Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege prin care ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României – sărbătoare naţională, zi lucrătoare.
Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza diferite manifestări cultural-artistice.
”Prin această lege, care merge la președinte pentru promulgare, se restabilește un adevăr istoric și se reia o tradiție întreruptă în 1947. Până atunci, începând din 1866, ziua de 10 mai era sărbătorită ca Zi Națională a României”, spune deputatul PNL Diana Morar.
Semnificațiile acestei date importante sunt:
– în 10 mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social;
– în 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite;
– în 10 mai 1877, Senatul proclama Independența statului român, când conducătorul de la acea vreme, Principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de către Mihail Kogălniceanu și votat de către reprezentanții celor două Camere.
Putea fi declarata zi libera,nelucratoare… Cum s-a stabilit 1iunie…dar, asta e !