Actualitate

Fă cunoştinţă cu protestatarii (X)! Claudiu Şular

Profesorul de istorie Claudiu Şular este unul dintre cei care se alătură manifestanţilor de la Prefectură aproape în fiecare zi. Fostul director al Liceului de Muzică, înlăturat din funcţie printr-o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean, vorbeşte pentru Timp Online despre motivele care îl scot în stradă.

Claudiu Şular, eşti unul dintre cei care vin seară de seară la proteste. Ai lipsit vreodată?

Sincer să fiu, am lipsit în două seri.

Ce te face să vii aici? O să spună unii binevoitori că vii pentru că ţi-ai pierdut funcţia de director al Liceului de Muzică?

Nici într-un caz nu protestez pentru că nu mai sunt director al Liceului de Muzică. Mă deranjează atitudinea sfidătoare şi arogantă a unor incompetenţi la toate nivelurile. Mă deranjează aroganţa şi lipsa de competenţă a unor mici băseşti locali. Acest exemplu al lui Traian Băsescu cred că i-a contaminat pe mulţi dintre lideri. În ce priveşte funcţia de director, cei care mă cunosc ştiu atitudinea mea din perioada în care eram director al liceului. Am avut aceeaşi atitudine de revoltă împotriva sfidării şi împotriva încălcării legilor care a dus la schimbarea mea din funcţia de director printr-o decizie abuzivă a inspectorului general-adjunct Mircea Romocea.

Ţi s-a făcut o nedreptate.

Printr-o decizie personală, prin falsificarea unui proces verbal, prin anchetă după ce am fost demis fără să dovedească ceva anume. A urmat apoi dorinţa aceleiaşi persoane de a desfiinţa Liceul de Muzică, ceea ce, de fapt, profesorii şi părinţii au contestat şi au câştigat în instanţă, acum procesul fiind la faza de recurs. E un exemplu de aroganţă, de sfidare a legii, de guvernare după bunul plac.

Ai simţit aceste lucruri în special acum sau lucrurile nu erau mai grozave nici pe vremea PSD sau PNL?

Din câte ştim, condamnam aroganţa lui Năstase în perioada 2000-2004, însă aroganţa actualilor guvernanţi întrece orice măsură. Dacă Năstase îi trimitea pe parlamentari să îi numere ouăle, acum e o sfidare a legii în cel mai grav mod.

De ce nu protestează şi alţi profesori? Au fost poate printrei cei mai nedreptăţiţi de tăieri salariale, de modificări ale legii educaţiei.

După atât de multe tăieri succesive, circula un banc potrivit căruia profesorilor li se taie 5%, 25% şi e întrebat un director dacă mai vin profesorii la şcoală. El răspunde că mai vin, posomorâţi, dar vin. Atunci directorului i se spune „pune-le taxă de intrare!”. Probabil că atât cadrelor didactice, cât şi celorlalţi bugetari ar trebui să li se pună taxă de intrare şi tot nu s-ar revolta. Colegii profesori sunt oameni cu mult bun simţ. Probabil că ei consideră că e sub demnitatea lor să iasă în stradă, să protesteze, dar sunt nemulţumiţi cu toţii. Pe de altă parte, chiar dacă îmi voi atrage antipatia lor pentru ceea ce spun acum, sunt multe persoane care se complac într-o anumită situaţie şi, indiferent cine ar veni, de la inspector, la ministru, se „adaptează” şi acceptă situaţia.

De când ai venit aici, să protestezi, ţi s-a părut că te paşte câte o brigadă? Spun asta fiindcă se practică şi nu de ieri, de azi.

Momentan, nu am avut parte de intimidări. Am trecut prin aşa ceva anul trecut tot datorită atitudinii mele de frondă, acum dacă mai vine altceva, puţin îmi pasă. Anul trecut mi s-au inventat şi reclamaţii pe probleme cu care eu aş fi putut să îi intimidez pe alţii. Organele de anchetă au dovedit că, de fapt, că am fost şi sunt corect.

Văd că de fiecare dată vii cu tricolorul la gât. Ai un motiv anume?

Da, e un act de solidaritate cu românii din această piaţă şi cu cei de pretutindeni. Ai văzut că protestează românii de la Londra, de peste tot din lume.

Tu eşti profesor de istorie. Acum vrei să faci istoria.

Da, dar nu vreau să devin un personaj, cu atât mai puţin un erou al acestor momente. Toţi suntem cetăţeni ai acestei ţări şi ar trebui să ne pese tuturor de ce se întâmplă cu noi, de ce se va întâmpla cu copiii noştri, dar şi cu părinţii şi bunicii care au o viaţă mizeră după 22 de ani. Sunt atât de mulţi români care au plecat din ţară. Sincer, şi pe mine m-a bătut  gândul să plec, dar aş vrea să trăiesc şi să muncesc în această ţară în mod decent.

Crezi că alţii vor fi mai buni? E întrebarea-refren a acestor zile.

Nu se pune aşa problema. Trebuie să căutăm până găsim soluţia cea mai bună. Nu că alţii au fost mai buni şi alţii mai răi şi că merge şi aşa. Din păcate, la noi se vehiculează ideea că e bine oricum şi merge şi aşa, mitul ciobanului mioritic, se resemnează în faţa destinului.

Cât ai de gând să vii aici?

Voi veni în fiecare seară, atât cât pot, până se vor lua măsurile pe care le cere lumea. Indiferent că aici sunt 50, iar în ţară sute sau mii, e o nemulţumire generală a populaţiei.

Mai faci politică? Ştiu că, la un moment dat cochetai cu Partidul Ecologist.

Da, am fost simpatizant al Partidului Ecologist, am candidat în 2008 la alegerile locale, iar ca să pot candida am avut o adeziune. Sunt apropiat ecologiştilor. Nu ştiu dacă ecologia e o politică sau o stare de spirit. Curăţenie trebuie să facem în toate părţile, şi civic, şi moral, şi în parc, şi în oraşul în care locuim.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

   

5 comentarii

  • Super! un adevarat domn, o gandire foarte liberala, lin istit, respectuos, de bun simt! pentru cei ce il cunosc un adevarat prieten! Acuma sunt curios sa vad aceleasi aberatii din partea acelora ii care vad numai conspiratii!
    FELICITARI!
    Cel mai bun interviu, dupa al doamnei de 68 de ani!

  • In primul rand vreau sa il felicit pe domnul „director” (asa cum a ramas pentru mine si pentru majoritatea elevilor al liceului de muzica Tudor Jarda desi a fost inlaturat din nefericire din aceasta functie) pentru tot ce a facut si face pentru noi.
    Claudiu Sular este o persoana deosebita,un om minunat care isi merita drepturile din plin si care trebuie apreciat la adevarata valoare! Din pacate dreptatea nu este de fiecare data de partea noastra! Ma bucur ca v-am cunoscut si pentru tot ce am invatat de la dumneavoastra! Va respect!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.