Vechea centură a oraşului Bistriţa – şi singura, de altfel – a fost asfaltată, vara aceasta, cu chiu cu vai, după foarte mulţi ani ani în care a devenit aproape impracticabilă. Trecută din administrarea Primăriei Bistriţa la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România din subordinea Ministerului Transporturilor, s-a turnat un covor asfaltic nou la insistenţele preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, însă marginile drumului au rămas de izbelişte. Motivul este simplu: CNADNR nu are în proprietate decât drumul propriu-zis.
În 2006, când Primăria Bistriţa era condusă de fostul primar Vasile Moldovan (PDL), Consiliul Local Bistriţa a cedat dreptul de proprietate asupra şoselei de centură a oraşului Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului care promitea, la vremea aceea, că va începe, lucrările de reabilitare a drumului ce ocoleşte oraşul.
„Am stabilit, împreună cu reprezentanţii ministerului de resort, să găsim o soluţie prin care şoseaua să ocolească şi cartierul Unirea în care s-au construit foarte multe case noi. Vom încerca să găsim o soluţie prin care să-i despăgubim pe proprietarii de terenuri peste care va trece şoseaua de centură. Dacă nu vor dori, atunci îi vom expropia”, a spus atunci Vasile Moldovan.
Potrivit proiectului de reabilitare a şoselei de centură a oraşului prezentat atunci de Vasile Moldovan, aceasta urma să fie lărgită cu până la 8 metri pe partea carosabiliă şi alţi 4 metri pentru trotuare, însă nu s-a mai concretizat absolut nimic.
După ce Vasile Moldovan a pierdut Primăria Bistriţa, Ovidiu Creţu a luat în braţe alt proiect: construcţia centurii de sud care să se desprindă din DN 17 înainte de localitatea Viişoara, să treacă prin sudul municipiului Bistriţa, să intre în zona intravilană, să traverseze Dealul Codrişor, un drum judeţean şi altul comunal şi apoi să reintre în DN 17 în localitatea Livezile, în varianta propusă de edil drumul urmând să traverseze pe cinci kilometri zone locuite, ceea ce a stârnit nemulţumiri din partea societăţii civile.
În 29 septembrie 2013, Primăria Bistriţa a organizat chiar un referendum local prin care populaţia a fost consultată în legătură cu varianta ocolitoare a oraşului şi cu soarta pietonalului din centrul istoric. S-au cheltuit 200.000 de lei degeaba fiindcă nimic nu s-a schimbat: nici centura de sud, în favoarea căreia au votat mai mulţi decât cei care s-au pronunţat împotrivă, nu se face, nici pietonalul nu s-a transformat în stradă cu trafic rutier decât atunci când Poliţia Locală uită să-i întrebe pe şoferi ce caută cu maşinile pe pietonal.
Cu banii respectivi, municipalitatea ar fi putut amenaja marginile centurii vechi, trotuarele şi bordurile sparte pentru ca imaginea de ansamblu să nu fie cea de azi. Ar fi o dovadă de respect pentru zona industrială a oraşului care contribuie cu mulţi bani la buget.
Dna Sabau, ati observat ca s-a asfaltat mai putin pe latime, decat era latimea initiala a drumului? Normal ca raspunsul celor care au executat lucrarea este standard….asta e latimea utilajului!!! Furtul a 10-20 cm stanga/dreapta pe lungimea centurii….cati bani sunt de impartit???pentru diverse activitati….asfaltare curti, pomeni electorale, conturi, etc..asta e vizibil….ca sa nu mai vorbim de calitatea materialelor si altele….si altele, care nu se pot verifica decat de specialisti….cine sunt specialistii? Cei angajati la ei! Ce rezultate vor da? Normal, ca s-au folosit materiale mult mai bune si mai scumpe decat era prevazut! Ca domnii directori au audus chiar bani de acasa pentru a face o lucrare de o calitate exceptionala!!,
Cam trist, dar cum se poate dovedi, totuşi?
