Inspectorul şcolar de tehnologii Speranţa Unciu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a confirmat informaţia potrivit căreia, deşi au urmat o şcoală postliceală de stat în care nu au fost obligaţi să plătească, absolvenţii profilului asistent medical trebuie să meargă pentru examenul de absolvire la Beclean, la o şcoală privată, unde vor fi obligaţi să achite o taxă de 400 de lei întrucât şcoala unde au urmat cursurile nu e acreditată.
„Absolvenţii profilulului asistent medical generalist nu pot da examenul de absolvire la Şcoala Postliceală Sanitară Bistriţa care funcţionează pe lângă Liceul Teoretic Sanitar pentru că aceasta nu este o şcoală acreditată. E doar autorizată şi examenul se dă într-o şcoală acreditată. Cei de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa depun dosarul de acreditare anul acesta şi anul viitor se vor acredita”, a spus Speranţa Unciu.
Am vrut să aflăm cum a fost posibil ca şcoala să nu facă până acum demersurile necesare pentru a fi acreditată, ea având la dispoziţie doi ani pentru a face demersurile. „Au fost autorizaţi. A trecut perioada de autorizare şi acum urmează acreditarea. Până acum au avut dreptul să dea examenul de absolvire fiindcă există o perioadă în care se poate da examenul dacă eşti autorizat, o perioadă de doi ani, o perioadă de graţie în care trebuie depus dosarul de acreditare. Albiniţa Ardelean (directoarea şcolii -n.r.) are dosarul făcut, urmează să îl depună şi, anul viitor, şcoala va fi acreditată. S-a întâmplat că cei de la Sanitar au avut o pauză când nu au avut clasele bugetate adică fără taxe. Acum e bugetată, cheltuiala e suportată de Ministerul Educaţiei, iar elevii nu au plătit taxe. Mai au un profil, o clasă de asistenţi medicali de farmacie. Acesta nu e bugetat, iar cursanţii plătesc o taxă. A fost o pauză şi de aceea s-a întrerupt autorizarea. În urmă cu trei ani din nou s-a aprobat bugetarea şi acum din nou o să-şi depună dosarul şi o să fie acreditaţi”, a explicat Speranţa Unciu.
Întrucât nu pot susţine examenul de absolvire la Bistriţa, şcoala nefiind acreditată, cei 56 de absolvenţi ai claselor de asistent medical generalist au fost repartizaţi la Şcoala Postliceală „Henri Coandă” Beclean, privată, dar acreditată, unde vor fi obligaţi să achite o taxă de 400 de lei dacă vor să dea examen. Nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă cei din conducerea şcolii ar fi înaintat la timp dosarul pentru acreditare.Am întrebat-o pe Speranţa Unciu dacă este cineva vinovat de faptul că dosarul nu a fost înaintat la timp pentru ca absolvenţii promoţiei actuale să poată susţine examenul de absolvire în şcoala în care au învăţat şi fără să plătească o taxă. „Acreditarea costă mult, în jur la 7000 de lei, şi se pare că nu prea au avut de unde să aibă banii aceştia. Nu poţi să ceri bani de la absolvenţi ca să te acreditezi. Şcoala este susţinută de Consiliul Local. Sunt treburile directorilor, nu ştiu foarte multe. Directorii trebuie să ştie că trebuie să se acrediteze. E domnul inspector Deneş care se ocupă de asigurarea facultăţii. Eu răspund doar de examene, absolviri, competenţe profesionale, dar anul acesta s-a vorbit cu directoarea Albiniţa Ardelean, are dosarul făcut. E o muncă laborioasă. Acreditarea înseamnă foarte multă muncă”, a declarat Speranţa Unciu.
Inspectorul şcolar a spus că absolvenţii promoţiei actuale ai profilului asistent medical generalist au avut o întâlnire cu directorul liceului care le-a adus la cunoştinţă situaţia şi că nu au ajuns reclamaţii la ISJ pe această temă.
„Cu ani în urmă era Şcoala Postliceală Sanitară Carol Davila a doamnei doctor Mariana Zamă. Doamna doctor venea cu adresă la ISJ şi o arondam la Târgu Mureş sau la Cluj pentru examenul de absolvire. Era mult mai greu pentru absolvenţi, dar nici această şcoală nu era acreditată fiindcă era greu cu acreditarea, nu avea sursă de finanţare ca să plătească. Însă, dacă un absolvent de anul acesta de la Şcoala Postilceală Sanitară Bistriţa nu vrea să dea anul acesta examen cu taxă la Beclean, poate rămâne pentru anul viitor şi-l dă gratuit la Bistriţa cu promoţia următoare dacă şcoala obţine acreditarea şi presupun că o va obţine fiindcă toate standardele se vor atinge. Sunt nişte indicatori care trebuie bifaţi. Ar mai fi doar o problemă: clădirea Liceului Teoretic Sanitar e revendicată. Oricum însă, clădirea în care sunt sălile de aplicaţii, de pratică, nu e revendicată. În plus, cei de acolo au o colaborare foarte bună cu Spitalul Judeţean de Urgenţă. Domnul director Mircea Gelu Buta i-a acceptat acolo să facă pratică, nu cred că nu s-ar putea acredita”, a spus Speranţa Unciu.
