Domnnule Georgică Toderaşc, ce anume vă aduce pe dumneavoastră în piaţă, la proteste?
Eu îmi doresc de la oamenii din această ţară să se aşeze pe un făgaş normal fiindcă în situaţia actuală nu consider că se merge într-o direcţie bună şi tare mă tem că vaporul se duce către stânci şi se sparge. Mai cred că trebuie ascultată voinţa poporului şi majoritatea celor care ies şi strigă în pieţe că vor alegeri anticipate.
Totuşi, a fost instalat un nou guvern, cu feţe noi, cu oameni tineri. Nu aveţi încredere, nu le daţi o şansă?
Nu am încredere pentru că acelaşi om face toate jocurile, preşedintele Traian Băsescu, iar eu nu mai am demult încredere în el. Cei care sunt acum în Guvern sunt eşalonul doi, scos în faţă. Fac aceeaşi politică, aceleaşi jocuri.
Spuneţi-mi ce nu merge bine în sistemul bancar de la noi, în afară că oamenii nu mai prea pot lua credite şi au mari dificultăţi să le ramburseze?
În primul rând, cred că dobânda de politică bancară, dobânda de referinţă, nu este corect stabilită. Chiar dacă România este o ţară mai puţin dezvoltată, consider că e prea mare dobânda bancară şi cred eu că băncile nu s-au adaptat deloc la actuala criză cel puţin în ce priveşte agenţii economici. Ca să mă exprim mai concret, băncile nu au găsit soluţii să se adapteze la criză în sensul de a derula credite, cel puţin la persoane juridice, pe o perioadă mai lungă, aşa cum e în Italia, în Germania, în SUA, chiar până la 40 de ani în funcţie de tipul de credit. Pe de altă parte, eu cred că băncile ar fi trebuit demult să-şi angajeze specialişti în diferite domenii economice ca să poată să înţeleagă şi ei că riscul este mare nu doar pentru cei care iau credite, ci şi pentru ei. În aceste condiţii, se rostogoleşte datoria şi nu se va ajunge la niciun lucru bun.
Oamenii care lucrează în bănci o duc mai greu acum?
Oamenii care lucrează în bănci să ştiţi că sunt foarte stresaţi. Din cauza situaţiei economice grele, a faptului că mulţi oameni nu pot să-şi plătească ratele, e o presiune constantă, permanentă, asupra oamenilor care lucrează în bănci. Sunt obligaţi să recupereze, dar de unde să recupereze dacă sunt oameni mulţi care nu au ce pune pe masă? Şi atunci, bineînţeles că stresul se transmite asupra majorităţii oamenilor care lucrează în bănci. Nu cred că acum mai e de dorit să lucrezi într-o bancă.
E mai greu acum comparativ cu epoca PSD când erau dobânzile uriaşe?
Este mult mai greu acum. Chiar dacă erau mai mari dobânzile atunci, aveai un orizont de speranţă, aveai ideea şi dorinţa să lucrezi mai mult, găseai unde să te angajezi, câştigai mai mulţi bani şi puteai să-ţi plăteşti ratele. Acum foarte mulţi nu au unde să lucreze fiindcă locuri de muncă nu sunt, iar Guvernul nu se străduieşte deloc să creeze locuri de muncă, văd că dimpotrivă. Foarte mulţi agenţi economici şi-au închis porţile fiindcă nu au ce lucra şi din cauza fiscalităţii excesive şi agresive.
Pe dumneavoastră ce vă aduce aici, în piaţă? Aveţi probleme personale sau de principiu?
Pe mine nu mă aduc problemele personale, mă aduc cele de principiu. Văd în dreapta şi în stânga mea vecinii mei că se descurcă foarte greu, văd oameni care ar fi putut trăi normal şi decent, dar acum nu au ce pune pe masă, nu au cu ce să-şi cumpere un litru de lapte.
Aţi făcut politică, faceţi politică?
Am fost cândva membru PNŢCD ca tradiţie de familie. A fost singurul partid în care am fost înscris. Nu mai fac politică.
Credeţi că dacă vor veni alţii la putere în aceste condiţii de criză mondială ar putea face lucruri mai bune?
Ştiţi ce se întâmplă, eu cred că în România nu ar fi trebuit să fie criză deloc. Şi să vă spun de ce: este atât de mult de construit încât, dacă Guvernul s-ar fi implicat şi ar fi fost un arbitru corect, ar fi trebuit să aibă de lucru toţi românii. Nu cred că ar fi trebuit să fie criză. Iar ca să vă răspund la întrebare, cred că un guvern nou, stabilit în urma unui vot al poporului, ar beneficia cel puţin de premisa de încredere de la români şi atunci ar putea să facă lucruri mai bune.
Mai veniţi la proteste?
Bineînţeles că vin fiindcă, dacă nu venim ar însemna că îi lăsăm să facă pe cei care ne conduc exact ce vor ei. Până acum, se pare că nu au făcut ce trebuia.
Interviu de Cristiana Sabău
Adaugă comentariu