Actualitate Politică

Schimbare cu cântec de jale a viceprimarului. Kiss în locul lui Peteleu, care se simte ”vândut şi trădat”

Liberalul Ioan Peteleu a fost înlocuit din funcția de viceprimar al Bistriței cu Kiss Laszlo, trecut de la PP-DD la PSD. Peteleu a avut un mesaj pentru doi dintre foştii săi colegi din PNL, Gelu Muthi şi Marius Armean, despre care a spus că l-au "trădat şi vândut" ca şi Iuda pe Iisus. La ședința CL s-a lăsat cu scandal.

Dovadă că îşi negociase din timp fotoliul, Kiss Laszlo a venit, joi, la şedinţă îmbrăcat în costum, cu cravată, şi a salutat pe toată lumea probabil ca să se asigure că va fi susţinut şi de alţi consilieri decât cei care susţin puterea.

Înainte să se ajungă la primul punct de pe ordinea de zi, schimbarea din funcţie a viceprimarului, consilierul PDL Gheorghe Tuţă i-a cerut preşedintelui de şedinţă Alexandru Bria (PSD) să lase pe altcineva să conducă lucrările pe motiv că, la ultima şedinţă, a părăsit sala cu tot cu aleşii PSD-PP-DD şi UDMR înainte să declare închisă şedinţa.

„Aşa ceva nu am mai pomenit de când sunt consilier local. Este inadmisibil să plecaţi din sală fără să închideţi în mod oficial şedinţa şi vă cer să demisionaţi din postura de preşedinte de şedinţă”, a spus Gheorghe Tuţă. În replică, Alexandru Bria a spus că nici măcar nu-i trece prin gând aşa ceva.

Încă viceprimar, Ioan Peteleu a cerut să fie inclus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind desemnarea prin concurs a administratorului public în condiţii legale, aşa cum au cerut liberalii. A urmat un schimb de replici între primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul Ioan Peteleu şi secretarul municipiului Floare Gaftone pe tema funcţiei deţinute de Cecilia Bucur Pungovschi. Ultimii doi au susţinut că nu a fost organizat în condiţiile legii concursul pentru administrator public, în timp ce primarul i-a trimis în instanţă să-l conteste dacă nu le convine persoana care-l ocupă, aşa cum a şi insinuat, de altfel. Tot Consiliul Local a putut vedea că între cei trei există animozităţi care încep să iasă din cadrul instituţional.

Gheorghe Tuţă a atras apoi atenţia că doi consilieri, Marius Armean şi Gelu Muthi, trecuţi de la PNL la PNM-PLR, au mandatele sub semnul întrebării, contestate, aşa cum se ştie, în instanţă de către PNL, şi orice decizie care se va lua în şedinţa de joi de Consiliul Local, inclusiv cea de schimbare a viceprimarului, poate fi contestată în instanţă. Secretarul municipiului, Floare Gaftone, a recomandat ca cei doi aleşi să se abţină de la vot.

După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii pe marginea acestui subiect s-a trecut, în sfârşit la primul punct de pe ordinea de zi, schimbarea din funcţie a viceprimarului Ioan Peteleu. Iată ce au spus aleşii:

Gheorghe Tuţă (PDL): „Se ridică o întrebare firească nu legată de funcţia unui om, ci de modul în care conducerea unei instituţiei apreciază că de mâine trebuie să fie altcineva în locul lui. Nu e niciun motiv pentru înlocuirea din funcţie a domnului Peteleu, altul decât liberul arbitru a 11 consilieri care nu aduc nici măcar o minimă justificare. E un demers în spiritul vremurilor pe care le trăim în care nu se analizează activitatea oamenilor, ci carnetul de partid. Eu resping o asemenea iniţiativă din aceste considerente. E inacceptabil să nu ai niciun argument privind activitatatea persoanei. (…) Dacă cei doi consilieri, Muthi şi Armean, votează, noi nu ne vom alătura. E limpede că instanţa va decide, dar nu putem fi părtaşi la aşa ceva”.

Camelia Tabără (PSD): „E limpede votul nostru faţă de domnul Peteleu care, de două luni, nu se poate decide dacă e în echipa primarului sau e în opoziţie. Din punctul meu de vedere trebuia să se retragă singur fiindcă nu poţi fi în două ipostaze. Trebuie ca o persoană care poate sprijini primarul să-şi ducă mandatul să intre în echipa Primăriei, nu cineva care-i pune piedici”.

Constantin Rus (PSD): „În 2012, eu, domnul Peteleu şi alţii din echipă am primit un mandat din partea cetăţenilor. Dumnealor (liberalii, care au făcut parte din USL -n.r.) au înţeles că trebuie să părăsească ce au promis cetăţenilor, aşa că noi, cei care susţinem schimbarea viceprimarului nu avem nevoie să aducem alte argumente. (…) Domnul Peteleu a înţeles să facă altceva. Îi dorim mult succes!”.