Una peste alta, cine vrea să aibă certificat de absolvire anul acesta poate da examenul la Beclean contra unei taxe de 400 de lei, iar cine nu se grăbeşte să se angajeze şi vrea să scape de taxe poate aştepta încă un an fără a avea certitudinea că Şcoala Postliceală Sanitară Bistriţa va obţine acreditare, o situaţie oarecum absurdă generată de cei care o puteau cere la timp, dar nu au făcut-o din motive numai de ei ştiute.
Cristiana Sabău
Ar trebui deschisa o ancheta iar cei vinovati sa plateasca.Umilinta la care sunt supusi acesti tineri este fara margini.
Am descoperit intamplator acest articol in presa din BN. Nu e vorba de nici o ancheta, e ceva firesc, orice scoala (de la gradinita la postliceala pt preuniversitar respectiv universitate pt inv universitar) e initial autorizata iar in maxim 2 ani de la absolvirea primei promotii (deci 4 ani +2 ani max.) scoala trebuie autorizata de catre aceasi Agentie Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), iar pt inv. universitar ARACIS, dar impresia mea e ca in judetul Bistrita-Nasaud, ori nu s-a auzit de ARACIP, ori nu exista persoane care se pricep si inteleg acest lucru, sau autoritatile locale nu sustin astfel de demersuri privind autorizarea, acreditarea si evaluarea periodica (din 5 in 5 ani ) a scolilor, un lucru firesc si obligatoriu pt sistemul de invatamant, daca exista persoane care inteleg aceasta procedura si necesitatea aplicarii ei, stiu cum sa o faca si in ce consta aceasta relatie cu ARACIP sau ARACIS.
Pai, daca directorii la astfel de institutii, sunt pusi in functie pe linie politica si nu pe merit,nu stiu de ce ne mai miram, ca se ajunje la astfel de situatii!
D-le prof Statea,ceasta scoala cu activitate prodigioasa de peste saizeci de ani, a fost acreditata pana in luna octombrie 2012.Urma sa se depuna un nou dosar de acreditare,lucru care nu sa facut de catre ” competenta conducere a sccolii”.De aceia trebuie ancheta si nu sfaturi
dle profesor, dvoastra imi confirmati cele spuse de mine mai sus. Observ ca nu se prea cunoaste la dvoastra cum sta treaba cu autorizarea/acreditarea si evaluarea periodica de catre ARACIP.
O scoala poate sa inceapa activitaea in baza unei prime aurizatii de functionare. Urmeaza sa -si pregateasca documentatia si sa solicite inspectia si obtine Autorizatia de incredere, in baza careia are dreptul sa organizeze cursuri pentru specializarile inspectate. Examenul final de certificare a studiilor se sustine la o scoala acreditata cu avizele ISJ. Obtinerea acreditarii se realizeaza prin indeplinirea mai multor criterii, printre care: detinerea spatiului in care se organizeaza cursuri in proprietate; cadrele didactice sa fie angajate cu contract de munca cu norm a intreaga , dupa sustinerea unui concurs de ocupare a postului didactic ( in fisele dosarului de acreditare trebuiiesc mentionate mai multe date despre concurs ). De asemenea toate cadrele didactice ( medici si asistente ) sunt obligate sa prezinte la dosarul de angajare diploma de absolvire a unui curs postuniversitar de pedagogie.
Toate scolile sunt obligate sa afiseze autorizatiile in baza carora functioneaza.
Analizati si va puteti face o imagine asupra scolilor sanitare din judet!
dna Ada, dvoastra imi confirmati cele spuse de mine mai sus. Observ ca nu se prea cunoaste la dvoastra cum sta treaba cu autorizarea/acreditarea si evaluarea periodica de catre ARACIP.
Taxa de autorizare trebuie prevazuta in buget si nu ceruta separat de la elevi,.. Scoala Sanitara Postliceala Carol Davila nu a putut demara acreditarea deoarece creteriul angajarii cadrelor didactice nu putea fi indeplinit, medicici si asistentii nefiind dispusi sa indeplineasca aceste criterii si sa nu-si mai practice meseria.
