În perioada Revelionului, mai exact între 31.12.2015, ora 08.00 și 04.01.2016, ora 08.00, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa au fost alocate unui număr de 105 situaţii de urgenţă: 12 incendii şi 93 urgenţe medicale gestionate de modulele SMURD.
Pompierii militari au acţionat pentru lichidarea unui număr de 12 incendii, cele mai multe (opt incendii) fiind înregistrate în intervalul 31.12.2015 – 01.01.2016. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, persoanele care locuiau în imobilele respective au reuşit să se autoevacueze în condiţii de siguranţă, informează ISU Bistrița.
În ceea ce priveşte cauzele incendiilor, situaţia este următoarea: în opt situaţii incendiile au fost provocate de coşurile de fum necurăţate sau amplasate necorespunzător faţă de materialele combustibile, în două situaţii evenimentele au fost provocate de improvizaţii la instalaţiile electrice (scurtcircuit electric şi electul termic al curentului electric), respectiv două incendii au fost provocate de mijloace de încălzire defecte (sobe cu sau fără acumulare de căldură).
370 de solicitări la Ambulanță
Dispeceratul Medical Integrat Județean ISU-SAJ a înregistrat, în perioada 31 decembrie 2015, ora 07.00 – 4 ianuarie 2016, ora 7.00, un număr de 370 solicitări, din care 346 solicitări de urgență și 24 solicitări de consultații la domiciliu.
Din cele 370 de solicitări, cazurile de consultații la domiciliu și 253 de solicitări de urgență (74,86%) au fost deservite de echipajele SAJ-BN, iar 25,14% au fost deservite de echipajele SMURD. Media solicitărilor a fost de 46,25 solicitări/12 ore, ceea ce reprezintă un volum de activitate aproximativ egal cu Revelionul anului 2014, iar față de Crăciunul 2015 există o scădere de 18,37%.
Vârful activității a fost înregistrat în ziua de 03.01.2016, când în tura de zi au fost deservite 72 solicitări, iar în tura de noapte 36 de solicitări, rezultând o medie de 54 solicitări/12 h. Tot în 3 ianuarie 2016 au fost înregistrate și cele mai multe evenimente speciale în 24 ore, respectiv: accident rutier cu o victimă, în Piatra Fântânele; accident rutier cu 3 victime în Herina; accident rutier la Șieu Măgheruș, în care au fost implicate 7 persoane, dintre care una decedată; intoxicație ușoară cu monoxid de carbon, survenit la o casă din localitatea Nușeni, implicând 3 persoane, dintre care un copil de 7 ani.
Motivele solicitărilor au fost cele obișnuite acestei perioade, implicând atât decompensarea bolilor cronice pe fondul oboselii, exceselor alimentare și excesului de alcool, cât și cazuri îmbolnăviri acute. Nu au existat diferențe semnificative față de alți ani în patologia înregistrată, informează SAJ BN.
IPJ: Cel mai liniștit Revelion. Doar 91 de infracțiuni
”În noaptea de Revelion, Poliţia Română a fost la datorie, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice. Anul acesta a fost cel mai liniştit şi cel mai sigur Revelion din ultimii ani”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Nădăud.
Pentru siguranţa cetăţenilor, la trecerea dintre ani, poliţiştii au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele artere de circulaţie, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.
”Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca în această perioadă să nu fie înregistrate evenimente deosebite, iar numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de către Poliția Română și-au atins scopul. Aceste rezultate se datorează şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă”, se arată într-un comunicat.
Astfel, în perioada 28 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, poliţiştii bistriţeni au constatat 91 de infracţiuni, dintre care 69 de natură judiciară şi 13 la regimul circulaţiei rutiere, 11 fiind de altă natură.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 818 sancţiuni contravenţionale, dintre care 115 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991, şi 48 la alte acte normative.
De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 656 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 181 pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi 5 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune).
Totodată, au fost reținute 29 permise de conducere, dintre care 9 pentru consum de alcool şi 7 pentru viteză, fiind retrase și 8 certificate de înmatriculare.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 190.130 de lei, iar a bunurilor confiscate de 5.916 de lei.
Adaugă comentariu