Social

Dezvăluirile unui năsăudean despre Diaspora: Îmi era ruşine să spun că sunt român!

Românii din străinătate fac totul pentru bani şi nu sunt solidari. Fraţii nu vorbesc între ei. Diaspora nu există. Se adună doar la băut şi dacă ai bani. Viaţa e uşoară doar pentru şmecheri. Acestea sunt motivele pentru care Radu Onigoae din Năsăud, care a muncit mai bine de un deceniu în Spania şi Germania, nu s-ar mai întoarce niciodată în străinătate, chit că în ţară nu s-a schimbat mai nimic de când a plecat. În continuare, posturile se stat se ocupă cu dedicaţie, iar oamenii simpli nu au ce face.

Pentru dumneavoastră cum a fost viaţa în străinătate? 

Nici pe departe nu e Raiul, e Iadul. Eşti ca un scalv, trag de tine cât pot mai tare, aşteaptă de la tine imposibilul. Trebuie să fii robot acolo. Nu ai voie să oboseşti. Românul e rău acolo. Dacă se întâmplă o înşelăciune, e român. Spaniolul, neamţul, nu te înşală. Românul, da. Dacă vrei să intri la lucru undeva şi e un post, te duce unul acolo, un românaş, îţi face intrarea, trebuie să îi dai drept, o sumă de bani.

Cine sunt intermediarii aceştia? 

Nişte şmecheri, nişte nimea. În România sunt nimeni. Nu sunt de-ăia cu ceafa lată, nişte pierde-vară în România care s-au dus acolo şi au făcut ce au făcut. Muncind cinstind în străinătate nu faci averi.

Şi cei care vin acasă cu BMW-uri cum şi le-au luat? 

Ori în rate, ori fac şmenuri, ori mănâncă pâine şi lapte şi îşi iau BMW ca să vină în figuri în ţară. Eu, unul, nu îi suport. Vorbesc în limbi străine prin piaţă (prin Năsăud -n.r.) şi au accent. Vorbesc foarte prost spaniolă. Sunt răi românii, nu ca alte naţii. Negrii se ajută între ei. A fost un caz în Spania: un spaniol a omorât un negru nevinovat pe care l-a confundat şi s-au strâns sute de negri să-l ajute. Românul nu vine! Dacă cazi jos, calcă pe tine şi trece mai departe.

V-aţi simţit singur acolo? 

Da, mai ceva ca printre străini în România. Străinul te mai ajută, mai vorbeşte. Acolo e lupta între bani, fraţii nu vorbesc între ei din cauza banilor. Totul e pentru bani. Nu te poţi baza pe nimeni. Când îţi merge bine şi ai bani, ai prieteni de faţadă care vin şi te ridică în slăvi ca să câştige ceva de pe urma ta. Altfel, nu te cunoaşte nimeni, eşti singur pe lume.

Ce să mai înţelegem din povestea aceasta cu Diaspora care a ales Preşedintele României? 

Nu există aşa ceva. Acolo nu ştie nimeni ce s-a întâmplat. Venea câte unul să mergem să votăm. Am auzit de maşini care duceau oamenii la vot pentru o masă, pentru o bere. Bani nu am auzit să primească.

V-aţi mai întoarce în Spania? 

Pentru nimic în lume. Viaţa în străinătate nu e aşa cum o descriu unii şi alţii. Numai când eşti acolo, când te dai cu capul de gard şi vezi că nu ai pe nimeni îţi dai seama cum e. E uşor pentru şmecherii care nu au familii şi trăiesc de pe o zi pe alta, azi într-o parte, mâine în alta. Diaspora înseamnă o comunitate, dar nu există. Există o comunitate când se întâlnesc la băut. Merg pe plajă, beau, sparg seminţe, lasă mizerii. M-am uitat pe o plajă în Almeria şi spaniolul îşi punea în pungă tot când pleaca. Unde vedeai gunoaie, e clar că au stat români. Îţi era ruşine să spui că eşti român. Erau numai în figuri, vorbeau urât, în româneşte, se legau de femei. Nu toţi erau aşa, normal. Eu vorbesc de cei care vin în ţară şi nu mai ştiu vorbi româneşte, se dau în figuri, accelerează motoarele. Şi eu puteam să îmi iau în rate o maşină ultimul tip şi să vin în ţară, dar pentru ce? Nu văd rostul la aşa ceva.

