Actualitate Economie

Creţu: Taxa specială de salubrizare, pe care legea ne obligă să o impunem, este o taxă morală

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că lucrurile încep să se aşeze în ceea ce priveşte serviciile de salubritate prestate de Vitalia şi că taxa specială pe care trebuie să o plătească persoanele care nu au contract cu operatorul, obligatorie prin lege, este şi una morală până la urmă: ”Toată lumea produce deşeuri”.

”Proiectul privind taxa pentru salubritate, care nu a întrunit numărul de voturi necesar în şedinţa trecută de Consiliul Local, este pe ordinea de zi a şedinţei din 30 aprilie. Această taxă, în conformitate cu Legea 101 cu modificările apărute la sfârşitul anului trecut, este obligatorie pentru toate unităpţile administrative. Dacă persoane fizice sau juridice nu au contract cu operatorul de salubritate din localitate, atunci administraţia este obligată să introducă o taxă, să o perceapă de la cetăţenii respectivi şi să vireze lunar, din bugetul propriu, sumele corespunzătoare serviciilor prestate de operator. Data trecută în CL nu s-a înţeles foarte bine acest lucru, reluăm proiectul, am văzut că la şedinţa comisiei economice lucrurile se reiau din punct de vedere politic, că nu e bine să introduci o taxă, că nu e în regulă, că Vitalia nu-şi face treaba. Una e una, alta e alta, noi urmărim pe cei de la Vitalia să rezolve probleme pe care le are oraşul şi, dacă începutul a fost dificil, lucrurile încep să se aşeze. Legea ne obligă să impunem această taxă, iar eu spun că este şi o taxă morală până la urmă, pentru că dacă nu plătesc cei care nu au contracte înseamnă că cineva trebuie să plătească mai mult, toţi producem deşeuri în oraş. În trecut, Urbana nu a beneficiat de un astfel de ajutor pentru că legea nu permitea, modificarea legală a apărut la sfârşitul anului trecut, dar tariful era mai mare la Urbana. 65% din cetăţeni plăteau atunci şi pentru restul”, a spus primarul Bistriţei într-o conferinţă de presă.

Conform proiectului, taxa specială de salubrizare va fi de 42 lei/persoană/an în cazul persoanelor fizice, respectiv 297 lei/tonă/an în cazul persoanelor juridice. Calculul taxei de salubrizare se va face pe baza declaraţiei de impunere. Vor plăti taxă de salubrizare persoanele fizice şi juridice care au domiciliul sau reşedinţa în Bistriţa si care nu au încheiat contracte de salubrizare cu operatorul. Consiliul Judeţean a aprobat majorarea tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL pentru depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA, lucru care va duce la majorarea cu peste 15% a sumelor pe care le plătesc în prezent cetăţenii pentru serviciile de colectare şi transport prestate de SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA. Tarifele cresc astfel: în mediul urban de la 3,5 lei la 4,13 lei/lună/persoană, iar în mediul rural de la 1,81 lei la 2,09 lei/lună/persoană. Agenţii economici vor plăti şi ei mai mult, de la 296,96 lei/tonă la 320,83 lei/tonă.

Ovidiu Creţu s-a referit şi la proiectul de prelungire a contractului de transport public de persoane cu SC Transmixt SA Bistriţa, începând cu data de 29 mai, însă nu mai mult de doi ani, timp în care va fi realizat studiul ”Plan de mobilitate urbană durabilă” şi se vor şti date certe în proiectul ”Linia verde”. ”Dacă nu va fi aprobat nici acum în CL, intrăm cu el iar luna viitoare. Vom găsi aranjamentele necesare să prelungim, doar n-o să lăsăm oraşul fără transport public din cauza unor interese politice”.

ACTUALIZARE

Proiectul privind taxa de salubrizare a fost respins din nou în CL, cel legat de prelungirea contractului cu Transmixt a fost aprobat, cu precizarea că prelungirea este pe un an, conform amendamentului făcut de opoziţie.

16 comentarii

  • Are dreptate primarul Cretu, taxa de curatenie trebuie platita , daca vrem curatenie ! Curatenia nu e gratis ! Vitalia trebuie sa-si faca treaba , dar contra cost,ca nu e societate de binefacere pt lenesi si needucati ! Si amenzi ar trebui aplicate celor care nu au contracte pt ridicarea deseurilor dar si celor care nu le selecteaza ! Doar asa se vor conforma , doar asa va fi orasul curat !

    • Imi poti explica si mie de ce mã obliga pe mine sa platesc taxa de salubrizare pentru mizeria care fac altii? (Eu stau in alta tara de 12 ani si nu arunc nici o mizerie in Rominia?)

