Municipalitatea așteaptă oferte pentru atribuirea contractului care are ca obiect proiectul tehnic, caietul de sarcini, detaliile de execuție, documentația tehnică pentru obtinerea autorizației de construire și asistența tehnică pe parcursul executării lucrarilor pentru obiectivul de investiții “Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional’’, pentru care s-au cerut bani europeni.
Valoarea estimată a contractului este de 461,327.91 lei fără TVA.
Primarul Ovidiu Crețu a spus că proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice este cel mai avansat din punctul de vedere al verificărilor, în 2017 urmând chiar să înceapă lucrările pentru finalizarea reabilitării simbolului Bistriței.
Proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” a fost aprobat pentru finanțare cu bani europeni. Valoarea totală este de 15.218.694,55 lei, din care 14.205.042,82 lei reprezintă cuantumul finanţării nerambursabile solicitate și 1.013.651,73 lei cofinanțarea din bugetul local. Cheltuielile neeligibile sunt aferente sistemului de sonorizare, scenă și lumini aferente, precum și dotările de tip „obiecte de inventar”.
Primăria Bistrița vrea să restaureze simbolul orașului prin repararea elementelor de finisaje și recondiţionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică, păstrând soluţiile istorice; reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare; reabilitarea şi restaurarea navelor bisericii, a vitraliilor, picturii si a mobilierului. Proiectul prevede și realizarea unui punct de atracţie turistică de referinţă prin restaurarea, consolidarea şi refuncţionalizarea bisericii și consacrarea monumentului istoric ca destinaţie turistică prin sporirea vizibilităţii.
Principalele categorii de lucrări și activități din cadrul proiectului: a) Intervenții structurale – intervenții la bolți intermediare și ziduri; consolidarea arcelor de la porticele dinspre est; b) Intervenții la subansamblurile nestructurale – intervenții de asanare; intervenții de reabilitare a finisajelor; intervenții de reabilitare a închiderilor de goluri; intervenții în vederea vizitării podului; c) Restaurarea componentelor artistice- conservarea si restaurarea componentelor de epocă si a picturilor murale; conservarea și restaurarea componentelor artistice în piatră; conservarea si restaurarea tâmplăriei si a mobilierului de epocă; restaurarea vitraliilor; restaurarea elementelor de fier forjat; restaurare mobilier bisericesc, orgă şi amvon; d) Intervenții privind siguranța la foc; e) Dotări: PSI; mobilier pentru expunere și protecție obiecte de patrimoniu; sistem de sunet; sistem de scenă; sistem de lumini; totem informativ pentru interior/ exterior, cu ecran tactil; audioghid portabil pentru vizitatori; f) Reabilitarea instalației electrice.
Descrierea lucrărilor interioare: Consolidarea şi restaurarea interiorului bisericii: pereţii de anvelopă, bolta peste tribună, reabilitarea pardoselilor din nava, cor şi galerie, restaurarea vitraliilor şi tâmplării noi; Restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră; Instalaţii pentru detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, instalaţie de semnalizare efracţie, instalaţii electrice de iluminat şi prize, instalaţii electrice de forţă (încălzire şi orga), instalaţii de amplificare sunet şi iluminat scenă; Restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci); Amenajarea interioară pentru concerte de orgă şi alte manifestări culturale la parterul bisericii, şi expunere la nivelul galeriei; Mobilierul restaurat va prezenta publicului larg ceea mai bogată colecţie de mobilier bisericesc săsesc in situ cuprinzând secolele XVI – XIX; Amenajarea unor platforme de vizitare şi iluminarea podului; şarpanta gotică peste nava şi cor este unicat, având ceea mai mare deschidere dintre şarpantele păstrate şi datate în Transilvania , dar şi în Europa de Est.
Descrierea lucrărilor exterioare: Consolidarea şi restaurarea exteriorului bisericii: pereţii de anvelopă cu contraforturile la nava şi corul bisericii, incluzând frontonul vestic care a suferit degradări în incendiul din 2008, restaurarea celor două portice de intrare la nivel de pereţi portaluri, pardoseli, tâmplăria istorică de la portalurile de intrare, re-zugrăvirea unitară a bisericii, inclusiv turnul; Restaurarea picturii murale la bolţile porticurilor şi a cadranului solar de pe contrafortul sudic din axul 9; Conservarea şi restaurarea componentelor artistice din piatră din exteriorul bisericii şi a turnului; Protejarea golurilor la turn împotriva intemperiilor; Conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii; Instalaţii electrice de iluminat arhitectural la exterior.
Scopul investiţiei este punerea în siguranţă a acestui monument de interes naţional, protejarea şi punerea în valoare a tuturor valenţelor artistice, în vederea reintegrării în viaţa culturală a comunităţii şi deschiderii obiectivului turismului cultural.
Nu prea inteleg.Biserica asta de vreo 20 de ani se tot restaureaza. Inteleg .E un monument.E biserica.Dar parca nu se mai termina restauratia.
doar …s-a tras clopotele…:))))
100000 de euro doar pentru proiectare!? Ca sa spuna proiectantul CE? Ca trebuie tencuita si varuita? Bani aruncati pe apa sambetei. De fapt nu pe apa sambetei ci in buzunarele unora!
Din restaurare in restaurare…multi bani inghite huruba saseasca, demolati-o si construiti ceva real pentru toti bistritenii !
pentru ca e o vaca de muls
lucrarile de consolidare, restaurare sunt cele mai bune de muls comisioane!
lucraria scunse!
aceasta e noua partie si noul pod spre o indatorarea …continuua!
…ziua a 17
jos cretu!
sa se faca un pic public cat s-a platit pentru Studiul de Fezabilitate!