Actualitate

Reclamația ”Primăria Bistrița va turna beton peste istorie”: Răspunsul Direcției Județene pentru Cultură

ACTUALIZARE Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud a răspuns reclamației publice semnate de mai mulți cetățeni, printre care prof. Florin I. Bojor și mediatorul Răzvan Cîtu, care semnalau ”posibila distrugere a unui bun istoric incontestabil al Transilvaniei: Turnul Dogarilor” și că ”Primăria Bistrița vrea să toarne beton peste istorie”.

raspuns-djcbn-turnul-dogarilor”Parcela din vecinătatea Turnului Dogarilor aparține Ansamblului Urban medieval Bistrița (Bistritz), deci are statut de monument istoric. Imobilul este situat în zona stabilită în PUZ ”Zona construită protejată a municipiului Bistrița” și are statut de zona ”non aedificandi” (nu sunt permise construcții). Orice intervenție în zonă poate fi executată numai cu respectarea autorizației de construire. Autorizarea se poate face doar cu avizul Ministerului Culturii (fiind monument de grupă A). La această dată nu a fost depusă la instituția noastră documentația având ca obiect imobilul menționat”, a răspuns directorul DJC Bistrița-Năsăud, Alexandru Uiuiu.

ȘTIREA INIȚIALĂ Mai mulți bistrițeni, printre care prof. Florin I. Bojor, care și-a anunțat candidatura ca independent la Consiliul Local, și mediatorul Răzvan Cîtu, au făcut o ”reclamație publică” transmisă Ministerului Culturii şi Direcţiei de Patrimoniu a judeţului Bistriţa-Năsăud: ”La Bistrița, Primăria va turna tone de beton peste istorie”. ”Drumul spre iad e pavat cu intenții bune (proverb englezesc)”, a scris pe blog Florin I. Bojor.

”Stimate domnule ministru şi stimate domnule director,

Subsemnaţii, simplii cetăţeni ai municipiului Bistriţa, ne adresăm Ministerului Culturii şi forurilor competente ale patrimoniului judeţului Bistriţa-Năsăud pentru a reclama posibila distrugere a unui bun istoric incontestabil al Transilvaniei: Turnul Dogarilor din Municipiul Bistriţa. (BN-II-m-A-01479.02). Mai precis, prin Hotărârea Consiliului Local Bistriţa din 23 decembrie 201,5 Primăria oraşului a decis cumpărarea terenului aferent Turnului Dogarilor cu scopul de a turna tone de beton pentru a construi un skatepark.

Vă semnalăm, că tot noi simplii cetăţeni în şedința respectivă de Consiliu Local prin pancarte am cerut construirea urgentă a unui skatepark pentru tinerii din Bistriţa. Răspunsul autorităţilor a fost imediat prin hotărârea de a cumpăra acest teren al monumentului istoric (str. Dogarilor nr. 18A, identificat în CF 56014, nr. topo 2151/3/1). Nu ştim din ce motiv, Primăria Bistriţa a ales acest spaţiu istoric pentru skatepark, atâta vreme cât Bistriţa are foarte multe puncte termice dezafectate unde se poate face un astfel de skatepark cu facilităţi multiple după modelul de succes din Baia Mare.

Vă mai semnalăm faptul că Primăria Bistriţa a accesat câteva milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Bistriţa şi nu înţelegem cum singurul turn din vechea cetate medievală va fi în curând asediat de tone de beton. Inclusiv comuniştii au respectat acest spaţiu vital turnului Dogarilor şi înţelegerii istoriei Transilvaniei şi nu au construit nimic acolo. Acum, democraţii care se afirmă iubitori de istorie nu exploatează latura turistică a acestui monument istoric, ci îl betonează… Sperăm ca în momentul în care cererea de distrugere a acestui monument să ajungă la domniile voastre în conformitate cu legea nr. 422/2001, art. 9 şi 59 care ”consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane” şi interzice construcţiile în acest perimetru, să protejaţi ultima fărâmă din celebrele turnuri ale Bistriţei.

Vă mulţumim!” – Semnează: Gabriel Chiş, Paula Suciu, Andrei Dorin Dobrin, Raluca Voiculescu, Răzvan Alin Cîtu, Diana Andreea Măierean, Adrian-Dorin Panti, Dragoş-Cosmin Labiş-Pop, Florin Ioan Bojor

Scandalul Skate Park-ului, în ordine cronologică

În 23 decembrie 2015, Consiliul Local Bistrița a aprobat cumpărarea, cu 84.000 de euro, a unui teren de 750 mp pe str. Dogarilor nr. 18A, proprietatea familiei Sever și Parasca Andronesei. Municipalitatea are în vedere amenajarea unui Skate Park pe terenul aflat lângă Turnul Dogarilor, spre Parcul Municipal, după cum Timp Online a scris aici. ”Avem nevoie de avizul Ministerului Culturii, dacă nu îl vom primi vom vedea ce destinație îi vom da, dar vrem să amenajăm acolo un Skate Park. Avem nevoie de proiect și de autorizație de construire. Voi încerca să-l fac în șase luni, dar în hățișul în care mă învârt nu știu dacă voi și reuși. Ministerul Culturii poate să ne refuze avizul și atunci va trebui să ne întâlnim să vedem ce facem”, a spus atunci primarul Ovidiu Crețu.

