Masa rotundă ”Agricultură, domeniu forestier, turism, mediu de afaceri – şanse de dezvoltare economică pentru judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost organizată de Partidul Conservator – filiala judeţeană pe terasa Hotelului Diana. Au fost prezenţi la dezbateri Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, liderul PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha – membru în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, primarii din Bistriţa – Ovidiu Creţu, Beclean – Nicolae Moldovan, Sîngeorz-Băi – Roland Venig, primari de comune, şefi de instituţii precum Valentin Pop Mititean – DADR, Florin Căpraru – APIA, Sorin Roşu Mareş – APDRP, Ioan Platon – directorul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, Ion Câmpian – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţ, Emil Iugan – managerul Mis Grup, managerul Pombis, Aurel Onigaş, alţi oameni de afaceri, fermieri. Dezbaterile au fost conduse de preşedintele PC Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Iulian Stroe.
Daniel Constantin şi Maria Grapini au prezentat ultimele proiecte realizate de ministerele de resort şi proiectele de viitor, oportunităţi concrete de sprijin pentru agricultori şi IMM-uri, măsuri de aplanare a efectelor liberalizării pieţei funciare începând cu 1 ianuarie 2014 şi au răspuns întrebărilor celor prezenţi şi şi-au notat recomandările făcute de oamenii de afaceri.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a menţionat că ministerul va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, care să producă material săditor, şi că Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa ar putea fi un centru important în România. ”În 2014 începem reconversia în pomicultură, peste 50% dintre plantaţiile pomicole sunt în declin. Trebuie să fim pregătiţi cu material săditor românesc. Am vizitat Staţiunea Pomicolă Bistriţa. Vor fi trei centre importante în ţară pe care vrem să le finanţăm din punctul de vedere al cercetării. Staţiunea de la Bistriţa poate deservi toată zona Transilvaniei, poate deveni o pepinieră pentru plantaţiile pomicole din întreaga Transilvanie. Cercetarea din România s-a mişcat bine până acum. Vom avea la dispoziţie bani europeni pentru pomicultură. Soiurile noastre sunt mai rezistente, mai bune calitativ, mai competitive. Vom aloca fonduri suficiente pentru dezvoltarea cercetării. Staţiunea Pomicolă Bistriţa poate fi o pepinieră pentru tot Ardealul, aşa cum vom încerca la Mărăcineni – Piteşti pentru sudul României şi la Iaşi pentru zona Moldovei. Aşteptăm de la conducerea Staţiunii un plan. Până la jumătatea anului 2014 Bistriţa ar putea avea staţiunea de care are nevoie întreaga zonă”.
El a adăugat că dezvoltarea agriculturii nu se poate face fără dezvoltarea sectorului de irigaţii, că trebuie încurajate produsele româneşti pentru ca prezenţa lor pe rafturile marilor lanţuri de magazine să depăşească procentul de acum, 40%, că vor fi alocate multe milioane de euro pentru crearea de depozite agroalimentare şi că va fi un program dedicat sprijinirii comunităţilor din zonele montane.
Preşedintele CJ Radu Moldovan i-a transmis lui Daniel Constantin o serie de probleme cu care se confruntă agricultorii din judeţ, precizând că fără îmbunătăţirea infrastructurii judeţul va rămâne doar cu poveşti despre turism. Moldovan a spus că Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, va veni joi în Bistriţa-Năsăud pentru a vedea cu ochii lui starea DN 17 C şi DN 17 D.
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a afirmat că vrea ca mediul de afaceri să aibă încredere că poate lucra cum trebuie în România. ”Sunt foarte multe nevoi, trebuie să fie o competiţie corectă. Vrem investiţii străine, dar fundaţia se bazează pe capital autohton, pe IMM-uri”.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii.
Buna ziua, si va multumesc ca in final veti ajuta si acest sector al Pomiculturii Romanesti lasat in Paragina si Abandonat de la asa zisa revolutie din anii 89.Mi-as permite sa va dau cateva idei despre ceea ce am vrea noi Amatorii in ale Pomiculturii si Viticulturii Romanesti si v-as ruga sa ajutati Statiunea Pomicola Bistrita sa ne creeze soiuri de pomi si vita de vie noi.Vrem soiuri de Pomi Autofertili care sa produca constant fructe frumoase,sanatoase.Soiuri care sa nu necesite stropiri chimice.Ca nu mai pot!Mi-a rupt Vermorelul spinarea,soiuri care sa reziste la ger boli si daunatori.Va rog sa lasati sa vorbeasca faptele…ca de vorbe suntem satui ne-a venit acru in…gura de atatea vorbe,va multumesc pt ca existati si vreau sa inchei cu ce a zis…Dostoievski:”Marea taina a existentei umane nu consta in a trai,ci in a sti pentru ce traiesti!:.”Cu stima Fanel.Chao