Ioan Peteleu (PNL): „Am înţeles acest gest pur politic. După ultima şedinţă CL a fost dată o dispoziţie a primarului prin care mi-au fost retrase toate atribuţiile pe motiv că aş împiedica proiectele sale. Nu mi s-a adus niciun argument. Dacă aveţi vreunul, vă rog să mi-l puneţi la dispoziţie. (…) Am considerat că trebuie să exprim interesele PNL care m-a propus pentru această funcţie. M-aş fi bucurat să fiu schimbat cu acelaşi număr de voturi cu care am fost pus în funcţie, cu 18”.

Ovidiu Creţu: „Nu e o problemă că aţi criticat proiectele mele, ci problema e că pe proiectele mele erau avizele favorabile ale serviciilor din subordinea dumneavoastră. (…) Nu este în regulă ca cineva dintre mine şi servicii să disturbe activitatea. (…) În Legea 215 scrie clar că viceprimarul e subordonat primarului, nu e reprezentatul unei părţi din CL sau a unui partid pe lângă primar să-l supravegheze. E subordonat primarului, iar dacă nu înţelege acest lucru, legea trebuie să-şi spună cuvântul”.

Ioan Peteleu (PNL): „Domnule, primar, nu mi-aţi reproşat niciodată că am criticat un proiect sau altul. În acest consiliu mă exprim ca şi consilier. Niciodată nu am criticat un proiect argumentat solid din punct de vedere tehnic sau economic”.

Gheorghe Tuţă (PDL): „Ne-am lămurit cine vrea schimbarea viceprimarului. Nu sunt cei 11 care au semnat proiectul, ci primarul însuşi. De şase ani, primarul ne-a demonstrat că nu vrea colaboratori, ci subordonaţi. Şi când doamna secretar exprimă puncte de vedere care nu coincid cu ale domniei sale face circ aici, în sala de Consiliu. Acest management a devenit apăsător pentru toţi funcţionarii şi pentru oraş”.

Ovidiu Creţu: „Managementul a devenit apăsător pentru doi funcţionari din Primărie, nu şi pentru oraş. Mergeţi şi discutaţi cu oamenii. (…) Domnule viceprimar Peteleu, în 2001, într-o situaţie similară eu mi-am dat demisia din funcţia de viceprimar. Am considerat că nu pot lucra cu primarul de atunci, Vasile Moldovan. Nu i-am discutat proiectele, nu l-am contestat. Dacă trebuie să plece cineva dintre primar şi viceprimar, acela e viceprimarul. Eu am înţeles lucrul acesta şi m-am întors în zona industrială”.

Ioan Peteleu: „La modul cum vă exprimaţi public, domnule primar, aveţi o atitudine şovină”.

A urmat o pauză de consultări solicitată de ACL. Pauza a durat 15 minute, dar nu a reieşit de ce a fost cerută.

După pauză, liderul PER Marius Bălan l-a rugat pe primarul Ovidiu Creţu să retragă proiectul de schimbarea viceprimarului de pe ordinea de zi. „Eu zic ar fi foarte elegant să retrageţi propunerea. Având în vedere că au trecut 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, îi voi da o carte domnului viceprimar şi îi mulţumesc pentru ceea ce a făcut pentru familia mea. Îi mai dau o cărticică şi domnului primar, cu picanterii”, a spus Marius Bălan.

Gheorghe Tuţă a anunţat apoi că reprezentanţii ACL – opt la număr – nu vor vota „pentru” proiectul de schimbare a viceprimarului.

Ioan Peteleu a intervenit apoi şi a cerut ca, la fiecare şedinţă, în afară de intonarea Imnului Naţional să se spună o rugăciune, cum ar fi „Tatăl nostru”.

„Iată că şi în politica zilelelor noastre, urzelile ies la suprafaţă. Şi Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi, iar Petru l-a renegat de trei ori. Cam aşa simt eu acum: trădat şi vândut pentru că acum mai bine de doi ani am plecat la drum cu nişte oameni, într-o echipă, şi nu mi-am imaginat niciodată că vom ajunge pe culmea Golgotei. Dacă aş fi ştiut în acel moment că se va întâmpla acest lucru, nu aş fi plecat la drum în acea echipă şi nu aş fi acceptat această funcţie. Vreau să vă spun că am acceptat-o la rugămintea colegilor mei din partid şi nu altfel. Aveam ce să fac, dar m-am pusa în slujba unei organizaţii, a PNL. Pe lângă cele două fapte biblice la care am făcut referire, mai este unul foarte important pentru mine, fundamentul creştinătăţii, şi anume iertarea. În ce mă priveşte, iertarea e modul meu de viaţă, aşa că o să iert şi gesturile făcute de foştii mei colegi din PNL. Aşa cum Petru a devenit unul dintre marii propovăduitori ai lui Iisus şi ei poate vor reveni de unde au plecat şi unde le e locul fiindcă restul sunt momente trecătoare în viaţa lor. Poate că vor promova valorile şi principiile PNL, partid care i-a trimis în acest loc (în CL-n.r.). Poate că e bine ce se întâmplă acum pentru că nu o să mai particip la desăvârşirea fericirii nedesăvârşite. Mulţumesc domnului primar şi Executivului că m-au suportat doi ani de zile. Poate că nu am reuşit să mă integrez, însă mi-ar fi plăcut să fiu acceptat”, a spus Ioan Peteleu chiar înainte să fie supusă la vot înlocuirea sa din funcţie.

