Actualitate

26 octombrie – Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte vineri, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prilej cu care mai multe lăcaşe de cult din Bistriţa-Năsăud îşi sărbătoresc hramul: biserica de pe str. Gen. Grigore Bălan din Bistriţa, dar şi cele de la Arcalia, Crainimăt, Dipşa, Negrileşti, Bichigiu, Ilva Mare, Liviu Rebreanu.

Dintre cei 325.200 de români sărbătoriţi de Sfântul Dimitrie, 42.840 sunt femei, iar 282.360 sunt bărbaţi. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica la data de 26 octombrie poartă numele de Dumitra (30.822), Dumitriţa (6.319), Mitra (501) sau Dumitrica (380).

Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica la această dată, cei mai mulţi poartă numele de Dumitru (265.806), Mitică (8.195), Dimitrie (5.365) sau Dumitrache (1.077).

Sfântul Dimitrie a trăit în Tesalonic în timpul domniei împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284-305). Tatăl său era mai-marele cetăţii; pentru că erau vremuri grele pentru creştini, l-a botezat în secret pe Dimitrie şi i-a dat o educaţie creştină. Când părinţii săi s-au mutat la cele veşnice, Dimitrie i-a urmat în funcţie tatălui său. Pentru faptele sale de vitejie şi abilităţile sale militare, a fost numit de către Maximian Galeriu general al armatei din Tessalia şi proconsul al Greciei.

După una dintre victoriile sale împotriva sciţilor, împăratul Maximian s-a oprit, pe drumul de întoarcere la Roma, şi în Tesalonic. Aflând că Dimitrie este creştin, l-a închis în temniţă, pentru judecată.

Pentru a-şi sărbători victoria, împăratul a organizat lupte de gladiatori. Cel mai abil luptător al său era un uriaş pe nume Lie, din neamul vandalilor, care şi-a învins toţi adversarii. Un tânăr creştin, Nestor, mâhnit de atâta sânge vărsat, a vrut să-l oprească pe Lie. I-a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie, aflat în închisoare, şi, în numele Domnului, l-a biruit pe Lie cu uşurinţă. Mâniat, împăratul a poruncit să i se taie capul lui Nestor, apoi să fie executat şi Sfântul Dimitrie. Slujitorul său a păstrat haina pătată de sânge a Sfântului şi inelul, care au făcut minuni. Mai târziu au fost descoperite şi moaştele Sfântului, izvorând mir. De nenumărate ori, Sfântul a apărat cetatea Tesalonicului de năvălitori, de epidemii şi foamete, a vindecat bolnavii şi a întărit credinţa oamenilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.