”Lipsa de locuinţe la nivelul oraşului a determinat acumularea unui număr mare de cereri adresate Primăriei de către familii cu venituri modeste care nu dispun de resurse necesare pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe proprii. Pentru rezolvarea acestor situaţii, în care municipalitatea este obligată să asigure o variantă de locuire, se doreşte construirea unor locuinţe de necesitate, care să asigure un confort minim”, se precizează în proiect.
Astfel, se propune amenajarea a opt locuinţe, grupate în ansambluri modulare de locuinţe colective (locuinţe de 30 mp construiţi, fiecare având o cameră, grup sanitar şi bucătărie.
”Unităţile locative sunt realizate pe structură metalică uşoară, cu stâlpi deşi din profile de tip C. Închiderile sunt realizate din plăci OSB de 10 mm. Metoda de obţinere este ambutisarea la rece pe linie automatizată. Unităţile vor fi termoizolate cu polistiren expandat de 10 cm, montat pe plăcile de OSB. Finisajele sunt tencuieli decorative la exterior, tablă pentru acoperiş şi plăci de gips-carton la interior. Volumul pereţilor se umple cu vată minerală având rol fono şi termoizolant. Unităţile vor avea fundaţii continue sub pereţi alcătuite din bloc de fundare şi elevaţie armată. Fiecare unitate locativă va fi racordată la reţelele de apă, canalizare şi electricitate. Pe amplasament se vor amenaja un drum principal de acces şi o alee de acces. Pentru protejarea terenului de apele pluviale se va realiza o reţea de colectare”, sunt principalele caracteristici tehnice.
Construirea locuinţelor modulare de necesitate costă 146.160 de euro (aproximativ 660.000 lei), durata de realizare a lucrării fiind de 4 luni.
Lucrările necesare asigurării cu utilităţi şi dotări tehnico – edilitare a locuinţelor de necesitate, precum şi a căilor de acces, potrivit planurilor de urbanism aprobate, vor fi suportate din bugetul local. Modalitatea de repartizare a locuinţelor se aprobă prin hotărâre de Consiliu Local. Finanţarea lucrării se face din fondurile bugetului local şi din alte fonduri legal constituite cu această destinaţie.
Ideea de bază la aceste locuinţe modulare e că sunt mult mai ieftine decât cele de beton/cărămidă. Dar oameni buni…18250 de euroi pe o garsonieră de 30 de m pătraţi din fier, osb şi rigips e aberant de mult! Pentru un aşa furt din buzunarul nostru nu am putea ieşi în stradă? Nu zic că Roşia Montană nu e importantă….dar să dai atâţia bani pe nişte „gherete” e cam prea pe faţă