3.000 de voluntari au sărbătorit pe traseu 5 ani de când a fost lansat proiectul ”drumului care unește”, Via Transilvanica.
Elevi de la 35 de școli, părinți adoptivi de km, companii, primării, alte autorități au participat simultan, sâmbătă 10 iunie, la o curățenie generală pe mai multe sectoare de pe VT în cadrul proiectului ”Ziua Bună! – Ziua Voluntarilor Mici pe Via Transilvanica”.
Proiectul se desfășoară pentru a șasea oară, de această dată prin comunitățile străbătute de VT și are un puternic caracter educativ. Scopul principal este formarea de nuclee locale din elevi și profesori din școlile din proximitatea VT ca aceștia să se familiarizeze cu tot ceea ce înseamnă Via Transilvanica: drumeți, borne, marcaje, obiective turistice, natură. Toți cei implicați au luat parte simultan cu părinții adoptivi de drum, primării sau alte grupuri la ecologizări și acțiuni de întreținere a traseului.
”În același timp, noi, cei de la Tășuleasa am fost prezenți împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, la desființarea a două gropi de gunoi de pe Via Transilvanica. Astfel de gropi de gunoi comunale sunt prezente prin multe localități, lucru devenit deja o problemă națională. Dorim să subliniem importanța desființării fizice și din mentalul colectiv al acestor focare și să căutăm soluții ca ele să nu mai existe.
Am sărbătorit în stil mare cei 5 ani de când s-a lansat proiectul. Acțiunea a reunit în jur de 3.000 de oameni în același timp, în 110 locații, pe toată Via Transilvanica. Școlile din cele 3 județe vizate în acest an: Suceava, Bistrița și Mureș au reprezentat Voluntarii Mici. Din comunicarea cu adulții coordonatori, la noi au ajuns mesaje de încântare și bucurie din partea copiiilor, că au avut ocazia să participe la un proiect așa de mare. Părinții de drum din restul zonelor de pe Via Transilvanica și-au luat rolul în serios și au ieșit pe traseu pentru a-l îngriji. Am primit videouri în care i-am urmărit cum au curățat bornele de noroi, au cosit iarba din jurul marcajelor și chiar și ei au strâns gunoaiele din imediata apropiere a traseului. Vă mulțumim tuturor pentru implicarea de care dați dovadă atunci când vine vorba de proiectul nostru de țară, Via Transilvanica. Este cu adevărat al vostru și al nostru în egală măsură”, transmite Asociația Tășuleasa Social.
Via Transilvanica, proiectul Asociației Tășuleasa Social inițiat în anul 2018, reprezintă un traseu turistic și de pelerinaj de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin. În Bistrița-Năsăud, traseul trece pe aproape 200 km prin comunele Lunca Ilvei, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, dar și prin municipiul Bistrița. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica trece prin zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.
Felicitari,Tasuleasa,ati mai educat 3000 de cetateni(pe langa multi altii) sa respecte natura,sa nu mai lase in viitor gunoaie dupa ei!!
Felicitari Tasu! Avem nevoie de oameni educati si calificati!