Sunteţi electrician, înţeleg, o meserie căutată la noi. 

Da, am fost la un examen, la Bistriţa, la Electrica, şi postul era dedicat. S-au dat nişte exerciţii acolo, nişte probleme pentru ingineri. Eu le-am spus că nu m-am dus să dau examen la facultate. Ştiu meserie, am lucrat şi în străinătate. Era un post cu dedicaţie, am dat hârtia înapoi şi am venit acasă.

Acasă, Radu Onigoae, împreună cu soţia sa Veronica şi fiul Dan au făcut un solar unde cultivă legume din soiuri vechi, româneşti, pe care le vând sub brandul „Luşca – produse cu gust românesc”, recoltate doar în ziua livrării.

Despre comportamentul unor români din Diaspora, Timp Online a scris AICI şi AICI.

24 comentarii

  • Din nou un articol provocator si plin de generalizari. Si din nou o se incepe avalancha de comentari lafel de „echilibrat”. Obositor.

  • Il cunosc eu fiind din NASAUD, un om de omenie, il cred!
    Spune lucrurilor pe nume, si in legatura cu concursul e corect se dau ori politic ori cu pile!
    Bun interviu, multumim!

    • Din experienta proprie pot sa spun ca 350 euro in Romania au valoarea a 1400 euro in Danemarca.
      Un tuns in Romania e 3 euro – in Danemarca 40 euro. In scurtat de pantaloni in Romania 3 euro – in Danemarca 12 euro. Nu stiu cat costa un film la cinematograf in Romania insa in Danemarca e 10 euro.
      350 euro in Romania au i valoare de 4 pro mai mare decat credeti voi.
      Degraba castig eu multi bani in strainatate daca trebuie sa platesc 1000 de euro chirie la 106 m2.

    • Daniel draga poate tu esti un supracalificat care poti sa pretinzi 1000 de euro in Romania, dar sunt si bieti oameni care nu au avut bani de scoli inalte si pile sa intre in alte structuri si atunci merg la munca pentru 350 de euro!!! Si sti ceva??? bravo lor, sunt mai de admirat decat unul care sta cu mana intinsa la stat, sau traieste pe spatele familiei!!! Cinste celor care se duc sa munceasca si nu li se pare injositoare munca chiar si pe mai putini bani.Isi cresc copii si isi platesc darile la stat. Daca nu ar avea aceste venituri ar fi mai bine Daniel??? Ai tu o solutie salvatoare?? poate creezi niste locuri de munca super pentru ei sa le dai 1000 de euro si sa faci si profit ca doar trebuie si patronii sa aiba profit nu??? pe bune??/

  • O tura mai au familie, copil de crescut….bravo celor care muncesc nu asteapta ajutoare….nu e rusine sa muncesti….indiferent pe ce suma.

  • Un tip corect, care spune adevărul, fără fandoseli.
    Cinste lui.
    Din păcate aşa stau lucrurile, în general, desigur, că or mai fi şi (mici) excepţii.

