Actualitate Sănătate

Un medic originar din Căianu Mic se specializează în chirurgie robotică şi vrea să profeseze la Bistriţa

Horia Logigan s-a născut într-o familie de medici din comuna Căianu Mic. La numai 30 de ani, s-a specializat în urologie şi chirurgie robotică avându-l ca mentor pe prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, împreună cu care operează folosindu-se de robotul Da Vinci SI. Bolnavi din ţară şi străinătate ajung în mâinile lor.

Dr. Horia Logigan a fost invitat la Zilele medicale bistriţene, eveniment ajuns la ediţia a patra. Împreună cu alţi colegi, el a prezentat, miercuri, mai multe cazuri de pacienţi din judeţ care au fost operate la Cluj la Centrul de Chirurghie Robotică. În exclusivitate pentru Timp Online, dr. Logigan a spus şi care sunt planurile sale de viitor.

„Sunt medic rezident la Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca. Sunt în ultimul an. Lucrez împreună cu domnul profesor universitar dr. Ioan Coman. Sunt în al patrulea an de doctorat, iar tema pe care mi-am ales-o este cancerul de prostată. În cadrul clinicii noastre, cancerul de prostată e tratat prin mai multe modalităţi, dar domnul profesor preferă chirurgia robotică. Alături de domnia sa am participat la mai mult de jumătate din intervenţiile făcute în cadrul clinicii. Mai ales de când pacienţii au posibilitatea de a se informa de pe internet şi sunt foarte bine informaţi, efectiv această metodă – chirurgia robotică – magnetizează. Oamenii îşi doresc să intervenim aşa fiindcă şansele de reuşită a unei operaţii sunt mult mai mari, atât din punct de vedere oncologic, cât şi funcţional pentru că cancerul de prostată implică nişte efecte secundare pe termen lung. Sunt mulţi pacienţi la Cluj din toată ţara şi chiar din Ungaria am început să primim bolnavi. Este foarte frecventă boala fiind a doua cauză de deces în rândurile bărbaţilor în jurul vârstei de 50 de ani, prima fiind cancerul pulmonar. În ultimii ani s-a mediatizat şi ideea de screening şi apar mai multe cazuri în forme incipiente, iar noi putem să le oferim pacienţilor rezultatele dorite”, a declarat dr. Logigan.

Medicul spune că nu ştie exact ce planuri ale prof. univ. dr. Ioan Coman pentru cariera lui, însă dorinţa sa este ca, în final, să ajungă la Bistriţa. „Voi ajunge, în final, la Bistriţa, dar nu ştiu dacă în anul viitor sau în următorii ani. Eu vreau să mă stabilesc aici. Părinţii mei sunt medici de familie la Căianu Mic, sora mea este tot acolo, deci în judeţ voi veni şi eu”, a spus dr. Logigan.

În ce priveşte robotul Da Vinci, medicul spune că acesta costă 2 milioane de euro în prezent fiind destul de scump pentru un spital mic, dar chinezii au început să-l fabrice şi ei, aşa încât este posibil ca preţul aparatului să mai scadă. „Mi-aş dori ca Bistriţa să aibă un astfel de aparat”, a adăugat medicul Logigan.

Prof. univ. dr. Ioan Coman a spus că este bucuros de faptul că dr. Logigan este atât de pasionat de chirurgia robotică.

„Este chirurgia prezentului, dar şi a viitorului. Clujul şi Bucureştiul sunt singurele centre din ţară care au roboţi medicali, însă, în Dr. Logigan 2domeniul urologiei, la Cluj e singurul care funcţionează. Este o bucurie pentru mine să pot antrena echipa de la Cluj în chirurgia viitorului şi unul dintre tinerii care participă la aproape toate operaţiile cu robotul Da Vinci în patologia cancerului de prostată este dr. Horia Logigan care ştie să facă paşi importanţi în operaţie sub supravegherea mea, dar la o înaltă ţinută profesională. I-aş dori să aducă aici, la Bistriţa, alături de fiinţa şi profesionalismul său, de tot ce a învăţat la Cluj, şi un robot Da Vinci SI. E un efort iniţial pentru sistemul de sănătate bistriţean, pentru orice spital care cumpără un robot Da Vinci SI, dar investiţia pentru toţi cei care au cumpărat s-a justificat. Când e folosit în echipă de chirurgi generalişti, de urologi, de ginecologi, investiţia e rentabilă, pacienţii beneficiază de siguranţă, de precizie, de mini-invazivitate, aşa cum nu pot beneficia cu un alt instrument. Pacienţi care necesitau intervenţii cu incizii mari, cu evoluţie post-operatorie traumatică parcă nici nu ştiu că au fost operaţi dacă se intervine cu robotul Da Vinci, iar pentru sănătatea oamenilor merită orice efort. Incidenţa cancerului de prostată creşte fiindcă populaţia globului îmbătrâneşte, dar mijloacele de diagnostic din ce în ce mai sofisticate ne permit un diagnostic precoce la ora actuală, iar un cancer prostatic depistat precoce este vindecabil. Cu ajutorul robotului Da Vinci, poţi vindeca oferindu-i pacientului soluţii de mini-invazivitate”, a spus prof. univ. dr. Ioan Coman.

Într-un interviu acordat presei clujene, prof. univ. dr. Ioan Coman a explicat că la fel ca şi  în cazul chirurgiei clasice şi laparoscopice, pacientului i se face anestezie generală, dar incizia este infimă, iar operaţia este „o dantelărie adevărată în interiorul organismului, fără deschidere”. „Cele patru braţe ale robotului au şapte grade de mişcare, spre deosebire de mâna omului, a chirurgului, care are doar trei. Braţele asigură o mare precizie, pentru că micile mişcări sau tremurul fiziologic al mâinii chirurgului nu au efect asupra acestora. Unul din braţe are o cameră endoscopică şi oferă chirurgului imaginea tridimensională, de înaltă definiţie, a interiorului uman supus operaţiei. Celelalte braţe sunt instrumente chirurgicale de dimensiuni reduse, unul fiind un electro-bisturiu cu care medicul decupează minuţios ţesutul bolnav. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt din ce în ce mai informaţi şi cunosc avantajele chirurgiei robotice. (…) Medicul chirurg care doreşte să opereze asistat de un robot Da Vinci SI trebuie să stăpânească perfect tehnicile chirurgicale clasice. Este ca şi trecerea de la un Trabant la un Mercedes. Dacă ţi se arată care sunt butoanele şi care este mecanismul de funcţionare, poţi prelua comanda unui Da Vinci SI în scurt timp”, a explicat domnia sa.

Cristiana Sabău

5 comentarii

  • Consumabilele pentru o singura interventie cu robotul costa in jur de 3000 de euro. Este important pentru o clinica , care strange numarul de cazuri pentru interventie dintr-o zona mai mare si astfel devine eficienta investitia. De asemenea cu un singur medic nu poti asigura o utilizare eficienta. Oricum e bine ca se gandesc. E bine si ca se strang medicii sa discute, e bine ca vin profesorii sa le mai dea curaj .

  • Si parintii sunt niste medici deosebiti, care de atatia ani si-au facut datoria. Cabinetele lor sunt deosebite. Felicitari si pentru copii!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.