Actualitate Recomandări

Cod galben și cod portocaliu de vreme severă în Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse torențiale, valabile inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud.

Pentru perioada vineri 9 iunie, ora 10.00 – sâmbătă 10 iunie, ora 10.00 a fost dat cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Vineri 9 iunie, între orele 14.00 – 23.00, este cod portocaliu de averse torențiale.

Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore).

În zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis pentru Bistrița-Năsăud cod galben de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), valabil până vineri 9 iunie, ora 24.00.

Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Meteo.BN informează: Până cel puțin duminică, pe toată suprafața județului vor fi intervale de timp în care manifestările de instabilitate se vor extinde şi se vor intensifica. Astfel, aşteptăm averse torențiale, frecvente descărcări electrice, punctiform căderi de grindină şi intensificări susținute ale vântului care vor lua aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor putea depăşi 35-45 l/mp într-un interval scurt de timp, iar până la finalul perioadei în analiză, în zonele de munte, peste 70-80 l/mp. Creşte, astfel, riscul apariției unor scurgeri torenţiale cu efect de inundații locale. Manifestările vor avea o amploare şi o intensitate mai mare în a doua parte a zilelor și la începutul nopții, dar nu le excludem nici în celelalte intervale orare.

1 comentariu

  • Transmite-ti ANM-ului : sa iasa afara si sa se uite pe cer!!! Sa mai ia o gura de aer proaspat de vara, sa-si limpezeasca creierul de la atata tehnologie!!! Poate nu mai exagereaza atat cu CODURILE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS