Actualitate

Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, de domeniul trecutului. ICCJ a dat termen în dosar iunie 2012

În anul şcolar 2011-2012, Liceul de Muzică "Tudor Jarda" nu va mai exista. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat termen în dosar ziua de 27.06.2012, după ce se va termina şcoala.

Desfiinţarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa şi comasarea lui cu Liceul de Arte „Corneliu Baba” din localitate, decisă de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) la propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud, a fost anulată, printr-o sentinţă, de Curtea de Apel Cluj. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a făcut însă recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar instanţa supremă a dat termen ziua de 27.06.2012, respectiv după încheierea anului şcolar care stă să înceapă. Acest lucru înseamnă că, în noul an şcolar, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” e de domeniul trecutului.  

Reamintim că, potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat favorabil în Dosarul 703/33/2011 în care Corpul Profesorilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, Consiliul Elevilor de la acelaşi liceu şi Asociaţia părinţilor au cerut anularea Ordinului 3801/2011 al MECTS prin care Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa a fost desfiinţat şi comasat cu Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Magistraţii au admis acţiunea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu MECTS şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi au dispus anularea Ordinului nr. 3801/1.03.2011 emis de MECTS. Totodată, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea ordinului meţionat până la soluţionarea irevocabilă a cauzei şi a obligat pârâţii, în solidar, să achite cheltuieli de judecată reclamanţilor, în sumă de 3734 lei.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, Inspectoratul Şcolar Judeţean a anunţat că, din anul şcolar 2011-2012, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa şi Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” vor fi comasate şi, vor forma un singur colegiu vocaţional.

Inspectorul general – adjunct Mircea Romocea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud a declarat, la vremea aceea, că s-a găsit această soluţie întrucât una din şcoli are probleme cu spaţiul în care funcţionează, acesta fiind revendicat.

„Avem în intenţie să constituim un colegiu vocaţional de arte prin comasarea Liceului de Muzică Tudor Jarda şi a Liceului de Arte Plastice Corneliu Baba având în vedere şi impedimentul legat de imobilul în care funcţionează Liceul de Muzică. Consiliul Local Bistriţa are o datorie către persoana care a revendicat şi a câştigat imobilul respectiv de peste 200.000 de lei, iar noi încercăm să comasăm cele două licee şi să identificăm locaţii în care să funcţioneze împreună”, a declarat Romocea.

Inspectorul general-adjunct a precizat că niciun cadru didactic nu îşi va pierde locul de muncă în urma acestei comasări.

„Fiind vorba de învăţământ vocaţional, planurile cadru şi normarea sunt suficient de generoase şi nu se pune problema reducerilor de activitate în situaţia comasării celor două şcoli”, a spus Romocea.

Sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 25.08.2011 şi a primit ca prim termen de judecată ziua de 27.06.2011.

Cristiana Sabău

4 comentarii

 • Daca desfiintarea liceului a fost anulata,inseamna ca acest liceu exista in acest an scolar,adica nu e de domeniul trecutului.
  Cu respect va intreb,nu va contraziceti ?

 • Draga Cristiana, mare jurnalista mai esti!
  Ti-ai pierdut credibilitatea, pe plan local esti terminata!!!
  Te contrazici singura, si tot ceea ce ai redactat in acest,, ziar,, cu privire la Liceul de Muzica ,,Tudor Jarda,, Bistrita e impotriva statutului de ,,deontoloaga,, ce esti!

 • Bine, Roxana-anonima. Citeste de acum ce ti se potriveste cel mai bine, carti de stiinta, arta, filosofie sau carti de joc. E la alegere. Numai cei ca tine pot avea discernamant in cazuri de-astea. Ca sa fii credibila, ca toti anonimii de pe acest pamant. Si daca iti spun cine esti mai esti atat de curajoasa sau dispari ca magarul in ceata? Scuza-ma, dar e singura expresie care-mi vine in minte, anonimo!.

 • DRAGA CRISTI-ANA ,
  HAI SA RECAPITULAM :
  1 SENTINTA A FOST DATA IN DATA DE 25.AUGUST 2011, CARE SUSPENDA SI ANULEAZA APLICAREA ORDINULUI MECTS nr.3801/ 2011 , privind desfintarea liceului de muzica Tudor Jarda.
  2. MECTS-ul a facut RECURS , in dosarul nr.703.33/2011 , care a fost inaintat la Inalta Curte de Casatie si Justitie din Bucuresti , recursul a fost fixat in data de 27.iUNIE 2012 , deci anul viitor !
  3. Nu esti informata si ma mir , ca te pretinzi ziarista care in opinia mea o ziarista trebuie sa stie ” toaca-n cer ” , ca atare hai sa-ti explic toti ” pasii ” legali care trebuiau facuti :
  a). Consultari preliminare : Consiliul Profesoral al institutiilor in cauza.
  b). Consultarea partenerilor sociali ( Asociatiile de parinti , Sindicatele din institutiile respective ) .
  c ). Consultarea Consiliilor de Administratie din cele doua unitati scolare.
  d) Hotarare de Consiliul Local ,in calitate de ordonator de credite ( prin intermediul Primariei , plateste : salarii , facturi consum de apa, consum de curentul electric , consum de gaze…..etc…)
  e ). Hotararea trebuia trimisa la ISJ-B-N , CARE ANEXA PUNCTUL DE VEDERE PE LINIE DIDACTICA….. si trimitea mai departe… la MECTS..
  f ). MECTS-ul …punea AVIZUL CONFORM ….si trimitea la GUVERN…!!!
  g ). Guvernul dezbatea in sedinta documentatia si emitea HOTARARE DE GUVERN ….si era terminata treaba …Liceul Tudor Jarda ….era desfintat !!
  in fapt : s-au OMIS punctele : ( a) ; ( b) ; ( c) ; (d) ; ( e) ; ( f); ( g) .
  Manareala a facut-o ISJ-ul …..care in secret a intocmit o ” documentatie” si a trimis-o la MECTS …iar ministrul in necunostinta de cauza si de competenta a semnat un ORDIN ( 3801/2011) DE COMASARE ( DICTIONAR : ALIPIRE , UNIRE , ADUNARE ) CU DESFINTARE ….( sic!!!).
  observatii : MECTS-ul nu are competenta sa desfinteze o unitate scolara CU PERSONALITATE JURIDICA !!!.
  Bibliografie : Legea nr.1/2011 -cunoscuta ca legea invatamantului….
  Sunt convins ca esti tanara inca si ai putere multa ca sa intelegi toata situatia DUPA ce citesti un strop din bibliografie…fara suparare…
  Unii care se considera zmeii zmeilor ( ISJ= ROMOCEA , DUICU , RETEGAN , MARC….etc…) ….sustin ca LEGEA este facuta de VLADICA pentru OPINCA !…..iertare ca este vorba de legea invatamantului !
  deci ESTE VORBA DE legea JUNILOR ….care o sa-ti plateasca …pensia daca va fi cazul…
  Daca te-am deranjat…..atunci nu am ce-ti face, caci in Romania dreptatea cateodata umbla cu capul spart , este chioara si schioapa !
  NU ESTE CAZUL IN relatarea d-stra ….ca inca razboiul abia a inceput( si este castigat pe fond) ….si sper sa nu ia amploare …internationala…!
  Intrebare : ai fost la ” sursa ” sa te informezi ?
  Se pare ca ai ascultat doar partea ……convenabila….sper sa nu fie asa …deoarece cu articolul de mai sus zapacesti pe toata lumea !
  Liceul de Muzica …EXISTA SI FUNCTIONEAZA …chiar daca nu-ti convine…!!
  Hai pana acolo …sa te convingi !
  Esti pusa pe rele ?…nu stii ca orice prost se pricepe sa distruga un lucru bun ….dar ca sa construiasca un lucru bun …este nevoie de multi oameni DESTEPTI ?
  STIAI CA : RATA DE PROMOVABILITATE LA BACALAUREATUL DIN ANUL ACESTA, adica 2011 ( ambele sesiuni ) a fost de 92% , iar anul trecut a fost de 100% ….deci despre ce fel de liceu este vorba ??? ( locul 3 pe judet…) , elevii au adus Bistritei in anul scolar 2010-2011 peste 120 de premii ( judetene , regionale , nationale…)
  NU uita ca …..vorba…volant …scripta…manent ….
  Astept SA VAD ce punct de vedere ai !
  SFAT : CA ZIARISTA nu te-ai intrebat …..ce-i mana pe ei in lupta ( pe ISJ-B-N ) …ca sa desfinteze ….un liceu cu traditie……unicul din judet ????
  aud ?
  De ce nu nu se gaseste un alt spatiu ( sediul actual este …revendicat …a doua oara……prima data a fost despagubit cu 297.500 lei !!! ) cand Scoala Generala nr.2 , str. Odobescu care are spatii inchiriate la Universitatea de Vest …Vasile Goldis ….institutie cu capital …PRIVAT ???……de ce un spatiu …public ….cu destinatia de invatamant … public !!!… este inchiriat cand este nevoie de el ?
  De ce nu se reziliaza …contractul de inchiriere…daca Liceul de Muzica Tudor Jarda ( invatamant public ) trebuie sa evacueze spatiul in 2012 ???
  Te intreb, atunci cand este vorba de o institutie de invatamant, unde legea trebuie sa se aplice( cu litera si spiritul ei ) numai in interesul elevilor ….iar ISJ-ul prin faptele si „activitatea” lui….. nu este toxic ??…….ce fel de ziarista esti ??? ….de informare …sau de dezinformare…???
  alea jacta est !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS