La începutul anului, municipalitatea a alocat în bugetul local 487.000 de lei pentru studiu de trafic, studii topo și geo, expertiză tehnică și avize/acorduri în vederea realizării proiectului ”Modernizare Piața Centrală”, care va fi depus în perioada următoare pentru finanțare europeană.
La rectificarea de buget din 19 iulie se repartizează încă 254.000 de lei pentru elaborarea tuturor fazelor de proiectare, astfel încât suma totală alocată anul acesta de la bugetul Bistriței pentru modernizarea Pieței Centrale este 741.000 lei.
La sfârșitul lunii mai, Consiliul Local Bistrița a aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţii ”Modernizare Piaţa Centrală”. Municipalitatea dorește să acceseze fonduri europene în valoare de 4,5 milioane euro.
Proiectul a stârnit numeroase proteste. Coaliția pentru Biodiversitate și Partidul Verde au depus atunci la Primăria Bistrița, în atenția primarului și a Consiliului Local, petiția ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița ”mineralizată” și o listă de 1.370 de semnături (în plus, petiția online a fost semnată de 3.220 de persoane). Împotriva unui proiect care presupune tăierea arborilor și renunțarea la spațiile verzi s-au mai pronunțat Asociația Bistrița Civică, Asociația oamenilor de afaceri din centrul vechi, PMP, USR, PNL, PER.
Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului
Proiectul prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.
”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;
– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate
– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;
– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;
– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.
– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;
– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;
– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;
– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;
– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;
– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;
– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;
– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;
Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).
Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.
Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.
Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.
Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.
Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.
Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.
Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.
Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.
Manipulare grosolană.
Proiectantul, mai mult ca sigur că la cererea primarului Crețu, a folosit niște tertipuri „digitale” astfel încât la scalarea (micșorarea) planului de situație să lase impresia că în jurul bisericii există spațiu verde. De fapt verdele din jurul bisericii este numai un joc de pixeli, zona respectivă fiind pavată cu piatră.
De asemenea, deși proiectul presupune eliminarea parcărilor din toată zona, în fața primăriei vor rămâne 4 locuri de parcare pentru „ștabi”.
Trist dar adevărat!
Singura solutia opozitiei este acum incercarea de prelungirea procedurii de planificare prin interventii agresive. Trebuie intervenit chiar si prin judecata. Sper ca pana la alegeri se va forma o opozitie unita care pe urma poate stopa proiectele centrala mineralizata, podul din metal de pe independentiei si centru intermodal plus Aqualand.Ultimul fiind disparut din discutii dar care va costa cit pirtia de ski si to asa gol va fi pana la urma. A, sa nu uit si proiectul cu terenul scolei agricol…
Pacat ca primaria parca nu ar solutii pentru probleme reale si incearca sa devieze atentia prin proiecte megalomanice de prost gust.
Din nou onorata administratie incalca legislatia si regulamentul de functionare a CL si modul de cheltuire a banilor publici. Dansii doresc sa aloce 254.000 lei din rectificarea bugetara pt. fazele de proiectare. In data de 5 iul 2018 s-a depus la primarie doua PLANGERI PREALABILE privind proiectul Pieta Centrala. Bistrita Civica si Partidul Verde au depus cererile cu numar de inregistrare.In mod normal si absolut legal, trebuie sa se discute si sa se voteze aceste plangeri. Ele nu au fost introduse pe ordinea de zi a sedintei, fiind astfel de nebagat in seama, si se forteaza aceasta repartitie de bani cu totul ilegal. Ma intreb cine mai respecta vreo lege in tara asta, din moment ce un intreg aparat administrativ local, cu buna stiinta incalca normele .
PRECIZARE. Astazi mergand la Primarie aflu de la oficiul juridic ca domniile lor au catadicsit sa introduca plangerile la cap. DIVERSE in discutii. Oricum nu asa se face , cu o zi inaintea sedintei, si in nici un caz la sfarsit adica dupa votarea banilor necesari a fi transferati din rectificarea bugetara. Aceste plangeri trebuie introduse la punctul unu al discutiilor, inainte de a discuta de vreo suma alocata la un proiect atacat.Maine la sedinta CL voi propune desigur schimbarea ordinii privind acest aspect, si vom cere consilierilor sa faca acelasi lucru.
Succes domnule Balan