Semnalăm o nouă apariție a publicației „Arhivele Bistriței”, anul II, fascicula 4 (8), coordonată de prof. dr. Mircea Gelu Buta.
Din cuprinsul fasciculei, intitulată „Alexandru Vaida-Voevod”: Ioan-Aurel Pop – „Unirea din 1918 și sensurile sale istorice”; Ioan Bolovan – „Probleme demografice și relații interetnice reflectate în discursurile parlamentare ale lui Alexandru Vaida-Voevod la începutul sec. XX”; Liviu Maior – „Alexandru Vaida-Voevod, de la făuritor al Marii Uniri, la «duşman» al poporului”; Mircea Gelu Buta – „Alexandru Vaida-Voevod și bistrițenii”; Mircea Vaida-Voevod – „Alexandru Vaida Voevod – un om pentru istorie”; Ionuț Vulpescu – „Gânduri în preajma centenarului Marii Uniri”.
Fascicula 4 (8) / 2017 din „Arhivele Bistriței” (63 pagini), apărută la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociației Culturale „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița, poate fi găsită la chioșcurile de ziare din localitățile județului Bistrița-Năsăud.
Felicitari pentru cei care, printre evolutia monotona a vietii culturale si intelectuale a urbei gasesc putin timp pentrua expune pete de adevar istoric !!!
Intradevar exista putine evenimente de calitate in acest oras.
Oare nu se supara „ionica” pe gelu ca scrie despre un greco catolic??? :))
Agitprop a la Buta!
Despre excluderea din PNT fiindca devenise sovin („numerus valachicus”) nimic? Despre faptul ca a fondat un partid fascist pe nume „Frontul Romanesc” nimic? Despre faptul ca a colaborat cu licheaua de Carol II in timpul dictaturii regale 1938-1940 nimic? Daca a fost un „dusman al poporului” de ce nu a fost tarat prin temnitele comuniste precum Iuliu Maniu?
Nedumeritule citeste cartea si apoi comenteaza .In plus impacate cu ideia ca pentru romani Alexandru Vaida Voevod este si va ramane o mare personalitate
Bustul lui Alexandru Vaida Voevod ar trebui mutat la liceul Liviu Rebreanu carui elev a fost.
D-le Profesor,
Alexandru Vaida-Voevod nu a fost elev in noua cladire a Gimnaziului Evanghelic data in functiune in 1910 (actuala cladire a CLNR), ci in cladirea veche a Gimnaziului Evanghelic de langa Biserica Evanghelica, cladire demolata in 1934. Deci Vaida-Voevod nu are nici o legatura cu cladirea in care se afla CNLR de astazi.
Inca un lucru: Vaida-Voevod a fost elev al Gimnaziului Evanghelic din Bistrita, care nu are nici o legatura cu CNLR. CNLR nu este urmasul in drept al Gimnaziului Evanghelic ci urmasul in drept al Liceului „Alexandru Odobescu” fondat in 1923, care s-a mutat in 1945 in cladirea Gimnaziului Evanghelic. Mai invatati nitel istorie locala, d-le profesor!