  • Mai bine de un deceniu ca sa-si dea seama ca e mai bine in Lusca decat
    in Spania sau Germania. Povesile preferate ale lui Chris…
    Cateva milioane de romani locuiesc in strainatate de mai bine de un deceniu, umplu de gunoaie Europa, se fura intre ei, cumpara BMW-uri, care o enerveaza si pe Cristina. Noroc ca au ramas rudele si prietenii celor plecati care sunt oameni cinstiti, nu produc gunoaie si nu au BMW.
    Ce articol e si asta cand generalizezi experienta subiectiva a unei persoane care realizeaza subit ca e mai bine sa dea cu sapa pt ca
    unii au posturi dedicate in Romania iar afara e plin de smecheri cu accent.
    O sa facem un referat la presidentia Romaniei cu toate aceste articole. Nu e o amenintare. Trebuie sa se faca un studiu pt a ne da
    seama de situatia globala, nu de cea a unori indivizi frustrati, care apoi se generalizeaza. Cred ca e o problema sociala serioasa care trebuie discutata intr-un alt context, nu doar sa ne umplem timpul cu
    niste articole derizorii.

    • Nu mă cheamă Chris şi nici Cristina. Faptul că nu aţi reţinut nici cum mă cheamă mă face să înţeleg de ce nu pricepeţi că oamenii relatează propriile lor experienţe de viaţă, nu fac studii şi nici analize. De ce au dreptul doar unii să spună că trăiesc bine, iar alţii care au trăit prost nu au voie să spună nimic? Domnul Onigoae a relatat un episod din viaţa dânsului. Faceţi efortul de a respecta puterea acestui om de a fi sincer. În rest, vă doresc mult succes cu referatul. Poate găsiţi pe cineva care să-l scrie corect româneşte. Altfel, s-ar putea să-l găsiţi în container, alături de alte aberaţii trimise Preşedintelui României de care, din când în când, ne distrăm cu toţii copios.

  • Doamna Cristiana, Eujen (cred că el aşa se „scrie”) se alfabetizează citind şi, mai nou , a devenit analist.
    C-aşa-i românul, când n-are treabă !
    Mulţi frustrati vor să se vadă la „calculator”.

    • Buna Jenu.

      S tu esti roman. Din cauza asta esti frustrate…?

      Cristiane, foarte bun comentariu’. Mai bun decat articolul.

    • Draga doamna Cristiana,

      Nici pe mine nu ma cheama Eugen si nu o sa scriu nici un referat.
      Articolele dvs. despre diaspora creeaza iritare pentru o anumita parte a populatiei tocmai prin faptul ca se transmit unele informatii incorecte sau subiective.
      Ati reactionat la fel cand numele dvs a fost scris incorect/gresit.
      Am vrut doar sa intelegeti ceea ce simt unele pesoane, daca se generalizeaza cazuri particulare.
      E bine ca aveti oameni care va sar in aparare.

      Multumesc pentru intelegere (nu cred ca e cazul totusi sa corectzi greselile intr-un comentariu, si dvs ati avut…)
      Toate cele bune!

  • Părerile unui om sunt întotdeauna subiective. Asta nu înseamnă că sunt incorecte. Am scris numeroase alte articole despre bistriţeni care studiază în străinătate, muncesc sau cântă şi au succes. Sunt oameni inteligenţi care au muncit mult şi sunt apreciaţi. Pe acelea nu le citeşte o anumită categorie, e adevărat, însă, dacă nu citiţi, nu înseamnă că ele nu există şi că eu nu am reflectat corect viaţa românilor ce trăiesc în afara graniţelor. Şi eu vă urez cele bune.

  • Diaspora nu exista pentru ca oamenii s-au integrat. Se comporta ca si locuitorii din tara respectiva, se imbraca ca si ei si gandeasc ca ei. Daca ii vezi pe strada nu iti poti da seama ca sunt romani. Copiii romanilor s-au nascut acolo, sunt cetateni ai tarilor respective si nici nu vorbesc romaneste. Diaspora e alcatuita din oameni linistiti care muncesc, platesc taxe si fac munca voluntara in folosul societatii. Nu se ocupa cu intermedieri de locuri de munca. Şmecherii cu BMW, trening, adidasi si lanț la gât, adica cei care prostesc romanii care isi cauta un loc de munca in strainatate nu s-au integrat si nu se vor integra niciodata in țara respectiva. Acesti infractori nu au adoptat nimic din stilul de viata al strainilor. Ei se comporta in strainatate la fel cum s-au comportat in Romania.