Cum?? Ca pe vremea lui Ceausescu! Sa fie intrebati unii „bastani” de unde au banii cu care si-au facut diverse. Doar asa….se poate descoperi munca la negru si furtul! Sa fie intrebat fiecare om de unde a avut bani sa-si cumpere ceasul de 2000 euor de la mana, sa fie intrebat de fisc de unde a avut bani sa-si paveze/asfalteze curtea, cu ce bani si-a cumparat terenul, cu ce bani si-i construit casa, cu ce bani si-a cumparat masina, etc…sunt lucruri vizibile, nu trebuie decat organele cu astfel de atributii sa se autosesizeze…sa vada si sa intrebe, atat. Sa nu vorbim de un sistem fiscal in care ar trebui ca fiecare persoana fizica sa declare, pe langa venituri, si cheltuelile….ca masura de control….iar daca se oboseste sa faca acest lucru, sa fie recompensat cu deducerea unui procent din aceste cheltuleli, de ex! Cine lucreaza corect va declara….si in felul asta cercul celor care fraudeaza este muuult restrans! E o idee, nu sunt ministrul finantelor sa stiu exact cum trebuie procedat, dar sunt idei, care daca sunt puse in practica de specialisti, cu norme de aplicare clare…se poate reduce evaziunea fiscala si furtul cu peste 70%. Cei care fura si evazioneaza vor sta cu bani la saltea…nu o sa-i poata folosi, pentru ca altfel ar fi controlul pe ei sa-i ia la intrebari! Si atunci, mai merita riscul sa furi, daca nu poti sa faci nimic cu banii?
A, deci, la modul general. Înţeleg şi sunt de acord. Din câte îmi amintesc, a existat o iniţiativă ca toată lumea să depună declaraţii de avere. Mi s-ar părea un lucru bun. Am vedea care cât câştigă şi cât cheltuieşte. Din păcate, nu cred că noi vom mai prinde acele vremuri. Clasa politică nu-şi doreşte transpaerenţă.
Banii se fac aici , dar de cheltuit se cheltuie peste granite in concedii exotice sau sunt „prespalati” pe la diverse rude sau firme fantoma….
dl. cristi pe lumea asta sint(functioneaza) off-shor-uri, adica paradise fiscale. acolo pleaca banii din evaziunea din tara. stau pe urma o vreme intr-o banca afiliata si pe urma se albesc ca la nufarul . ma intelegi ?? astazi sint in lume 33 miliarde de eurodin evaziune care abia asteapta sa vine . nu le duce grija celor care fac evaziune ca stiu ei ce sa faca , fiindca acest fenomen va exista si in viitor. trebuie neaparat o lege a amnistiei fiscale din evaziune , adica acesti bani sa se intoarca in tara fara risc din parteal celor care i detin, cu conditia sa creeze sa faca ceva cu ei .e greu , in urmatorii 10 ani nici un guvern nu va avea curqj sa faca acest lucru. de ce ??? fiindca nu stiu si nu cunosc si nu pot sa aiba capacitati de a face bine de a anticipa de a evalua. sintem sortiti raului si esecurilor acestor politicieni de turma. o zi buna.
Adica sa-i iertam pe cei care fura?? Eu l-am dat pe Ceausescu ca exemplu, nu am zis sa imbratisam principiile comuniste! Banii furati nu au decat sa fie tinuti la saltea sau in off-shor-uri…dar in momentul in care cineva incearca sa cheltuie din ei, este prins….ce ziceti daca pe strada te opreste organul…si te intreaba de unde ai haina de blana de pe tine….sau masina, sau casa, sau alte lucruri de valoare….raspunzi….de la second….ok….arati bonul fiscal si esti curat! De la tanti maricica adusa din turcia….ok….verificam daca tanti maricica plateste impozit, sau face evaziune….din magazinul de fitze din mall….ok ….bonul fiscal+declaratii justificative de unde ai banii, se scade cosul zilnic/familie din venit si r,aman banii de cheltuiala….dar te verifica peste tot, cateva luni la rand, de la state de plata si cheltueli lunare….daca esti corect te scoti, daca nu….fa puscarie….daca nu esti doar tu vinovat, lantul se descopera….simplu, nu?
