Recomandări Social

Imagini de îţi taie răsuflarea din Munţii Rodnei. Cum se vede lumea de pe creste (FOTO)

Parcul Naţional Munţii Rodnei, cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali, care se află în proporţie de 80% pe teritoriul judeţului nostru, oferă în această perioadă a anului imagini spectaculoase de care iubitorii muntelui se bucură cu toată fiinţa lor.

Poliţistul local Albert Gavrilă a făcut o tură de o zi în Munții Rodnei. A pornit, împreună cu câţiva prieteni de la Valea Vinului spre Poiana Narciselor, Vârful Saca şi Vârful Corongiș (1987 de metri), a ajuns la Izvorul Roșu şi s-a întors la Valea Vinului.

Parcul Naţional Munţii Rodnei nu include întregul lanţ al Munţilor Rodnei ci numai o parte a acestora. De la Vest la Est, pe o lungime a crestei principale de aproximativ 55 km (de la Pasul Şetref până la Pasul Rotunda), iar de la Nord la Sud, pe o lungime de 25 km, de la Pasul Prislop până în localitatea Valea Vinului – judeţul Bistriţa Năsăud. Din punct de vedere administrativ, suprafaţa parcului se întinde pe raza judeţelor : Bistriţa-Năsăud -80% şi Maramureş -20%, fiind înconjurat de o „salbă” de 17 comune limitrofe.

Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 1949/1932, reconfirmat prin Legea nr. 137/1995 și prin Legea nr. 5/2000. Este arie protejată de interes național și internațional, fiind încadrat conform clasificării I.U.C.N. în categoria a II- a – Parc Național – Rezervație a Biosferei.

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din țară, având o suprafață de 47.152 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate Rezervație a Biosferei în anul 1979. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.

Zilele acestea, cel mai căutat loc din PNMR este poiana cu narcise din Masivul Saca, o splendoare.

Miercuri, 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale pentru a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa. Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate.

Foto credit: Robert Dogaru 

6 comentarii

  • Unul dintre cele mai spectaculoase lanturi muntoase din Romania, la mare concurenta cu Fagarasii. Destul de dificil de parcurs creasta principala, in principal din cauza distantelor mari, a vremii capricioase, frecventa redusa a surselor de apa, retea aproape inexistenta de refugii, total inexistenta de cabane. Insa foarte spectaculosi ca solicitare fizica si peisaje.

  • Imagini mirifice surprinse de un fotograf destoinic. Poate merita sa-i fie semnate operele de arta si sa fie mentionat in articol. Dupa cum se poate observa din poze pare evident ca ele nu au fost facute de „politistul local” Albert Gavrila, care si el putea fi mentionat ca un mare si pasionat montagnard, nu neaparat ca politist!

  • Multumimesc doamna CRISTIANA pentru imaginile frumoase. In locul slinoseniei din politica si administratie prefer sa vizionez cat mai multe imagini si stiri cu un astfel de continut. Nici celelalte subiecte nu sunt de lepadat, si abia astept sa taxez prostia, lacomia si hotia. Despre incompetente nici nu mai are rost sa vorbim. Ele sunt prezente la tot pasul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.