Social

Atât de vulnerabili suntem în fața naturii: 22 de linii de medie tensiune din 26, avariate. Când revine curentul

Peste 30.000 de consumatori din Bistrița-Năsăud nu au nici la această oră curent electric, printre aceștia numărându-se și o parte dintre locuitorii Bistriței. Este vorba de cei din cartierul Unirea, o parte din cartierul Viișoara spre groapa Sărății până la Crainimăt, de Slătinița, Ghinda până spre Valea Budacului.

”Din 26 de linii de medie tensiune, 22 au fost afectate”, a spus prefectul Ovidiu Frenț. În zona urbană, în afară de Bistrița au mai fost probleme și la Sîngeorz-Băi timp de patru ore fiindcă orașul e alimentat cu două linii, una din Năsăud și alta din Rodna, și ambele au fost defecte.

”Începând de aseară de la ora 19.00, vântul a fost foarte puternic și a aruncat arbori pe liniile de medie tensiune care alimentează zone pe 20-30 de km și, la rândul lor, alimentează satele prin posturile de transformare. A fost afectat tot județul, începând din Beclean, Bistrița, Prundu Bârgăului, Năsăud, Rodna, cam 75% din liniile care alimentează zonele rurale. Partea urbană alimentată în linii subterane nu a avut de suferit fiindcă vântul a fost cauza avariilor. Cam toată lumea de la noi e la lucru de azi noapte de la ora 23.00 și toată lumea e pe teren. Efectele au fost foarte urâte din punctul de vedere al defectelor multiple. O linie de medie tensiune, în momentul în care cade ceva pe ea, până nu izolezi zona respectivă, nu poți merge mai departe decât cu control. Asta înseamnă 1.000-2.000 de m, noaptea e foarte greu de depistat. Nu a fost o zonă în care să ne putem mobiliza, ci tot județul. În momentul de față, situația e aleatorie, de genul, de la 100 de localități nealimentate, am ajuns la 49, iar acum sunt 65 care sunt retrase din exploatare și mă refer la liniile de medie tensiune. În sate, la joasă tensiune, încă nu am ajuns. Adică trecem prin ele, preluăm informații, sunt foarte multe, avem 12 stâlpi de medie tensiune rupți, dar cred că sunt mai mulți. Nu avem încă informații de la Colibița, Piatra Fântânele, nici din zona de câmpie. Acolo sunt vreo patru stâlpi rupți. La rețeaua de joasă tensiune am descoperit în jur de 40 de stâlpi rupți, dar sunt convins că sunt mult mai mulți. Deranjamente colective, de genul stradă într-o localitate, sunt de genul 400-500 în momentul de față”, a spus inginerul șef al Electrica Distribuție Bistrița, Ioan Raica (foto).

Echipele Electrica Distribuție Bistrița lucrează luni în 12 locuri în care defectele sunt certe pe liniile de medie și cu alte echipe în localități pentru defecțiunile la rețele de joasă tensiune.

”Taie conductoare, separă stâlpi, sunt stâlpi căzuți la marginea drumului. Sperăm ca până deseară să localizăm toate defectele din medie tensiune, să reușim să alimentăm ce se poate alimenta, eu sper că vreo 20 de linii (din totalul de 26 – n.r.), însă toate au defecte multiple în lungul lor. O linie are peste 30 km. Sper ca până deseară să rămână doar ceva capete și să rămână doar ce ține de înlocuirea stâlpilor. Celelalte, cu conductoare rupte sunt mai simple, stâlpii sunt cei mai cu probleme de înlocuit și realimentat liniile. Dintr-un total de 120.000 de abonați, în jur de 30.000 nu au curent electric. Cum zona rurală are 70.000 de abonați, peste 50% nu au curent electric în momentul de față, majoritatea de aseară. Alții au avut de aseară, dar a căzut ulterior când s-a deteriorat în altă parte”, a adăugat el.

Întrebat când vor avea toți consumatorii curent, el a declarat: ”E greu să dau un răspuns. Dacă într-o linie sunt 10 stâlpi rupți cu acces greoi, probabil durează două zile în medie tensiune. La rețeaua de joasă tensiune, posibil până mâine seară să-i alimentăm pe toți. În sat se poate da tensiune, dar poate rămâne o stradă pe care sunt trei stâlpi rupți și atunci ordinul de acțiune e să alimentăm cât mai mulți cu echipa respectivă. Încă nu am ajuns să ne ocupăm de deranjamente punctuale, gen de la stâlp la casă. Mai este până acolo. Dacă reușim să alimentăm liniile care difuzează energie în toate localitățile și știm concret defectele, echipele se pot duce în localități”.

Întrebat cum de s-a ajuns în această situație când vântul a suflat doar cu 80-100 km la oră, Raica a spus: ”Județul e alimentat prin linii de transport de 110 KW care alimentează stațiile. Acestea au avut niște declanșări în timpul furtunii, dar sunt ok. Liniile de medie tensiune sunt rețelele care se duc în fiecare localitate, 26 în total. Cele de medie sunt afectate. Ce exemplu să vă dau? Acoperișul de la hala din Unirea a căzut pe trei stâlpi și i-a rupt. Deci acolo l-a luat vântul, l-a pus pe trei stâlpi, drept urmare nu este curent în Unirea de aseară de la 19. În Lechința, avem trei stâlpi rupți, la Prundu Bârgăului, în Colibița. Sunt foarte mulți stîlpi care afectează instalațiile. Copacii care sunt la 15-20 de metri sunt luați de vânt și aruncați peste linii. Dacă nu, sunt acoperișurile. Dacă pică o creangă și rupe un conductor e mai ușor. Acestea sunt cele de amploare”.

Potrivit lui Ioan Raica, Electrica Distribuție are 25 de echipe în teren, 19 proprii și 7 de la constructori, serviciile care fac mentenanță, în total 60 de persoane.

3 comentarii

  • de ce nu apelati si la celelalte firme de profil cu care colaborati, sa cereti ajutor? daca nu aveti destui angajati, apelati si la privati. noroc ca nu a venit IRMA ca pana in 2030 nu mai aveam curent. si la nr telefon 929 nu mai puneti KISS FM.

    • ajutorul e pe bani, ca banuiesc ca la munca pro bono nu se înghesuie nimeni (daca nici subprefectul n-a considerat ca trebuie alarmata populatia cu toate ca stia ca vine urgia).
      tu daca esti destept de ce nu pui mâna pe o matura si mars prin oras ca este destula mizerie dupa furtuna de aseara.
      nici aia de la salubritate nu fac fata, probabil nici acolo nu sunt decât câteva zeci care nu fac fata.

  • Adevarul ie ca liniile de tensiune nu sint întreținute , nu se respecta distanța corespunzătoare intre firele electrice și copaci , stâlpii nu sint înlocuiți la timp , nu se întreține preventiv dar la facturi sinteti campioni , dacă liniile erau întreținute conform regulamentului din 22 linii avariate erau cel puțin jumătate in stare de funcționare , lucrați după principiul schimbam după ce cade jos .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.