Actualitate

1 milion de lei pentru lucrări de cadastru. ”În România, doar la Bistrița”

1.094.000 lei din bugetul local pe 2016 merge pe cadastrul general al spațiilor verzi, sistem informațional specific domeniului imobiliar-edilitar, sisteme integrate de cadastru și carte funciară, bază de date aferentă regulamentului din PUG.

”Continuăm lucrarea de cadastru general, cadastrul spațiilor verzi și sistemul GIS plus sisteme de integrare a acestor lucrări cu cartea funciară și cu baza de date, astfel încât toată zona respectivă să funcționeze integrat. Este o lucrare importantă, cadastrul general se realizează în România într-un singur municipiu: Bistrița. Celelalte care au început au cam abandonat, acum se gândesc unii să reia însă este o lucrare extrem de dificilă și ea a funcționat aici în baza unui parteneriat excelent cu OCPI, cu firma care a contractat lucrarea și cu cetățenii, care au fost foarte cooperanți”, a precizat primarul Ovidiu Crețu.

Conform municipalității, lucrarea de sistem informațional contractată în 2009 pentru 2.560,3 ha a fost finalizată în 2014, valoare 2,5 milioane lei. În 2014 s-a contractat pentru 1.266,97 ha, în valoare de 826.000 lei. Anul acesta se alocă 319.000 lei reprezentând diferența până la valoarea totală contractată în 2014 reprezentând lucrări geodezice, inventariere rețele edilitare și construire bancă de date.

Pentru cadastru general se alocă 300.000 de lei. Contractul datează din 2009, cu termen de finalizare anul 2016, valoarea acestuia fiind de 1,3 milioane lei.

123.000 lei sunt pentru sistemul integrat de cadastru și carte funciară, iar 31.000 lei pentru cadastru verde (50 ha). Proiectul urmăreşte inventarierea şi transpunerea pe planuri şi hărţi în format GIS a spaţiilor verzi şi a speciilor de arbori existenţi în Bistriţa, precum şi a caracteristicilor calitative şi cantitative ale acestora.

Municipalitatea a derulat până la această dată “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” pentru suprafeţele de 83 ha în anul 2010, de 100 ha în anul 2013 şi de 260,12 ha în anul 2014, conform datelor prezentate de Primăria Bistrița. Suprafeţele de teren ocupate de spaţii verzi pe întreg intravilanul municipiului Bistriţa, astfel cum a fost majorat de la 2.560,3 ha la 3.827,27 ha prin hotărârea Consiliului Local, sunt estimate la o suprafaţă totală de 500 ha, din care au fost contractate şi realizate lucrări pe o suprafaţă de 443,12 ha. Astfel, lucrarea “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” continuă pentru diferenţa de suprafaţă de aproximativ 50 ha.

Se urmărește, printre altele, crearea unei hărţi digitale care să conţină informaţii grafice şi alfanumerice cu privire la distribuţia spaţiilor verzi compacte, distribuţia arborilor şi distribuţia terenurilor degradate care ar putea fi transformate în spaţii verzi, identificarea terenurilor proprietate publică, degradate, din intravilanul localităţii, posibil să fie reabilitate şi reamenajate ca spaţii verzi, arborilor izolaţi (diametru, înălţime) plantaţi pe lângă arterele de circulaţie, pe terenurile instituţiilor de învăţământ, ansamblurilor de locuinţe, lăcaşurilor de cult, cimitirelor, etc., precum și identificarea arborilor ocrotiţi.

De asemenea, se dorește constituirea unei evidenţe a tuturor documentelor emise de autorităţile administraţiei publice locale şi de autorităţile din domeniul protecţiei mediului privind documentaţiile de urbanism, certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire, avizele de tăiere şi toaletare a arborilor şi a tuturor documentelor emise de către Comisia de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor din cadrul Primăriei Bistriţa, documentele de control şi stabilire a contravenţiilor, precum şi orice alte documente care au efecte asupra stării spaţiului verde, plus elaborarea unui set de norme (instrucţiuni de lucru) privind modalitatea de culegere, introducere şi validare a datelor specifice cadastrului verde, necesare pentru actualizarea bazei de date. Acest set de norme va fi completat cu recomandări privind speciile de arbori şi arbuşti rezistenţi la condiţiile de mediu şi microclimat din municipiul Bistriţa, recomandări privind reabilitarea terenurilor degradate şi indicarea terenurilor din domeniul public al municipalităţii pentru plantări în compensare conform avizelor emise de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa, recomandări tehnologice privind întreţinerea spaţiilor verzi şi a arborilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.