Jandarmii Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa şi cadre al Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud au organizat o acţiune punctuală pe linia comercializării brazilor pentru Crăciun, acţiune la care au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud şi lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Bistriţa.
Acţiunea a avut loc în Piaţa Decebal şi a fost verificată legalitatea expunerii spre vânzare a brazilor. Jandarmii şi poliţiştii au constatat că brazii au fost expuşi în piaţă fără a exista o autorizaţie specială în acest sens, informează IJJ BN.
Jandarmii au aplicat sancţiuni în valoare de 10.000 de lei (două amenzi a câte 5.000 de lei), pentru comercializarea brazilor în locuri neautorizate, în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010 actualizată, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, art. 20, lit. d, fiind confiscaţi 46 de brazi.
Poliţiştii au aplicat sancţiuni de 10.000 de lei (două amenzi a câte 5.000 de lei) şi două avertismente scrise. Astfel, administraţia pieţei a fost sancţionată cu 5.000 de lei, pentru permiterea comercializării pomilor de Crăciun în piaţa neautorizată conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, în vigoare; (art. 21, lit. a) iar comercianţii au fost sancţionaţi pentru comercializarea brazilor în locuri neautorizate şi pentru primire, expediere şi depozitarea pomilor de Crăciun, în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010 actualizată, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, art. 20, lit. d, respectiv art. 19, lit. b.
Astfel, poliţiştii au confiscat 219 brazi, existenţi în documente, din care 30 erau expuşi în piaţă spre comercializare.
Comercianții de brazi nu au voie să vândă pomi de Crăciun în piețele din Bistrița-Năsăud, deoarece Garda Forestieră Cluj nu a primit nicio cerere de autorizare a vânzărilor. Dacă totuși vor exista cazuri, cei care administrează aceste pieţe, de regulă primăriile, vor primi amenzi, iar comercianților li se vor confisca brazii. ”Nu se pot dacă piaţa nu este autorizată în acest sens de către Garda Forestieră. Eu știu că nu este autorizată nicio piață din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru vânzarea brazilor. Dacă vor fi persoane care vând brazi în piață, în Decebal spre exemplu, Primăria prin Direcția de Administrare a Piețelor riscă amendă pentru că nu trebuie să le permită să vândă. Amenzile sunt destul de mari, plus confiscarea brazilor. Ne-am dori să nu se întâmple acest lucru şi e bine să-i prevenim să nu încalce legea ca să nu rişte să fie sancţionaţi”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco.
Tăiaţi sau în ghiveci, pomii de Crăciun şi-au făcut apariţia încă de la începutul lunii decembrie în marile magazine, aşteptând să fie luaţi acasă de cei care nu concep sărbătorile fără miros de cetină de brad. Cei mai ieftini brazi sunt cei tăiaţi, mici şi având coroana mai puţin bogată. Ei costă 32 de lei bucata. Preţul urcă la 39 de lei, la peste 50 şi peste 70 de lei pe măsură ce copacul e mai mare şi are mai multe crengi, putând să ajungă până la peste o sută de lei bucata. Marile magazine s-au aprovizionat şi cu brazi la ghiveci. Preţul lor variază în funcţie de specie şi mărime între 34 şi 119 lei. Avantajul este că, după ce îşi încheie misiunea de a purta globuri şi beteală, brăduţii pot fi plantaţi în pădure.
atunci si cei care vand pomi fructiferi nu sunt in regula? ca tot material lemnos este. reguli absurde.
Probabil sunt brazi plantati de voluntarii Tasuleasa acum 3-4 ani.