După ședință, TLDE Bistrița a transmis într-un comunicat că aceasta este ”prima reușită” a tinerilor din ALDE: ”La iniţiativa unui grup de tineri din cadrul Organizaţiei Bistriţa a TLDE (Tineretul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor) – Marius Crăciun, Mircea Vrânceanu, Bianca Danci şi Cătălin Buhutan – proiectul pentru construirea unui Skate Park modern la Bistriţa s-a regăsit miercuri, 23 decembrie 2015, pe ordinea de zi a Consiliului Local. Mulţumim consilierilor municipali ALDE, Gelu Muthi şi Marius Armean, pentru promovarea proiectului în Consiliul Local, celorlalţi consilieri care au votat proiectul şi nu în ultimul rând d-lui primar, care la insistenţele ALDE a înţeles nevoile tinerilor şi a acceptat să le supună dezbaterii şi votului. Ne exprimăm pe această cale entuziasmul şi mulţumirea că ideile noastre au fost ascultate, apreciate şi că ne bucurăm de sprijin din partea autorităţilor locale pentru materializarea lor. Sperăm ca prin această iniţiativă tinerii din Bistriţa să aibă în cât mai scurt timp o alternativă pentru petrecerea timpului liber, aşa cum există în marile orașe”.

Mai mulți bistrițeni, printre care prof. Florin I. Bojor, care și-a anunțat candidatura ca independent la Consiliul Local, și mediatorul Răzvan Cîtu, au făcut o ”reclamație publică” transmisă Ministerului Culturii şi Direcţiei de Patrimoniu a judeţului Bistriţa-Năsăud:”La Bistrița, Primăria va turna tone de beton peste istorie”. ”Nu ştim din ce motiv, Primăria Bistriţa a ales acest spaţiu istoric pentru skatepark, atâta vreme cât Bistriţa are foarte multe puncte termice dezafectate unde se poate face un astfel de skatepark cu facilităţi multiple după modelul de succes din Baia Mare. Vă mai semnalăm faptul că Primăria Bistriţa a accesat câteva milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Bistriţa şi nu înţelegem cum singurul turn din vechea cetate medievală va fi în curând asediat de tone de beton. Inclusiv comuniştii au respectat acest spaţiu vital turnului Dogarilor şi înţelegerii istoriei Transilvaniei şi nu au construit nimic acolo. Acum, democraţii care se afirmă iubitori de istorie nu exploatează latura turistică a acestui monument istoric, ci îl betonează”, au spus ei. Mai multe detalii aici.

”Nu țin cu dinții de nimic, nu practic acest sport, dar mai mulți tineri au venit la mine în toamnă și am căutat împreună cu ei o zonă în care să-l facem. Eu am propus Wonderland, pentru că acolo avem terenuri suficiente, dar mi-au spus că este departe și că este nevoie de unul în zona centrală. Ei mi-au dat soluția acelui teren privat. Am cumpărat terenul, vom face demersurile necesare. Noi nu construim pe Turnul Dogarilor sau lângă Turnul Dogarilor, acesta are un teren care aparține Bisericii Evanghelice și care este teren de protecție. Celălalt teren este un teren privat, pe care cetățeanul respectiv putea să construiască el altceva în condițiile legislației din România. Am dorit să mergem pe linia de a construi noi un loc unde tinerii care practică acest sport să se poată desfășura”, a declarat ulterior primarul Crețu.

