Actualitate

Radu Moldovan despre strategia de dezvoltare a judeţului. ”Ce ne dorim, ce am făcut şi ce urmează”

Într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Radu Moldovan vorbeşte despre strategia de dezvoltare în turism, precizând printre altele că anul acesta va fi finalizat studiul privind domeniul schiabil din zona Colibiţa, care va avea 13 pârtii, şi se vor constitui ADI Turism pe Valea Someşului şi Valea Sălăuţei.

”Ce avem? Un judeţ unic, cu un potenţial turistic extraordinar şi încă neexploatat. Începând cu brand-ul Dracula, lacul Colibiţa, Pasul Tihuţa, Parcurile naturale din Munţii Rodnei şi Călimani, apele cu proprietăţi curative de la Sângeorz-Băi şi până la arta culinară, zone pitoreşti şi oameni gospodari şi deschişi pe care îi găsim în întregul judeţ!”, este postat pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ, dar şi pe cea oficială a CJ creată la finalul anului trecut.

1 domeniu schiabil planÎn material se spune că instituţia îşi propune să ducă lucrurile la un alt nivel: ”Ce ne dorim? Putem spune că dintotdeauna oamenii din aceste locuri au fost conştienţi de această comoară naturală. Noi, ne propunem să ducem acest lucru la un alt nivel! Împreună cu specialişti, autorităţi locale şi mediu privat dorim să transformăm visul de a avea cel puţin un domeniu schiabil de calitate la Colibiţa şi Sîngeorz-Băi, un Parc de Aventuri Tematic ”Dracula” în Pasul Tihuţa, Centru nautic de agrement la Colibiţa, Parc Acvatic la Prundu Bârgăului, Centre de echitaţie, Centre de valorificare a fructelor de pădure şi stâne ecologice pe Valea Bârgăului, Valea Someşului şi Valea Sălăuţei, în realitate. Asta, pentru a crea locuri de muncă pentru tineri, pentru a dezvolta afacerile locale şi pentru a aduce bunăstare pentru cât mai mulţi dintre oamenii judeţului nostru”.

La capitolul ”Ce am făcut concret până acum?”, apar următoarele: ”Începând cu anul 2013, am elaborat o strategie de dezvoltare realistă şi fezabilă a potenţialului turistic din judeţul Bistriţa-Năsăud. Am identificat trei zone principale de dezvoltare: Valea Bârgăului, Valea Someşului şi Valea Sălăuţei şi în baza specificului localităţilor din aceste trei zone, împreună cu 2 domeniu schiabil planautorităţile locale şi specialişti în dezvoltare turistică am elaborat studii de prefezabilitate pentru toate cele trei zone de dezvoltare, în care am cuprins obiectivele anterior menţionate. Împreună cu comunele de pe Valea Bârgăului, Cetate şi Dumitriţa am constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Turism Valea Bârgăului. Am comandat un studiu detaliat privind oportunitatea dezvoltării unui domeniu schiabil în zona Colibiţa (Vârful Blaja, Vârful Bistriciorul şi Poiana Dălbidanu). Suprafaţa totală necesară pentru amplasarea domeniului schiabil va avea 42,9 ha, va fi racordată la drumul principal şi va beneficia de locuri de parcare şi servicii pe o suprafaţă de 1,5 ha. Domeniul schiabil va cuprinde 13 pârtii de schi care vor avea diferite nivele de dificultate, variind de la foarte uşoară la dificilă. În celelalte două zone de interes strategic (Valea Someşului şi Valea Sălăuţei), au fost făcute demersurile pentru constituirea Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitare pentru promovarea turismului şi în acest moment se aşteaptă hotărârile de Consiliu Local, în vederea constituirii acestor structuri şi demarării de proiecte concrete”.

”Ce urmează?”: ”Finalizarea studiului pentru amplasarea domeniului schiabil din zona Colibiţa, modernizarea infrastructurii rutiere şi de utilităţi până la aceste obiective (documentaţii în lucru), constituirea Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară a Turismului pe Valea Someşului şi pe Valea Sălăuţei, realizarea de studii de fezabilitate pentru fiecare dintre obiective şi identificarea surselor de finanţare pentru aceste investiţii (direct noi prin fonduri europene sau indirect prin intermediul investiţiilor private – Parteneriat Public-Privat)”.

În final, se precizează că în perioada următoare vor fi postate pe pagina sa de Facebook detalii cu privire la fiecare dintre obiectivele principale ale strategiei judeţene de turism.

8 comentarii

  • Domnule Raul Adrian. Și eu ca și dumneavoastră aștept sa se materializeze ceea ce se dorește a se face, dar…v as ruga frumos sa mi spuneți, sala aceea de sport abandonată și făcută din salariile și pensiile tăiate ale oamenilor, unde nu și are deloc locul, aceea dintre Unirea și Livezile,, nu tot un MIZILIC este??? V as ruga sa fiți onest sa răspundeți nu dintr o perspectivă subiectivă sau ca activist de partid. Mulțumesc și ma.bazez pe simțul dumneavoastră CIVIC, curat și sincer.

    • Sunt incepute de pe vremea lui Tariceanu. Vezi si alte lucrari promovate tot pe vremea lui si al marelui Vosganian, ministru de finante la acea data, cum ar fi CAMPUSURILE SCOLATE. La nivel de tara sunt peste 26 de asemenea lucrari abandonata in diferite stadii, a se vedea cel din Teaca, la nivelul judetului nostru si nimeni nu imputa aceasta risipa de bani.

  • citesc articolul, apoi comenatariile si realizez ca NU stim sa apreciem ca se face ceva bun la noi in judet. Stim doar sa criticam, sa ne plangem si sa etichetam oameni. Ala nu-i bun ca-i de stanga, ala ca-i de dreapta.
    Daca se investeste in turism nu-i bine, daca nu se investeste IAR nu-i bine, daca se fac studii de prefezabilitate pentru zonele de dezvoltare se bociferează.
    Apoi ca BN e pe lista oraselor sarace…CE?
    Voi ati fost prin Moldova, prin fostele orase miniere?
    Apreciati si incurajati lucrurile facute, pentru ca ele sunt pentru noi.
    Domnule Moldovan eu va doresc succes, sa va tineti de promisiuni si astept sa vad rezultatele!

    • Da..suntem atat de saraci de-i orasul plin de masini de lux si telefoane de ultima generatie! Daca ma duc in kaufland , unicarm sau oricare alt supermarket e PLIN PLIN!!!
      vad cat de saraci suntem.

  • Astept sa vad proiectele finalizate!
    Eu mor cand vad comentarii de astea, cica ,,COMUNISTI”. :))
    Oameni buni, anul asta s-au serbat 25 de ani de la CADERA COMUNISMULUI cum puteti sa vorbiti despre comunisti. V-au spalat creierele televiziunile!!!!
    Desteapta-te romane!

  • Vorbim si ne certam pe libertatea de expresie (Charlie Hebdo) dar nu suntem in stare sa acceptam ca cineva ar putea avea alta parere, cu atat mai putin sa ascultam si argumente.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.