”O veste extraordinară: datorită unor oameni extraordinari biserica gotică din Vermeș nu se va prăbuși”, anunță Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean:
”Fundația Monumentum, părintele Ambulanței pentru Monumente, vine la Vermeș joi cu 13 meșteri și arhitecți care vor pune un acoperiș provizoriu pe zona afectată de prăbușirea unei părți a învelitorii. Putem spune că astfel se va evita coșmarul prăbușirii boltei gotice, cea plină de pictură veche de peste o jumătate de mileniu. Este un gest fabulos de tipul “pe aici nu se trece” când vine vorba de patrimoniul nostru atât de vitregit.
Intervenția se va desfășura joi, vineri și sâmbătă, săptămâna viitoare și este bazată pe un proiect efectuat de Monumentum. Lucrările vor securiza această zona a bisericii și vor permite o intervenție mai mare pregătită de Ambulanță pentru luna septembrie a acestui an.
România a primit cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului, grație proiectului Ambulanța pentru Monumente, o inițiativa a Asociației Monumentum, care este prezidată de arhitectul Eugen Vaida”.
La începutul lunii, a căzut o parte din acoperișul bisericii, sub presiunea zăpezii în topire.
Biserica Evanghelică Fortificată, construită în forma sa actuală, este de factură gotic-târziu, din secolul XVI, însă înglobată în aceasta se află și o parte din vechea biserică de secol XIV. Cercetările au descoperit suprafețe mari de pictură murală gotică, atât la interior cât și la exterior, care au supraviețuit modificărilor în stil baroc aduse bisericii în secolul XVIII. Din ansamblul bisericii fac parte turnul clopotniță, construit în sec. XVI, zidul de incintă, sec. XVI, casa parohială și vechea școală săsească a satului. Așezată pe deal, înconjurată de arbori seculari, biserica și turnul ei sunt un reper pentru localitate. Acest loc pierde însă, în fiecare zi tot mai mult teren în lupta cu timpul. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica stă să cadă. Încercările de consolidare din anii 2000 au cedat și ele, structura de lemn exterioară fiind acum un pericol în plus pentru clădire.
Chiar așa? 13 arhitecți pentru hruba aia sinistră? Dacă mai rămân bani din PNRR după ce „rezolvă” consultanțele USR-iste, eu zic să-i băgăm în văgăuna aia.
Dar de ce sunteti deranjat? Momentan, toate interventiile se fac voluntar si nu intereseaza bugetul statului. Care e problema?
Cand ai vagauna in loc de minte mai apar comentarii de genul asta. Nu e o hruba, e un monument istoric unic care trebuie salvat.
Belei și Ionica…. Doi prosti care comentează ca să se afle în treaba!
Slujbasii bisericii imbracati in haine aurite conducand masini super scumpe cer tot timpul bani de la stat bani de la tot ce misca in localitate, sa si le repare din proprile fonduri daca vor spatii mari si generoase !
Mai Belei ! hruba e capul tau prost !