  • Afirmatia domnului primar cum ca …toţi producem deşeuri în oraş este in primul rand extrem de vaga, iar in al doilea rand este si falsa, daca vrem sa aprofundam subiectul. Nu domnule primar, nu toti producem deseuri. Sigur, sunt de-acord cu afirmatia ca toate persoanele fizice produc deseuri, in mai mica sau mai mare masura in functie de multe lucruri probabil venitul ar fi unul dintre criteriile importante. Dar problema apare la persoanele juridice, sunt firme care produc deseuri, sunt firme care produc extrem de putine deseuri, sunt firme care produc extrem de multe deseuri si firme care NU PRODUC DESEURI si sunt multe din aceasta ultima categorie. Sa vii tu, primar de aproape 8 ani de zile si sa faci pe prostu cu un oras intreg, sa arunci populisme ca si cum am fi toti niste cretini, e de mare porc ca sa nu zic mai mult… Nu e nimic moral in toata chestiunea aceasta si sper ca nu se va implementa o asemenea enormitate…

    p.s. Apropos de contractul cu vitalia. Acesta firma a castigat o licitatie pentru ca a avut pretul cel mai mic, la momentul acela. In momentul actual cu toate majorarile si toate recalcularile si toate anexele la contract nu cumva a ajuns Vitalia la un pret mai mare decat a ofertant atunci Urbana? Si daca da, atunci unde mai e moralitatea asta declarata cu o asemenea usurinta, usurinta care mi-e teama ca arata defapt multa multa ipocrizie…

    • I-auzi ca sunt multe firme care nu produc deseuri. Da zi ma Vali, cand te stergi la nas atunci cand esti la job la „firmele care nu produc deseuri”, ce faci cu el, il bagi in buzunar si-l duci acasa? Dar daca mananci o banana? Pui coaja in poseta si mergi cu ea acasa?

      Si pentru informatia ta, veniturile nu au nicio legatura cu deseurile. Unul cu 800 lei pe luna salariu, mananca mai multi cartofi si produce ca deseu, coji de cartofi. Altul cu 1500 lei mananca probabil mai multe gratare, care nu lasa deseuri. Deci populismele astea pe care le clamezi, le faci tu.

      Si inca ceva, ca tot urli de tarifele astea mari, ia spune-mi cat plateai la Urbana si cat ti-a cerut Vitalia?

    • sa inteleg ca dupa logica dumneavoastra batista cu care te stergi la nas si coaja de banana o consuma firma. Firma are muci la nas si o apuca si foamea din cand in cand…

    • P. S. O tona de coji de cartofi reprezinta un cost mult mai mic pentru comunitate decat o punga in care este ambalata carnea din care se fac gratarele… Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca deseul biodegradabil (care nu este deloc o problema ecologica ba dimpotriva, usor prelucrat poate deveni chiar o resursa) trebuie separat total de alte tipuri de deseuri neprietenoase cu mediul inconjurator si care necesita un alt tip de interventie…

    • as accepta ironia daca ar fi pe bune, in schimb domnule Gigi dumneavoastra bateti campii. Evident ca platesc, dar platesc ca f multi cetateni din acest oras prin intermediul asociatiei de locatari, sigur ca pot afla cat platesc exact dar refuz sa-mi incarc memeoria si cu aceasta informatie… Mai mult decat atat, cine isi mai aduce aminte cat se platea la Urbana?!?… Oricum nu asta era ideea de bazam eu doar am ridicat o problema, am pus doar o intrebare, nu am afirmat cu date clare cum sta treaba, eu, repet am spus doar ca in cazul in care Vitalia, prin toate mecanismele, inclusiv, mai nou, prin conectarea la supapa bugetului local, ajungem sa-i platim mai mult decat la Urbana, atunci unde mai este corectitudinea licitatiei in urma careia a castigat firma care a ofertat pretul cel mai mic… E foarte simpla logica…

  • Vali, nu esti nicidecum unul dintre cei 7.400.000. Cei 7.400.000 bag mana in foc ca nu au laptop si smartphone si daca le au, nu au vreme sa stea toata ziua sa comenteze verzi si uscate pe internet. Inteleg ca te doare sa dai bani ca cineva sa-ti ia deseurile din fata firmei (presupun ca esti proprietar de firma, din moment ce-ti faci aparitie la toate articolele cu taxa asta), dar daca nu ai unde sa le duci tu singur, fara sa poluezi si sa incalci legea, trebuie sa platesti. Nu poti tu sa fi mai cu mot decat toti bistritenii si sa nu platesti. Daca nu vrei sa fii supus taxelor si impozitelor, mutat-te frate in nordul Alaska-i. Problema e ca acolo n-o sa mai poti sta internet toata ziua si nici n-o sa ai masina la scara, taxiu, terase etc.