  • Bine ca si-au dat seama ca Spania nu e de ei dar cineva le-a asigurat un loc de munca sa poata supravietui in diaspora , acolo solariile sunt o afacere de a trai , la noi nu sunt de durată . Bio nu exista in Romania

  • Acest domn Onigoaie relatează o experiență proprie dar de aici până a generaliza e cale lungă. Enclavele românești din Almeria , Arganda del Rey sau Castellon în Spania au aceeași conexiune cu Diaspora precum subsemnatul cu NASA, acolo s-au concentrat românii simplii și fără prea multă școală care mănâncă o pâine amară oriunde s-ar afla. Deci, cele spuse de dumnealui sunt perfect valabile pentru acele comunități , nu și în cazul românilor cu profesii bine cotate și remunerate pe piața muncii. Pe aceștia nu-i vede nimeni, în loc de „bumbe” și „merțane” au ales să-și investească banii în locuințe confortabile , firme proprii , etc. Ei sunt adevărata Diasporă , românii perfect adaptați și integrați în țara de adopție .
    Din povestea acestui om , cel puțin 2 chestiuni mi-au sărit în ochi:
    1. Rușinea de a fi român??? Într-adevăr ar trebui să-i fie rușine , eu spre exemplu sunt mândru de a fi ardelean și român datorită țării în care m-am născut , chiar fără picătură de sânge românesc în vene.
    2. Românii care au stat la coadă pentru a vota în noiembrie 2014 NU au fost constrânși să voteze sau duși cu mașina la vot pentru un mic și o bere, cu excepția câtorva duzini de sărmani culeși din birturi de către activiști PSD în Roquetas del Mar și împrejurimi.
    Așa că, d-le Onigoaie, sper ca viitoarele „dezvăluiri” să reflecte strict experiența personală și nu fapte sau întâmplări despre care nu aveți habar ori le-ați „cules” din auzite.

  • Ce-i mai place subiectul asta cu diaspora acestei ziariste.
    De cate ori are ocazia ataca. Ba ca se umple Bistrita de masini,ba ca cei plecati sunt niste necivilizati ce urla si-i deranjeaza delicatelei urechiuse,ba ca nu-i acorda prioritate cand inaltimea sa iese cu masina.
    Stimabilo,tot ce postezi aici are tenta politica si este comandat.
    Sa fie oare atitudinea asta contra diasporei o revansa pentru alegerile pierdute de stapanii tai cu ajutorul diasporei?????

    • Toate articolele scrise de Cristiana Sabău mi se par documentate și punctuale, chiar dacă provocatoare. Și bine face că prin ele stârnește BN-ul. Nu mi se par deloc orientate. Apropo de păreri. Până la apariția lui Coșbuc și Rebreanu care le-au spălat un pic rușinea, năsăudenii erau socotiți de către diaspora vieneză beoțenii României. Te las pe tine să te documentezi ce înseamnă lucrul ăsta, autosuficientule. Cristianei Sabău îi mulțumesc pentru faptul că există, scrie și că are păreri personale.

  • Domnul Onigoae, meseria dumneavoastra de electrician e invechita, uzata moral, nu corespunde cerintelor din ziua de azi. In Spania ati lucrat in agricultura timp de 13 ani iar intre timp tehnologia a evoluat. Dumneavoastra aveti nevoie de un curs de specializare.
    Credeti ca daca eu ma intorc in tara si fac dovada ca am terminat Liceul Electrotehnic in anul 1993 ma angajeaza cineva ca electrician?

    In Danemarca femeile nu prea indraznesc sa isi ia concediu de maternitate (crestere a copilului) pentru ca e o concurenta acerba pe piata muncii, iar daca iei o pauza de 1 an ca sa iti creste copilul ramai in urma. Dumneavoastra ati luat o pauza de 13 ani si ati ramas de tren.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS