ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud anunță că, începând cu data de duminică 1 octombrie, operatorul de salubrizare Supercom va ridica doar deșeurile depozitate selectiv.
”În cazul în care, începând cu 1 octombrie 2017, operatorul de salubrizare va identifica în recipientele de colectare alte tipuri de deșeuri decât cele pentru care sunt destinate, nu va mai ridica deșeurile! Operatorul va informa instituțiile abilitate, respectiv Garda de Mediu, primăriile, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, despre cele constatate și se va propune aplicarea amenzilor, de la 100 la 300 de lei. Conform Art. 24 alin. (6) lit d) din Legea 101/2006, Legea serviciului de salubrizare a localităților : “Membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au, în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarele obligaţii: (…) d) să asigure preselectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depozitarea acestora în containere asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, numai în locurile special amenajate;”. Conform Art. 30 alin. (6) din Legea 101/2006: “(6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispoziţiilor art. 24 alin. (6) lit. d)”.
Conform sursei menționate, colectarea și depozitarea corectă a deșeurilor se fac astfel:
Containerele temporare se vor folosi pe perioada în care se vor igieniza și înlocui sacii containerelor semi-îngropate cu capac gri, destinate deșeurilor menajere. În acest timp, depozitatrea deșeurilor menajere se va face în containerele negre temporare. În containerele semi-îngropate cu capac gri, din motive tehnice, este interzisă depozitarea.
Cum utilizăm corect containerele semi-îngropate și containerele temporare? Alegem containerul potrivit pentru tipul de deşeu pe care-l vom depozita astfel:
1. Deşeuri menajere – Momentan se vor utiliza containerele temporare. După remedierea situației, se vor reutiliza containerele semi-îngropate, ridicând capacul gri din plastic al containerului semi-îngropat, depozitând deșeurile conforme. Ex. Resturi alimentare (mâncare, coji de fructe și legume, coji de ouă) materiale textile, hârtie umedă, etc.
2. Deşeuri plastic și metal – Ridicăm capacul galben din plastic al containerului şi introducem pe rând câte un obiect de plastic sau metal. Ex. Sticle plastic, saci și pungi plastic, ambalaje plastic, conserve și doze metal, etc.
3. Deşeuri hârtie şi carton – Ridicăm capacul albastru din plastic al containerului şi introducem sacul în care am depozitat. Pentru fracţiunile mai voluminoase, acestea se introduc pe rând, in bucăţi mai mici. Ex. Hârtie și carton uscat, ambalaje de hârtie și carton uscate, etc.
4. Deşeuri sticlă – Ridicăm capacul verde din plastic al containerului şi introducem pe rând câte un obiect de sticlă. Ex. Sticle și borcane din sticlă, geamuri sparte, oglinzi, etc.
Operatorul Supercom are obligația de a ridica deșeurile reciclabile de pe platformele cu containere semi-îngropate și deșeurile menajere din pubelele negre de 120l deținute de fiecare gospodărie.
În cazul în care în pubelele negre de 120 l, destinate deșeurilor menajere, se regăsesc deșeuri interzis a fi depozitate, precum și deșeuri reciclabile, există riscul de a nu se ridica pubelele de către operator.
Pentru deșeurile reciclabile ridicarea se face gratuit de către operator. Este interzisă depozitarea în containerele temporare și pe platformele cu containere semi-îngropate a deșeurilor provenite din: – Construcții și demolări (moloz, pietre, materiale de construcții, etc.) – Deșeuri voluminoase (mobilier, masă lemnoasă, etc.) – Deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, etc.) – Deșeuri toxice și periculoase (vopsele, uleiuri, solvenți, baterii, etc.)
Aceste tipuri de deșeuri pot fi preluate de operator contracost, sau se pot depozita, prin aport voluntar, la Centrele de colectare special destinate, aflate la: Năsăud-în cadrul Stației de transfer lângă depozitul Lukoil, Sîngeorz-Băi – în cadrul Stației de transfer lângă intrarea spre Cormaia, Beclean – in cadrul Stației de transfer, la ieșire din oraș spre Braniștea, Bistrița – Strada Narciselor, Bistrița- Cartier Viisoara – lângă piața Heindenfeld .
Deșeuri verzi (crengi, iarbă/gazon, etc.) sunt preluate gratuit de operator în cele 2 campanii anuale de colectare a deșeurilor verzi.
Pentru alte detalii privitoare la depozitarea acestor tipuri de deșeuri/sesizări, puteți contacta și ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud tel. 0263/215191 SC Supercom SA-Bistrița tel.0263/944.
Tarifele practicate la această dată de Supercom sunt:
ACTIVITATEA | TARIFE
DESCRIERE |
TARIFE
OFERTATE FĂRĂTVA |
|
Colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special | Mediul URBAN | Tarif 1
Persoane fizice inclusiv asociaţii de locatari/ proprietari |
8,25 lei/ pers./lună |
Mediul RURAL | Tarif 2
Persoane fizice inclusiv asociaţii de locatari/ proprietari |
2,50 lei/ pers./lună |
|
Tarif 3
Agenţi economici/instituţii publice |
290 lei/tonă | ||
Colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări | Tarif 4
Persoane fizice inclusiv asociaţii de locatari/proprietari |
21,5 lei/tonă | |
Tarif 5
Agenţi economici/instituţii publice |
21,5 lei/tonă | ||
Colectarea,transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurillor voluminoase şi
DEEE |
Tarif 6
Persoane fizice inclusiv asociaţii de locatari/ proprietari |
24,9 lei/tonă | |
Tarif 7
Agenţi economici/ instituţii publice |
24,9 lei/tonă |
„Deșeuri verzi (crengi, iarbă/gazon, etc.) sunt preluate gratuit de operator în cele 2 campanii anuale de colectare a deșeurilor verzi.” Astora li se pare ca iarba creste doar de doua ori pe an? Cu restul ce sa fac, ca nu am posibilitate de a face compost?
ia-ti o vaca si niste veverite.
cu veverite te poate ajuta cretzu. 🙂
In germania iarba de la gazon, buruiana, frunzele si florile, crengile se duc la un loc special amejanat asfaltat, langa padure si se depositeaza. N-am vazut un pet, sticla sau ambalaj cu care a fost dus acolo. Ramai ‘mut’ cand vezi asa respect pt un lucru util bine facut. Periodic,primaria duce resturile ptr compost. Oare ei de ce fac asa?
E un lucru bun, zic, care a mai fost si din pacate cind lucrurile au inceput sa se urneasca din partea cetatenilor cu spirit civic, a incetat brusc. Pt. mine e o bucurie ca voi putea din nou sa fac treaba asta si sper ca lucrurile sa mearga bine atit din partea cetatenilor si mai ales din partea autoritatilor si a firmei colectoare.
Foarte bine…sa ne civilizam si sa fim responsabili…sa moara nepasarea si nesimtirea si sa luptam pentru un viitor curat fara deseuri pentru copiii nostri…Ecologia salveaza Romania…
In elvetia se spala si borcanul pe care urmeaza sa-l arunci la gunoi…. alti sunt civilizati si noi mai ca aruncam lesuri de animale sau copii la gunoi…. diferenta mare intre vest si est…o tara civilizata se vede dupa cum se arunca gunoiul.
dar ei cum il arunca acolo unde il duc?
Totul se recicleaza… iar din gunoiul menajer se face biogaz sau se poate chiar ingrasa pamantul. Plata pt gunoi se regaseste in pretul sacilor de gunoi. Daca vrei sa fi civilizat trebuie mai intai fi serios, dar cum romanului ii place sa o smekereasca….
sacul de 20l in care adun gunoiul, unde sa-l arunc? impreuna cu gunoiul sau la plastic?
polistirenul unde se arunca?
deseurile verzi sunt biodegradabile. de ce sa nu le aruncam la gunoi menajer? colectarea lor de 2 ori pe an este o prostie. sa introduca si containere pentru deseurile verzi.
iar amenintarea ca nu ne ridica gunoiul – am platit taxa pe tot anul. daca nu ridica, il las in strada in fata punctelor mobile ale Supercom.
Cum poate sa identifice ala care ia containerul , ce este pe fundul sau la mijlocul containerului ??? Ca doar nu-s transparenti. Masura nu se piate aplica. Daca intr-un container pina la 80% din cspacitate este depozitat gunoiul corect ,si vine un ametit si pune dessupra gunoi gresit …. ce se intimpla ? sau invers. Vedeti …….este o masura idioata.
Daca aceste containere ar fi transparente……..hai ca s-ar mai putea face ceva.altfel……
Si trebuie politist comunitar la fiecare tomberon fiindca se stie cs ,,marocanii,, le amesteca incercind sa scormoneasca in ele. Asa ca …..pe cine amendeaza ?? Pe ,,mexicani,,??? mirama-si.
O sa ne amendeze tot pe noi ….si atunci va iesi cu razboi. Ca nu se mai poate.
Si astia de la Supercom au 5 masini diferite ptr gunoiul sortat ??? Aoleooooo….daca il amesteca ca si puna acum ??? Le dam noi amenda ??
O sa iasa cu iures mare.o sa vedeti
E o aberatie sa mearga 5 masini. Eu cred ca toate masinile au compartimente diferite, doar ca oamenii s-au speriat ca au vazut ca il pun totul intr-o masina si nu vin 5 masini sa il ridice separat.
Intrebari pt cei de ADI deseuri:
-o persoana in varsta cu dificulati de deplasare , cum duce plasticul, cartonul, sticla etc. pana la containerele din mijlocul satului situat la 1.5 km?
-la 200-300 de case ajung 2 containere ingropate?
-cum vor stopa cotrobaitul prin gunoaie?
O solutie ar fi amplasare pe mai multe strazi a containerelor ingropate si nu doar in mijlocul satului.
Prost gândite containerele astea. Mai ales cele plastic/metal… Sa merg cu cate o sticla/punga/doza la container?! Ca dacă merg cu o punga plina (cum mi se pare firesc de altfel) trebuie sa stau o jumate de ora sa o golesc. Am locuit în străinătate, și acolo reciclam tot, dar puneam plasticul in pungi tot de plastic, cat mai turtite, și încăpeau in container, nu trebuia să număr pet-urile… Un mare fas, in halul asta nu e de mirare că găsești te miri ce în containere, numai ce trebuie nu!
deci sa va spun cum am vazut eu, pe viu, cum se face: eu, cetateanul, le arunc in tomberoane fiecare gunoi la locul lui. vine masina si le pune pe toate la un loc. poc, si ce le-am mai selectat…ppff
In Piata Centrala in ultimile 2 saptamani nu s-a colectat gunoiul. Pubela noatra este plina cu gunoi nesortat. Ce facem acum? Scoatem gunoiul pentru a-l sorta ca sa fie ridicat?
Am vazut si la noi,in diferite orase,containere [nu stiu cum sa le spun altfel]din sarma,concepute special pentru peturi.
Dacă vreți sa știți cum se poate face ocolectare selectiva eficientă in folosul cetățeanului va rog sa va adresați unui specialist cu o mare experiența canadiana la mail:morarescuvaler@yahoo.com.Ometoda simpla aplicabila care in principiu reduce taxa de ridicare a deseului la jumătate ,cetățeanul câștiga lunar între 2,2 si 3 , 6 euro pe persoana,primăria cam jumătate din suma iar firmele de salubritate sunt obligate sa valorifice deșeurile prin reciclare avansată (nu doar balotate si export) la minim 80 euro tona.Vezi Asoc. Locatari Fantanele 63-66 din Cluj.