Slujba de resfinţire, oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost urmată de Sfânta Liturghie.
La slujbe au asistat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, liderul filialei judeţene PDL, deputatul Ioan Oltean, senatorul PDL Cristian Florian, administratorul judeţului, Florin Moldovan, primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, viceprimarul Bistriţei, Ioan Peteleu, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, Ani Bob.
După Liturghie, Mitropolitul Andrei i-a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în renovarea lăcaşului de cult. Preşedintelui CJ Radu Moldovan şi primarului din Telciu, Sever Mureşan, li s-a acordat Crucea Transilvană.
”Primirea ”Crucii Transilvane” cu ocazia resfinţirii Bisericii din Telciu, mi-a adus o bucurie cu totul deosebită, atât din cauza importanţei sale cât şi datorită locului, în comuna Telciu, localitate de ai cărei oameni sunt foarte legat sufleteşte. Mulţumesc ÎPS Andrei pentru cinstea oferită, precum şi tuturor telcenilor pentru călduroasa primire”, a scris Radu Moldovan pe Facebook.
Biserica din Telciu, cu hramul ”Sfântul Nicolae”, a împlinit 100 de ani. Ea a fost zidită între anii 1900-1913 şi acum este reabilitată în totalitate. Lucrările de reabilitare au fost demarate în 2000 şi au fost finalizate anul acesta, informează Radio Renaşterea.
Construită în stil neobizantin, biserica din Telciu este impresionantă prin dimensiunile sale: lungimea de 52 de metri, lăţimea de 13 metri, înălţimea turnului atingând 40 de metri. Potrivit datelor din monografia comunei Telciu, planul de zidire a fost întocmit de inginerul Andrei Mazanek din Năsăud, iar lucrările au început în 1890 sub conducerea inginerilor Emil şi Ştefan Oltean din Blaj, sprijiniţi din fondurile grănicereşti şi din cele donate de credincioşi. Din cauza materialului, clădirea se prăbuşeşte, lucrările fiind încredinţate tehnicianului Lajos Czako. Nici el nu va reuşi să ducă lucrarea la bun sfârşit, pentru că are loc o nouă prăbuşire a clădirii. Construcţia reîncepe în anul 1920, sub comanda arhitectului Erno Koncz din Cluj, care abandonează şi el lucrările, preluate de Gerson Szabo din Năsăud, cel care, în sfârşit, reuşeşte să finalizele lăcaşul de cult în 1974. Pictura a fost executată în stil oriental de Alexandru Kabadaieff, profesor la Şcoala Normală din Sibiu, în anul 1922, fiind refăcută 38 de ani mai târziu de maistrul Vilmos Volosmay din Dej. Tot în anul 1922 se construieşte şi catapeteasma, prin contribuţia meşterilor Prian şi Miclea din Năsăud. Pictura iconostasului este realizată de acelaşi Alexandru Kabaieff. La 22 septembrie 1922, biserica a fost sfinţită de PS Episcop Iuliu Hossu, iar în anul 1960, după o renovare generală, a fost resfinţită de PS Episcop Teofil Herineanu. În 1983 a început reparaţia capitală a exteriorului şi a acoperişului, slujba de resfinţire fiind oficiată de ÎPS Teofil Herineanu, la 26 octombrie 1983.
Julia Popa
Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook! Foto 1, 10-13: Consiliul Judeţean
pentru ce merite a primit aceasta distinctie?
Poi: 1. E preş de C.J. (o calitate extraordinară – te ajută să bagi capul în toate pozele de sfârşit de săptămână)
2. A participat la toate hramurile şi sfinţirile şi inaugurările de rigoare unde au fost mai mult de 2 preoţi.
3. e Radu Moldovan, însuşi şi asta e cel mai important considerent!
bravo dl JENOR si la Telciu ieri la Lecinta un vitor primar se nu la-i dus si pe sfintean ori nu lo lasat serban la concari cu ei
un om politic adevarat un cistig pentru ODORHEI dl VIITOR PRIMAR JENOR…sanatate lui …..
MA INTREB II MAI TIN BOJOCII PE POLITICIENII JUDETULUI CARE IN FIECARE DUMINICA SAU ZI DE SARBATOARE BAT JUDETUL PENTRU ALDUIRI SI SINDROFII? CAND SE MAI ODIHNESC CA SA FIE IN MASURA SA NE REZOLVE PROBLEMELE GRAVE ALE JUDETULUI?OR MAI FII SFINTIRI,FESTIVALURI,ZILELE LOCALITATILOR ORI ALTE CELE?SA NU PATEASCA DOAMNE FERESTE CEVA!
mi-e greata cand vad cat il mai pupa in …….. pe radu moldovan „Inaltele Fete Bisericesti”. L-au mai decorat odata si la Salva. A ajuns Biserica Ortodoxa sa ia pozitie de drepti in fata politicienilor. Dezgustator.
In anul 1970 fiind pe patul de moarte episcopul greco-catolic Iuliu Hosu,cel care a sfintit biserica din Telciu si cel care la 1 dec 1918 a citit declaratia de unire cu Tara a zis :
Lupta mea s-a sfarsit ,a voastra continua……..
dl presedinte phl odorhei JENOR SUCCES..
taci naibii ca esti proasta.Mai bine un prost la primarie decat un hot.
mi-e greata de voi. sper ca protestele de acum sa nu se opreasca pana cand nu se reseteaza intreaga clasa politica
astia nu dispar niciodata ,ci doar se schimba intre ei.Suntem in groapa cu ambele picioare, iar luminita de la capatul tunelului este o locomotiva care vine spre noi.Avem niste conducatori care ne spun ceea ce vrem sa auzim, dar fac ceea ce vor ei ,in scopul de a se imbogatii rapid.Nu-i intereseaza catusi de putin de soarta oamenilor de rand,acestia fiind considerati ca sunt buni doar sa-i voteze.Ultima solutie este sa avem ministri straini deoarece ai nostri prin firea lor sunt pusi doar pe capatuit si aranjat in functi caldute rudele.
sa_i fie rusine lui radu moldovan ca a mers la Telciu la sfintire in calitate de presedinte a CJ si a mai luat si acea distinctie