Actualitate Recomandări

15.000 de lei încasări la CM, donați unor cazuri speciale. Concluzii după marele eveniment. Cât a costat

”Acest eveniment minunat, Campionatul Mondial de Culturism și Fitness de la Bistrița, a avut și o componentă de solidaritate, pentru semeni de-ai noștri care trec prin momente grele din viață. Încasările din vânzarea din bilete au fost direcționate în totalitate către două cazuri complicate: familia Cilean și familia Zăvoianu. Din vânzarea de bilete s-au încasat 15.000 de lei, fiecare familie a primit câte 7.500 de lei. Sper să le fie de folos acest sprijin”, a declarat într-o conferință de presă, organizată la finalul CM de Culturism și Fitness, președintele Consiliului Județean-Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Așadar, familia Cilean din Sebiș, care are trei copii și a rămas fără casă în urma unui incendiu, și familia unui băiat bolnav de cancer, Ionuț Zăvoianu din Mărișelu, aflat într-o clinică de tratament în Turcia, au primit în mod egal câte 7.500 de lei din încasările totale de 15.000 de lei în urma vânzării biletelor pentru Campionatul Mondial de Culturism și Fitness.

Radu Moldovan a spus că nu și-a dat seama la început de amploarea unui astfel de eveniment, care solicită eforturi mari din partea echipei de organizare. ”Toți cei implicați am reușit să organizăm un eveniment de foarte bună calitate. Toți participanții ne-au mulțumit, am primit mesaje în acest sens. Este un lucru extraordinar pentru România, am reușit să creăm imagine României, să câștigăm foarte mulți prieteni pentru România. Totul s-a terminat cu bine, fără tragedia decesului celor două sportive din Serbia totul era la superlativ. Această tragedie ne umbrește bucuria, dar sunt lucruri care ne depășesc. Sportivii români se încadrează și ei în recordul istoric stabilit aici, obținând rezultate foarte bune”.

Președintele CJ a făcut precizări legate de costurile competiției: ”Consiliul Județean a contribuit cu 300.000 de lei, Primăria Bistrița cu 190.000 de lei, iar FRCF cu 585.000 de lei. Costul aproximativ al evenimentului este de 1.075.000 lei, circa 250.000 de euro, bani care integral au intrat în Bistrița: costuri de cazare, masă, materiale”.

”Încep să realizez cât de nebun am fost când am decis să organizez acest CM la Bistrița”, a spus președintele Federației Române de Culturism și Fitness (FRCF), Gabriel Toncean, care a izbucnit în lacrimi la finalul unei perioade stresante. El a precizat că sportivii români care au cucerit medalii vor fi recompensați financiar de Ministerul Tineretului și Sportului și FRCF. Echipa României a ocupat locul 2 pe națiuni la Juniori. La anul, Campionatul Balcanic de Culturism va avea loc la Reghin.

Toncean a vorbit și despre lucruri mai puțin plăcute: ”Hotelierii ar trebui să ia atitudine și să facă modernizări. Nu este posibil ca în 2017 să aducem sportivi din atâtea țări și să nu aibă căldură în cameră, să nu aibă apă caldă. Cu excepția câtorva hoteluri. Strigător la cer! Noroc că au compensat cu extraluxul pe care îl au și am putut face o medie. Acum realizez cât de nebun am fost, după cum spuneam. Credeți-mă, am avut niște condiții deplorabile în anumite hoteluri. Cazarea mai scumpă, masa mai scumpă. Nu vreau să dau nume”.

”Da, au fost alături de noi și au dublat tarifele”, l-a completat Radu Moldovan.

”Nici nu cred că realizăm la modul real dimenisiunea istorică a evenimentului care a avut loc. Nu cred că voi mai avea șansa să mai văd la Bistrița un campionat mondial. Să vină sportivi din 56 de țări într-un orășel de care sunt absolut sigur că nici 1% din cei care au venit nu au auzit înainte este un lucru formidabil, fenomenal. Poate că tinerii vor mai prinde ceva similar, dar pun un semn de întrebare. A fost copleșitor să vezi sute de statui antice, grecești sau romane, vii, care defilează în fața ta. Nu-ți vine să crezi că este real, te ciupești ca să vezi că nu visezi. A fost impresionat, minunat”, a afirmat primarul Ovidiu Crețu.

Roxana Ciuhulescu a menționat că a fost un eveniment ”de la extaz la agonie”, având în vedere tragicul accident în urma căruia și-au pierdut viața două sportive din Serbia, în memoria cărora la conferință s-a ținut și un moment de reculegere.

Lucian Popa, sportiv de 22 de ani legitimat la CSM Iași, care a cucerit la Bistrița al patrulea său titlu mondial (categoria Junior Men´s Fitness 16-23 de ani), a declarat că visul său este să obțină și a cincea medalie de aur la juniori, după care să treacă la seniori unde să devină ”o legendă, cea mai bună versiune” a lui.

Ziua 1 a Campionatului Mondial:

Ziua 2 a Campionatului Mondial:

>>> descarca galeria foto

1 comentariu

  • Exact ce am prevăzut.

    Impact local minim la nivel economic, câțiva hotelieri mai fericiți, câteva restaurante.
    Iar la nivel organizațional, o experiență care se va pierde repede…imposibilitatea reluării anuale și îmbunătățirii circuitului de mobilizare a resurselor în anii viitori.

    Ca să fie benefic un asemenea tip de eveniment, ar trebui să fie mai degrabă ciclic cu rețete (mobilizare locală anuală) și potențiali clienți stabili.
    La nivel de turism local, foarte puțini turiști se vor întoarce.
    E un record Guinness care nu servește la absolut nimic, pentru că nu are valoare adițională.
    S-au cheltuit cu mare fală de către autoritățile locale PSD 300 000 de lei și au fost recompensați cu niște medalii personalizate care costă 2,5 dolari pe bucată, cu tot cu șnur.
    Și desigur, cu un câștig electoral secundar, acolo a fost miza.

    Retur real??

    1.Încurajarea practicării culturismului, totuși o activitate benefică iar iubitorii acestui sport vor fi motivați în continuare să performeze.

    2.Cele două familii care au fost sprijinite.

    Dar ca și opinie, cei 300 000 de lei din bani publici erau mai bine investiți în treceri de cale ferată securizate și semnalizare rutieră care ar fi permis evitarea pe termen mediu și lung a unor vieți omenești, de bani ar fi beneficiat o masă mai largă de concetățeni.

    PS. Antologică poza în trening albastru, la un eveniment de anvergură mondială. Contra oricărui cod vestimentar oficial.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.