Preşedintele de şedinţă a cerut propuneri din partea CL, iar singura propunere a fost Kiss Laszlo, formulată de viceprimarul George Avram. Kiss a acceptat imediat. La vot nu au participat consilierii ACL.

Inițiatorii proiectului de schimbare a viceprimarului care, de altfel, au şi votat în consecinţă, au fost 11 consilieri locali: viceprimarul George Avram, Alexandru Bria, Andrei Kozuk, Iosif Molnar, Camelia Tabără, Constantin Rus (toți PSD), Antal Attila (UDMR), Gelu Muthi, Marius Armean (ambii PNM-PLR), Florin Taloș (independent). A mai votat „pentru” şi Alexandru Toniuc (PER). S-au abţinut Maxim Gagea (PER) şi Kiss Laszlo (PSD).

Kiss Laszlo, în perioada prevăzută de ordonanța de urgență ce permite migrația aleșilor locali fără ca aceștia să-și piardă mandatul, a trecut de la PP-DD la PSD. El a fost ales viceprimar cu 11 voturi „pentru”.

ACTUALIZARE Consilierul local PER Alexandru Toniuc a anunţat că a votat punând ştampila în afara patrulaterului pe care era trecut numele lui Kiss Laszlo. „Eu îmi asum atât votul, cât şi raportul comisiei de validare. Nu este un vot nul, ci în favoarea viceprimarului”, a spus el.

Reprezentanţii ACL au susţinut însă că votul lui Toniuc trebuie să fie considerat nul.

Secretarul municipiului, Floare Gaftone, a intervenit şi a spus că, potrivit legii ştampila trebuia pusă în interiorul patrulaterului şi nu în afara lui, situaţie în care votul trebuie considerat nul, iar restul voturilor trebuie să fie anulate la rândul lor. A intervenit şi Gheorghe Tuţă care a cerut ca procedura de vot să fie reluată în următoarea şedinţă.

Imediat după aceea, reprezentanţii ACL au părăsit sala chiar în momentul în care vorbea primarul Ovidiu Creţu.

„Voinţa celor 11 consilieri a fost să fie votat viceprimar consilierul Kiss. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Dacă aleşii ACL au plecat, e problema lor. (…) Doamna secretar, nu spuneţi dumneavoastră dacă a lucrat comisia legal decât dacă vă întreabă comisia. Pur şi simplu nu aveţi această competenţă”, a spus Creţu.

Ioan Peteleu a anunţat că ACL va contesta în instanţă alegerea lui Kiss Laszlo ca viceprimar.

Au urmat apoi dispute între reprezentanţii PSD şi secretarul municipiului Floare Gaftone care a susţinut în continuare că ştampila trebuia pusă în interiorul patrulaterului şi nu în afara lui.

„Când l-aţi ales pe domnul Peteleu, a fost un singur candidat şi nu a greşit nimeni. În plus, votul e secret. Dumneavoastră, domnule Toniuc, aţi desecretizat votul spunând public faptul că votul respectiv vă aparţine”, a spus secretarul municipiului.

Preşedintele de şedinţă a încercat să supună la votul celor 11 consilieri care au mai rămas în sală să ia act de alegerea viceprimarului Kiss. S-au opus atât secretarul Floare Gaftone, cât şi Alexandru Toniuc. Cu toate acestea, Bria a supus la vot, iar zece consilieri au votat „pentru”, iar unul s-a abţinut.

„Aţi votat de două ori acelaşi proiect”, a avertizat Floare Gaftone.

Enervat, viceprimarul George Avram i-a cerut secretarului să nu mai facă politică. „Nu aţi făcut altceva decât să înrăiţi acest Consiliu. Nu mai faceţi politică, doamna secretar! Eliberaţi-vă mâinile şi mintea. Trebuie să fiţi echidistantă, doamna secretar”, a ţipat George Avram.

În replică, Floare Gaftone a spus: „Mi-aţi adus acuze foarte grave şi vă rog să vă cereţi scuze. Eu sunt cu Dumnezeu şi cu legea. Pe partidele politice nu te poţi baza ca pe vânt!”.

9 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.