Ce vor politicienii?? Cat mai multa birocratie ca ei si acolitii lor sa-si piarda urma. Modul general se poate aplica la concret pe fiecare caz in parte….fiecare om sa fie obligat sa plateasca un contabil autorizat sa-i tina evidenta cheltueli/venituri, cheltuelile cu contabilul, se deduc de stat sub forma de bonusuri acordate celor corecti, asa omul e corect, statul castiga reducand evaziunea si se descurajeaza evaziunea….se creeaza locuri de munca…etc….dar haideti ca e duminica si oricum nu cred ca arnintelege multa lume ceea ce vreau sa spun…sau SIGUR nu ar vrea sa inteleaga!!,
Dna Sabau, nu avem ce dovedi, atata timp cat se vede cu ochiul liber….ar trebui doar sa se sesizeze cei in masura sa sanctioneze! Doar toata lumea vedee asta….seful politiei, fiscului, vamii, judecatori, consilieri, presedinti, etc….toti trec pe centura, de ex, si vad neregurile, dar probabil ca toti sunt ” in sistem” si isi iau dreptul sub o forma sau alta, si le convine!
Oamenii simpli nu au decat o singura solutie, sa iasa in strada….dar asta e destul de greu de realizat, pentru ca romanul e noncombat, doar barfeste si nu face nimic concret….sa faca altul…sau sa moara si capra vecinului!!,
Am avut ocazia recent să vizitez câteva ţări din Europa, printre care şi Polonia unde se lucra la un drum. Era o forfotă kilometri întregi. Unii săpau, alţii puneau altceva în loc, veneau din spate cei cu bordurile, cu asfaltul, mergea totul ceas. La noi, toate sunt făcute pe jumătate, cel puţin aşa arată tabloul, imperfect, parcă a căzut bomba atomică şi au fugit toţi. Nu ştiu de ce nu există interes să finalizăm ce am început. E foarte trist ce se întâmplă.
BORDURILE….CENTURII … PLECATE IN VACANTA !!
BENZILE DE REFUGIU, CARE OBLIGATORIU TREBUIE SA EXISTE LA ORICE DRUM DE TRAFIC GREU RUTIER ( BENZILE LATERALE CAROSABILULUI ) PROBABIL CA …. AU FOST DESFINTATE CA O MASURA ” NECESARA” PENTRU REALIZAREA INVESTITIEI … CARE TREBUIA SA ADUCA UN PROFIT …. CELOR IMPLICATI IN AFACERE !
DAR DE LIPSA BORDURILOR NU ZICE NIMENI….NIMIC ???
SE SIMTE NEIMPLICAREA lui VIDEANU, COCOS …..etc…
Lucrarile pentru marginile centurii reprezinta partea a doua a proiectului de reabilitare si modernizare. Asta inseamna ca din septembrie vor incepe din nou lucrarile pe centura de nord si se vor amenaja si marginile soselei.
Din cate stiu se vor realiza si lucrările pentru marginile centurii tot anul acesta. Trebuie sa avem putina rabdare
Orice chestie începe cu ce e mai important!! Se vor face si marginile drumului , eu sunt mulțumit ca pot merge cu masina pe centura fara sa o dau prin toate gropile, noroc cu CJ!! Va mulțumit pentru eforturi!
Oameni buni…calmati-va!!! O să se realizeze toate proiectele, dar pe treaba buna si pe rand…pt a ieși ceva bun
Adică o să înceapă să spargă asfaltul proaspăt turnat ca să schimbe bordurile și apoi o să peticească „ceva bun”. Se lucrează în bătaie de joc, nu doar în Bistrița, în toată țara majoritatea lucrărilor de reabilitare sunt făcute cu copitele. Trebuie o lege a responsabilității administrației publice prin care cei care scriu devizele și semnează contractele proiectelor să răspundă penal pentru ele.