17 noiembrie este Ziua Drumeţiei, o activitate în aer liber care constă în mersul pe jos, în medii naturale, de multe ori în zone muntoase sau alte zone pitorești. Adesea oamenii fac drumeții pe trasee special concepute pentru acest gen de recreere, cum este și Via Transilvanica.
Popularitatea acestei activități a dat naștere numeroaselor organizații de drumeție la nivel mondial. Beneficiile diferitelor tipuri de drumeții asupra sănătății au fost confirmate în numeroase studii. Astăzi, oamenii care merg în drumeții sunt încurajați să-i inspire și pe alții să le urmeze exemplul, ceea ce face deja Albert Gavrilă.
Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial și Ziua internaţională a studenţilor în anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor pentru a comemora evenimentele din 1939, desfăşurate la Praga. În 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, un număr de nouă studenţi au murit, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.
Tot în această zi, în în 1749 s-a născut Nicolas Appert, inventator francez. A inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj. Este autorul procedeului de conservare a alimentelor prin sterilizarea lor termică, după ce au fost închise etanș în borcane sau cutii de tablă,de aceasta procesul fiind numit „apertizare” (Procedeul Appert, 1795). Procedura a fost descoperită întâmplător. În 1795 armata franceză a oferit 12 mii de franci pentru metode eficiente de conservare a alimentelor. Appert, după 15 ani de experimente, a prezentat în 1810 procedura prin sterilizare termică, câștigând premiul. Tot în acest an a publicat cartea întitulată L’Art de conserver les substances animales et végétales, prima carte despre metoda modernă de conservare a alimentelor. Anul 2010 a fost declarat de către ministrul culturii al Franței Anul Nicolas Appert în cinstea celui care a descoperit metoda de conservare indispensabilă și azi.
În 1947 a murit Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii. A fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.
Adaugă comentariu