Cine ii vinovat ar trebui sa plateasca si sa nu fie elevi pusi intr-o asa situatie.trebuie dati in judecata
cei responsabili trebuie sa raspunda in fata legii pentru faptele lor, nu se poate permite ca o persoana care are obligatia legala si morala sa nu isi faca datoria …cineva trebuie sa plateasca totul ,ce copii acestea trebuie sa plateasca financiar si moral
Noi, absolventii acestei promotii am fost anuntati cu 3 saptamani inainte de examen ca scoala nu este acreditata! Aveam depuse cereri pentru sustinerea examenului la Postliceala Sanitara Bistrita, cereri care vineri ne-au fost inapoiate in curtea scolii, nu cum ar fi trebuit in mod cuviliZat intr-o sala de clasa, dupa care directoarea Ardelean Albinita ne-a intrebat din mers daca mai suntem suparati sau ne-a trecut, necatadicsind sa ne dea alte explicatii atat ea cat si ceilalti membrii ai scolii!Sa nu se inteleaga faptul ca noi stiam din timp ca vom sustine examenul la alta scoala si contracost! Am fost pusi in fata faptului implinit!
Oare Inspectoratul de invatamant nu are nimic de spus? Poate cineva va reusi sa dea in vileag aceste complicitati
Se pare ca avem cel putin un consilier local semianalfabet si care se pricepe la toate, oare cine sa fie ?
@ Eleva :”cat si ceilalti membrii ai scolii!” astept sa ma suni sa iti explic faptul ca acei membrii ai scolii au aflat in acelasi timp cu tine respectiva veste si mai ales nu este de competenta lor sa aiba vreo explicatie. Stim bine ca te referi la diriginte, nu incepeti cu astfel de treburi ca e urat.
„Walter” in calitate de profesor angajat la scoala sau de elev la aceeasi scoala dai explicatiile? Nu am aflat in acelasi timp vestea pt ca nu faceam plaja la figa cu doamna director cand a fost anuntata!
Daca e vorba de fonduri banesti,alocate de la Primarie de care apartine ca finantare scoala si din cauza carora nu s-au putut face demersulrile de acreditare,de vechea conducere, imi amintesc ca Primaria a gasit banii necesari sa faca un gard nou care, cred ca a costat mai mult de 7000 lei si a inoit acoperisul cladirii revendicate cu toate ca stie ca o va ceda”noilor proprietari”…nu credeti ca miroase urit aceasta treaba lasata intentionat ne rezolvata de vechea conducere tocmai pentru a mirosi azi ,
cum se poate ca directoarea scoli sa nu stie ca nu este acreditata si sa afle cu trei saptamani inainte de examen nu sau gindit si la tineri care au studiat ,sau sa treaca luna sa vina salariu . dar responsabilitatea unde e ? cei vinovati trebuie sa raspunda in fata legi si sper din tot sufletul sa se gaseasca cineva care sa ii ia la rasundere
este umilitorr ce se intampla la noi in bistrita si nu numai….sper sa se rezolve treaba asta…urat 🙁
„Walter”, Eleva inca asteapta raspuns, mai ales cum ai reusit sa imbini utilul cu placutul, adica cum ai reusit sa fi in acelasi timp si profesor si elev, sa fi in 2 locuri diferite la aceeasi ora?
nu am fost niciodata in doua locuri in acelasi timp si nu am avut niciodata o astfel de pretentie, oricum, anonimatul iti prieste draga eleva.
Corect Alegatorule…bine ca nu avem in realitate(sau putin asa sper!) astfel de „conselieri” locali, care de dorul bagarii in seama nu fac decat sa se umple de penibil! In rest…pacat de copii astia,ei sunt singurii nevinovati si in nici un caz actuala si fosta conducere,pisica moarta se arunca dintr-o curte in alta si absolventii raman cu handicapul unei diplome de scoala particulara,desi ei au absolvit o scoala sanitara de prestigiu!
stimata”colega”eleva” nu crezi ca iti depasesti atributiile de asistenta?este problema si competenta altora de a rezolva aceasta problema, nu cred ca a lui Walter,el a facut multe eforturi pt.aceasta scoala,ar trebui sa-ti vezi de lungul nasului.
Elevii ar fi putut susține examenul de absolvire la o școala de stat, fără a plăti taxa.DE exemplu la școala de la Tg.Mures,așa cum fac si alte scoli.Directoarea si inspectoratul școlar erau obligați sa ii informeze pe elevi.
Walter poate fi si elev si profesor si diriginte,deoarece așa vrea inspectoratul școlar,respectiv UnciunSperante si directoarea școlii.Problema este ca la examenul de definitivat acest individ a luat fabuloase nota de 3,50.Foarte bun profesor.
stie cineva reprezentantii caror scoli vor fi in comisia de examen de la Beclean? Legal instructorul clasei poate fi membru al comisiei de examinare?