”Pentru corecta informare a opiniei publice”, după cum spun într-un comunicat, reprezentanții Organizației Bistrița a TLDE (Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților), ”în calitate de inițiatori ai proiectului privind construirea unui Skate Park modern la Bistrița, aduc la cunoștința cetățenilor câteva date suplimentare, pentru eliminarea confuziilor”: ”În ceea ce privește locul propus pentru construirea acestui Skate Park, în urma mai multor consultări atât cu mare parte a publicului țintă (practicanți de skateboarding, inline skating și biking), cât și cu factorii decizionali, s-a ajuns la concluzia că parcul ar fi cea mai potrivită zonă. Singurul teren disponibil cu o suprafață suficient de mare este cel din fața Turnului Dogarilor, teren achiziționat de Primăria municipiului Bistrița în vederea dezvoltării acestui proiect. Suprafața terenului achiziționat este de 750 mp și se situează la o distanță de 13 m de zidul cetății. Din punct de vedere legal, în zona de protecţie pot fi instituite servituţi de utilitate publică şi reglementări speciale de construire prin planurile şi regulamentele de urbanism. În cazul de față, în planul urbanistic al orașului Bistrița este prevăzut că pe terenul respectiv se poate obține autorizație de construire doar pentru nivelul 0 (adică până la nivelul solului, fără etaj), proiectul Skate Parkului încadrându-se în aceste norme. Mai mult, așa cum a precizat și dl. primar, momentan se așteaptă un aviz de la Ministerul Culturii, iar în cazul în care se vor constata anumite probleme în urma expertizei tehnice, vom fi primii care ne vom împotrivi și vom căuta o altă soluție pentru că, la rândul nostru, ne dorim protejarea și conservarea adecvată a monumentelor istorice. TLDE Bistrița consideră că realizarea acestui proiect în municipiul Bistrița reprezintă un plus pentru îmbunătățirea activității civice a tinerilor, motiv pentru care va susține realizarea Skate Park-ului doar în cazul în care se va construi la cele mai înalte standarde și va face tot ce se poate pentru a se efectua astfel”.

Prof. Florin Bojor crede că o soluție bună pentru atragerea turiștilor la Bistrița este valorificarea Turnului Dogarilor: ”Bistriţa a fost pusă pe harta lumii de către un irlandez – Bram Stoker – care nu a fost niciodată aici. De mitul ”Dracula” nu este om în occident care să nu fi auzit, însă bistriţenii nu ştiu să scoată niciun ban din această poveste de milioane… Primăria Bistriţa deschide centru după centru de informare turistică, Consiliul Judeţean BN realizează strategie după strategie, în societate se vorbeşte în sus şi-n jos despre venirea turiştilor la Bistriţa. Şi totuşi ce să vadă, ce să facă? Mai nou, după investiţia de milioane de euro în reabilitarea unor pasaje din centrul vechi (axe turistice), Primăria Bistriţa şi partidele politice pregătesc betonierele să astupe posibila mare atracţie a oraşului: Turnul Dogarilor. Politicienii nu realizează acest potenţial imens pe care îl are Bistriţa. Atunci comuniştii au respectat moştenirea istorică şi pe terenul alăturat Turnului Dogarilor nu au ridicat niciun bloc, cum au ridicat afaceriştii partidelor politice pe orice palmă de pământ din oraş făcând multe zone irespirabile. Acum, în tot oraşul numai palma de pământ a Turnului Dogarilor pare a fi neocupată de betonierele afaceriştilor politici. Şi atunci, soluţia de milioane: facem skatepark! Lovim doi iepuri deodată: închidem gura unor tineri şi ne umplem betonierele de bani. Dar cu turismul ce facem? Îl betonăm şi pe el? Oare nu ar fi mai bine să transformăm Turnul Dogarilor dintr-un morman de pietre într-o piatră vie a oraşului nostru? Cum ar fi să învăţăm din exemplul cetăţii Alba Iulia, unde zilnic un grup de oameni îmbrăcaţi ca în secolul al XVIII-lea fac schimbul de gardă sub privirea a zeci şi sute de turişti? Cum ar fi ca Bistriţa să aibă propria gardă medievală şi zilnic să facă acest schimb de gardă într-un marş de la Biserica Evanghelică la Turnul Dogarilor? Cum ar fi să învăţăm din exemplul oraşului roman Italica de lângă Sevilla, locul de naştere al împăratului Traian, unde elevii sunt îmbrăcaţi în haine romane ca să li se explice istoria locului? Cum ar fi ca elevii din Bistriţa să fie îmbrăcaţi în haine medievale în cadrul unor evenimente menite să-i facă să cunoască istoria oraşului pentru a-l iubi? Cum ar fi să legăm Turnul Dogarilor şi activităţile turistice ce se pot face aici de mitul Dracula? Toate acestea doar ni le putem imagina, căci gândul partidelor politice este la betoniere…”.

”Societatea Civilă Bistriţeană” a organizat în 19 ianuarie o dezbatere publică lângă Turnul Dogarilor având ca temă ”Ce facem cu Turnul Dogarilor? Unde facem urgent skatepark-ul? Cum putem utiliza punctele termice dezafectate? Ce putem face pe terenul alăturat Turnului Dogarilor cumpărat recent de Primăria Bistriţa?”.

9 comentarii

  • Bai fratilor !… da voi ce credeti ca este administratia locala ? Una EUROPEANA ? (SIC). Este una COMUNISTOIDA pe stil nou. Puteti deacuma sa va adresati si lui OBAMA ca nu se mai rezolva nimic. Cu un CL pe criterii politice, cu niste habarnisti in d-ale nevoilor bistritenilor nu se mai poate face nimic. Acesti indivizi nu mai reprezinta pe nimeni. Amintiti de Directia de Cultura ? ..O ce-mi vine sa rad ! O institutie la fel ca si celelalte subordonate politicului, si categoric nu o DECONCENTRATA. Daca institutia ar functiona dupa reguli EUROPENE, s-ar fi sesizat din timp fata de asa zisul proiect de modernizare al PIETEI CENTRALE, care la fel va fi betonat, dalat, mineralizat, si se vor taia copacii si se va scoate iarba si florile. De asta ce ziceti dragilor. Acolo in punctul O al BISTRITEI nu este istorie ? Daca Directia de Cultura ar fi avut sange in instalatie, nu ar fi apelat la mine si la ECOLOGISTI cand s-au taiat copaci batrani din PARCUL MUNICIPAL si s-au reconfigurat aleile. Vorbesc de vechea conducere din 2007. Si atunci nu au fost instare de nimic. Noi am impus ca o serie de elemente care diminuau drastic spatiul verde din parc sa nu mai fie amplasate. Oricum asa cum il vedeti, proiectul nu a fost respectat, pt. ca aleile erau prevazute cu piatra naturala nu cu DALE de-a lui Videanu. Am reusit mai tarziu sa impunem aceste aspecte, si daca vedeti ca parcul arata asa, se datoreaza mie si lui TONIUC, care atunci era ECOLOGIST cu adevarat, Asa ca pana ce acesti edili nu vor fi debarcati, va puteti adresa mai bine unui COPAC, ca poate va intelegeti mai bine. Asta este deocamdata valoarea culturala a alesilor, si de aceea este foarte important sa candidati cat mai multi, cetateni adevarati , neinregimentati politic. Ultima varianta este iesitul in strada, si presiune civica civilizata, pana cand vor ceda.

  • Primarul Cretu este pe punctul de a comite o noua gafa. Odata cu amenajarea parcului el vorbea de „o lucrare nouă care nu este prevăzută iniţial în proiect…amenajarea taluzului sau a falezei”. De fapt este vorba de digul sau valul de pamant care a facut parte din sistemul de aparare al cetatii medievale. Probabil ca nu a fost prins in proiect din cauza ca este considerat monument istoric protejat, la care nu se poate interveni prin inlocuirea taluzului cu un zid de beton. Si totusi, taluzul de pe latura nordica a valului de pamant a fost desfiintat prin ridicarea unui zid de brton la baza taluzului ddinspre proprietati si umplerea cu pamant a spatiului rezultat. Singura portiune ramasa neafectata este cea de la Turnul Dogarilor careia primarul i-a pus acum gand rau. Eventual acolo ar trebui reconstituita o zona-muzeu a sistemului medieval de aparare care era alcatuit din zidul de incinta, santul cu apa si valul de pamant. Oricum trebuie intrebati istoricii inainte de a se comite o noua gafa pe care primarul o cauta cu lumanarea (apropos de amplasarea monumentului in forma de sula langa prefectura).

  • De observat cine semnează documentul, e vorba de un cor de trompete băsiste (Gabriel Chiş, Bojor etc.), ăștia orice face și ce nu face Crețu NU E BINE și comentează. Iar dacă istoria orașului e mlaștina din imagine, HAI CU BETONUL !

  • În curtea ce se vede în imagine este turnată o fundație de beton, deci situl arheologic a fost mazilit cu mult timp în urmă, acum se pune doar capac. În curtea de peste drum sunt săpături nefinalizate de peste 10 ani.

  • Demersul facut pe langa Ministerul Culturii, este un semnal de alarma pentru a ma salva ce se mai poate din calea ignorantei si inculturii unor epigoni ai prezentului care vremelnic ocupa demnitati de care nu sunt demni. Este vorba de pastrarea si punerea in valoare a datului material si spiritual care vine din istorie, cu atat mai mult cu cat astazi Bistrita nu mai are mare lucru din epoca medievala. Iata ce spunea Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ” despre pastrarea trecutului istoric al Bistritei: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , În călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”. Aviz celor care au vopsit turnul Bisericii Evanghelice cu vopsea lavabila!

  • Si… in alta ordine de idei, ca vorbeati de nomenclaturistii si securistii de la Colibita…uite asa se mai imbogatira cu 84.000 euro un comunisto-securist – Andronesi Sever – un om de nimic – un badaran si un nesimtit!!! Si asta din banii nostri ai locuitorilor urbei!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.