    • Nu cred ca cei 7.400.000, din care ma regasesc ca spirit, nu erau si nu sunt oameni saraci ci mai degraba oameni nedreptatiti si batjocoriti de un regim discretionar chiar cu derapaje dictatoriale… Nu stiu ce timp au si ce timp nu au cei 7.400.000, (constat ca tu ai timp de „verzi si uscate” din moment ce le comentezi) dar sigur sigur cativa din cei 7.400.000 (putini e adecarat) au avut timp sa stea in frig, in ploaie, in soare timp de 6-7 luni de zile in fiecare zi in fiecare oras pentru a lupta si pentru drepturile tale…
      Acuma ca sa-ti raspund la afirmatiile lipsite de bun simt si minima logica. Nu ma doare sa platesc pentru ceva ce folosesc, ma doare atunci cand se comite o nedreptate, iar in aceasta speta se comite o mare nedreptate. Sa impui cuiva o taxa chiar daca nu este cazul, apoi sa taxezi de doua sau poate de mai multe ori acelasi lucru, iarasi este o mare nedreptate. Situatia este mult mai complexa si necesita unpic mai multa judecata, nu se rezolva nimic cu afirmatii simpliste si stereotipii proletare. Inca odata pentru simplificare: Toti cei care produc gunoi trebuie sa plateasca, evident, in functie de cantitatea de deseuri pe care o produc. In principiu toate persoanele fizice produc deseuri, nu in cantitati egale (in lumea asta oamenii nu sunt egali unii cu ceilalti deci si gunoiul pe care il produc nu este egal cu al altuia, e simplu) si ce e cel mai important in situatia asta este ca NU TOATE PERSOANELE JURIDICE PRODUC DESEURI, iar intre cele care produc pot fi diferente uriase atat cantitativa cat si „calitativa”…

    • Eu cred ca de fapt nu-i cunosti pe niciunul dintre cei 7.400.000 de romani. Ma gandesc ca tu erai printre cei care ai stat cu picioarele pe masa si ii mai priveai la televizor din cand in cand cum stau in strada, iar acum indraznesti sa faci aroganta de a te indentifica cu acel grup prin afirmatii gen „din care ma regasesc ca spirit”. Si iti spun asta pentru ca eu am fost printre cei care au stat in acea perioada in strada.

      Cat despre tarife, sunt calculate la tona. Evident ca daca produci 100kg deseuri, n-o sa platesti pentru o tona. Deci tarifele sunt diferentiate in functie de cantitate. Documenteaza-te inainte sa abnerezi.

  • Da mai Vali, ca si cosul de gunoi din birou trebuie golit undeva si nu cred ca-l duce nimeni acasa sa-l goleasca in containerele de langa bloc. Sau dupa tine deseurile sunt deseuri numai de la o tona in sus?

    • Firmele care produc un cos de gunoi sa fie taxate pentru un cos de gunoi, firmele care produc 2 cosuri de gunoi sa fie taxate pentru 2 cosuri de gunoi si asa mai departe… Problema e ca pentru 1 cos de gunoi se plateste ca pentru o tona… Poate la multa lume nu i se pare o problema acest lucru, mie in schimb mi se pare o mare problema nu neaparat doar strict pentru chestiunea deseurilor dar acest principiu de a plati pentru ceva ce nu faci se poate aplica la orice lucru si in orice domeniu. Sunt curios care va fi pozitia noastra in momentul in care ni se va impune o taxa pe aerul consumat sau pe orice altceva…

  • Daca nu esti in tara de ce trebuie sa platesti taxa pe nr de persoane ?? 3 mai bine zis cand in acea casa nu locuieste nimeni,ir cand mergem in vacanta stam la parinti mei????

  • Ma lovesc si eu de o problema am un srl si nu mi se pare corect ca sa platesc taxa gunoi 67 ron/luna adica 0.60m2, de gunoi, cad eu nu consum nici 0.05m2 , cine nu stie 0.60m2 insamna 4 pubele pe luna , vreau sa fac plangere penala pentru furt, vreau sa imi fie cantarit gunoiul, eu am deseuri doar de hartie, si nu inteleg daca sunt in chirie proprietarul are deja un contract pe spatiul respectiv si pe mine ma obliga sa mai fac un contract culmea e ca mi au cerut si 50 ron taxa contract .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.