in vigoare, nu mai permite scolilor sa le impuna uniforme, insa trebuie sa aiba o sinuta vestimentara decenta si adecvata si sa nu aiba comportamente jignitoare indecente, de intimidare, de discriminare, sau sa se manifeste violent fasa de colegi si profesori. Elevii trebuie sa respecte drepturile de autor si sa elaboreze lucrari originale. Regulile sunt valabile in orice scoala din aceasta toamna.
O alta prevedere cuprinsa in noul statul al elevului este dreptul elevului de a primi rezultatele lucrarilor scrise in cel mult 15 zile lucratoare de la data sussinerii acestora si dreptul de a fi informat cu privire la notele acordate, inainte ca acestea sa fie trecute in catalog. Contestarea notelor primite poate fi facuta de elev sau de catre parinte, tutorele sau sussinatorul legal al acestuia.
Atunci cand se aplica o sanctiune, elevii au dreptul sa se apere. Nici o mustrare nu se face in fata clasei sau a scolii si sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sanctiune aplicata, daca, in opt saptamani de la comunicarea pedepsei, elevul isi corecteaza comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiti doar pentru faptele pe care le savarsesc in perimetrul scolii.
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania.
Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate in cinci categorii: drepturi educationale, drepturi de asociere si exprimare, drepturi sociale, recompense si alte drepturi. Documentul prevede deopotriva indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare.
Este primul document de acest tip, elaborat in Romania dupa 1990, care consacra intr-o forma consolidata drepturile si obligatiile elevilor. Forma finala s-a conturat in urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educatiei a organizat-o in perioada 17 iunie - 4 iulie. Prevederile Statutului se aplica incepand din anul scolar 2016-2017.