Actualitate

Eclipsa totală de lună, ”ascunsă” de nori şi ploaie

Aşa cum s-a întâmplat şi în octombrie în cazul Draconidelor (curent uriaş de meteori), bistriţenii n-au putut vedea eclipsa totală de lună din cauza ploii şi a norilor denşi. Următoarea ocazie? În 2015.

O eclipsă totală de Lună a avut loc sâmbătă seară şi a fost vizibilă în totalitate în Asia şi Australia, din România putând fi observată cea de-a doua jumătate a fenomenului şi, din păcate, doar în unele regiuni, din cauza vremii nefavorabile. Eclipsa se poate vedea numai dacă este senin, nefiind vizibilă în condiţii de nori, ploaie sau ninsoare.

Eclipsa a putut fi observată în totalitate doar în Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa s-a văzut pe jumătate.


Eclipsa a durat cinci ore şi 56 de minute, iar totalitatea 51 de minute şi opt secunde. Luna s-a aflat parţial şi total în umbra Pământului timp de trei ore şi 32 de minute.

Următoarea eclipsă totală de Lună ce va fi vizibilă din România se va produce pe 28 septembrie 2015, putând fi observată de la ora 5.46. Mai devreme va avea loc însă o eclipsă parţială (Luna este acoperită parţial de umbra Pământului), pe 25 aprilie 2013, de la ora 23.08. Eclipse prin penumbră (Luna se va afla în penumbra Pământului, care este însă transparentă) vor avea loc pe 28 noiembrie 2012 şi pe 19 octombrie 2013.

Foto: wikipedia

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS