(FOTO) Primarul Ovidiu Crețu, însoțit de directorul Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, prof. Constantin Rus, de reprezentanți ai constructorului și de comisia de specialitate din cadrul Primăriei Bistrița, a făcut recepția lucrărilor la clădirea școlii gimnaziale, primul obiectiv finalizat în cadrul proiectului ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, început cu bani europeni și continuat cu bani de la bugetul local.
”Avem 24 de săli de clasă. La mansardă sunt laboratoare de fizică, biologie, chimie, cabinet de limbi străine, trei laboratoare de informatică, dotate cu 64 de calculatoare noi. Pentru fiecare catedră există un spațiu pentru reuniuni ale cadrelor didactice. Peste tot, pe holuri, există posibilitatea concectării la internet, pe rețeaua școlii. Există supraveghere video interioară și exterioară, cu camere, sunt și senzori de mișcare. Pe holuri și în fiecare clasă este sonorizare, au fost montate difuzoare. Mobilierul este nou. Sunt trei intrări-ieșiri pentru elevi și una pentru profesori. Sunt foarte mulțumit, s-au făcut lucrări de calitate, am fost în fiecare zi aici. Le mulțumesc părinților care au înțeles situația, le mulțumesc elevilor. De luni 28 martie intrăm în program normal, 8.00 – 14.00”, a declarat pentru Timp Online directorul CNLR, prof. Constantin Rus.
Primarul Ovidiu Crețu a precizat într-o conferință de presă: ”Constructorul şi-a ţinut cuvântul şi în 28 martie, lunea viitoare, elevii vor intra în clădire. Eu am fost cel puţin săptămânal pe acest şantier şi pot spune că a fost o demonstraţie de forţă a celor de la MIS Grup, nu numai la acest corp de clădire, ci şi la celelalte. La un moment dat, în fiecare sală de clasă lucrau 3-4 oameni, la instalaţiile electrice, la zugrăveli, tencuieli, la tot ceea ce trebuia făcut. În clădire erau peste 120 de oameni care lucrau. Calitatea lucrărilor este foarte bună şi pot spune că firma nu a făcut economie. Chiar şi cu privire la mobilier, care a fost achiziţionat de la Satu Mare, este un mobilier de foarte bună calitate. Referitor la celelalte obiective care sunt în lucru – şi la fiecare dintre ele se lucrează – cel mai aproape de finalizare este internatul. Sunt trei nivele, cu camere pentru câte patru elevi şi baie în fiecare cameră, iar la mansardă sunt 4 sau 6 garsoniere pentru profesorii care nu au locuinţă. Pentru celelalte obiective – sala de sport veche, centrul de documentare şi noua sală de sport – termenul de finalizare este 30 iunie. Având în vedere ceea ce a demonstrat firma MIS Grup la clădirea nr. 1, sunt convins că lucrările vor fi finalizate la termenul respectiv”.
Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”. Proiectul a făcut obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei, în scopul finalizării integrale a lucrărilor, însă pe cheltuiala administrației. Termenul de finalizare este acum 30.06.2016. Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.
În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro). Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.
Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.
VEZI și: Cum merg lucrările la Campusul CNLR
Cam scumpa pamblica taiata la receptia lucrarilor de la CNLR de catre cei doi , primarul Cretu si directorul Rus care n-au fost in stare sa gestioneze finalizarea lucrarilor pana la 31 decembrie 2015, cu bani europeni. Din cauza celor doi „super-manageri”, bugetul local a fost pagubit cu 3,3 milioane de euro. Asa ca pagubosul-edil Cretu, ca sa-si acopere incompetenta a reusit cu ajutorul lui Costica Rus, Camelia Tabara si altii ca ei, sa treaca prin consiliul local proiectul prin care au crescut taxele și impozitele în municipiul Bistrița, pe anul 2016. Si iata cum bistritenii sunt obligati sa suporte din buzunarul propriu ineptiile cerlor care, culmea raman pe functiile lor si nu sunt intrebati de sanatate pentru pagubele cauzate bugetului local.
crezi tu ca asa rãmân ? 🙂
eu cred ca asa raman!!! cel putin in viitorii 4 ani! Cine sa-i dea jos? Vasale? care a mai pierdut de 2 ori si acum e si „patat”???
Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. Deci… Existau 2 posibilitati! Ori sa nu se mai semneze deloc contractul de finantare, ori sa se semneze si sa se asume riscul ca lucrarile sa nu fie finalizate iar partea nefinalizata sa fie suportata de la bugetul local.
Cred ca era toata lumea „mai multumita” daca nu se facea nimic.
Sunt o gramada de proiecte care zac in sertare si la care contractele de finantare se semneaza foarte tarziu ceea ce duce la probabilitatea nefinalizarii proiectelor in termenele programului.
Dar e mai simplu sa dai in cap decat sa vezi partea buna a lucrurilor.
Atita tam-tam face si Cretu pyr ceva normsl.a facut ceva vare era nevesar si obligatoriu. Atita tevatura si taiat de panglici ……de spui (si chiar crezi) ca a adus banii de acasa de la el ,si cind colo sint din banii nostrii(ai mei,ai tai…).pe cuvint acum…..cred ca se exagereaza cu aceste realizari marete.de fapt exista o explicatie:vin alegerile …si incepe campania. Si trebuie sa dea bine in ochii prostilor.
Dacă ţineţi seama de faptul că respectiva şcoală a fost construită la începutul anilor 1970, şi că până acum doi ani rămăsese cam la acelaşi nivel în privinţa mobilierului, dotărilor, finisajelor etc., este un eveniment această „upgradare” (pentru a folosi un termen din domeniul informaticii). Că Primăriei, ca gestionar al proiectului, i se pot imputa multe neajunsuri în implementarea proiectului, este altă discuţie.
Pentru elevii şi profesorii care vor avea condiţii mai bune de lucru, este un eveniment această finalizare a lucrărilor.
Rămâne însă cea mai importantă întrebare: Când va fi gata reabilitarea clădirii principale a CNLR, una din construcţiile simbol ale oraşului?
Trebuie sa purtam papucei ca la spital??
Dacă papuceii erau roșii nu-i mai dădea Crețu jos din picioare nici măcar acasă…
Sigur nu este inchiriat mobilierul din poze?
Sigur nu trebuie dat inapoi dupa ce se fac …pozele?
S-a scremut muntele şi a făcut un soricel rahitic !
Esti penibil ,trezstete sau dute la somn,,,,,,,,,,,
Geo ! Bucură-te , trezeşte-te şi du-te iute la scoala nou deschisă , că ai mare trebuinţă. Să nu-mi spui că ai trecut prin dreptul ei vreodată, că nu te cred !
de ce trebuie sa stea elevii cate 6 ore pe zi pe scaune de lemn?
Drag elev, nu stiu de ce, dar am impresia ca tu iti intrebi parintii cel putin o data pe saptamana „da’ io de ce trebuie sa mai merg la scoala ?!?”
Un parinte.
Astia doi chiar au curaj !
Dupa ce s-au pierdut atatia bani din cauza managementului lor performant, mai au curajul sa mai taie panglica.
Mai multa discretie, modestie si mai mult profesionalism as fi asteptat.
Primesc in schimb ce ?
Aroganta…
@elev CNLR
Fă şi tu schimb cu un coleg ce are scaun de plastic. Aşa nu vei mai sta 6 ore pe zi pe acel scaun de lemn.
pentru ca sunt scaune ignifugate si alea se fac din lemn!
daca erau din metal nu mai erau ignifugate!
un fumoar nu se face totusi?
acum si tu vrei atatea din prima zi…
unde va folositi de fermoare acolo poate fi si fumoarul!
doar ca sunt ….capete diferite!
@elev CNLR
Fumoar există, încă de pe vremea sașilor.
Actualul bulevard al Republicii e foarte spațios și aerisit, nu miroase niciodată a țigară, doar a gaz de eșapament. Folosește-l cu încredere.
e foarte bine ca s-a finalizat acuma.
mai avem 2 luni de „forja” a calitatii lucrarii pâna la alegeri.
daca e aceeasi calitate ca si a investitiei din centrul istoric – unde incep sa crape pavelele si sa cada ornamentele atunci vom stii cum sa votam.
adica cu simt de raspundere.
daca va fi tot Cretu sau iarasi Moldovan, calitatea va fi aceeasi…
la o simpla cautare pe sfantul google, se observa in scolile europene un mobilier in plus -acele dulapioare cu cheie unde elevii mai pot lasa din carti, echipamente, care le incarca ghiozdanul si le rupe spatele. in rest scoala pare ok.