Consilierul local PER Alexandru Toniuc a făcut o interpelare în cadrul şedinţei ordinare de joi, cerând lămuriri suplimentare legate starea mediului şi de condiţile de siguranţă a traficului. „Am observat că se taie în continuare arbori din Parcul Municipal. Am înţeles că odată cu inventarierile şi tăierile din primăvară această etapă s-a încheiat. Apoi, aş vrea o informare legată de operaţiunea de toaletare a arborilor din oraş. În fine, o problemă legată de siguranţa traficului, nu există o trecere de pietoni securizată în localitatea componentă Viişoara, unde este trafic intens”, a spus Toniuc.
Primarul Ovidiu Creţu a explicat: „Am avut prinse în proiect 204 eliminări, au fost 196 eliminaţi. Am constatat că un salcâm bătrân şi uscat nu mai poate fi salvat, iar un arţat din zona Metropolis intra în drum. Toaletarea copacilor nu are efect negativ, arborii au suferit în acest an, în primăvară au fost unele ploi acide, apoi a fost secetă prelungită. Sunt afectaţi arborii de pe Independenţei, Republicii, Odobescu. Apoi, pământul adus este vegetal, din zona păşunii Cocoş. E un pământ mai nisipos, bun pentru plante. În ceea ce priveşte circulaţia intensă din Viişoara, soluţia va fi varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa. Luăm în calcul şi un semafor, dar nu în acest an, trebuie proiectat, amplasat”.
Consilierul municipal Constantin Rus (PSD) a ridicat problema presiunii scăzute a apei din cartierul Unirea: „La anumite ore presiunea e aproape zero. Vă rog să solicitaţi Aquabis să facă verificări şi să remedieze defecţiunile”.
„E o problemă a Aquabis. Primăria e moaşă comunală şi trebuie să se ocupe de tot, noi am trimis o sesizare la Aquabis. Cetăţenii să se obişnuiască să se adreseze celor care se ocupă de aceste probleme”, a răspuns primarul Bistriţei.
Consilierul PDL Gheorghe Tuţă a întrebat care este situaţia lucrărilor în cartierul Petre Ispirescu şi dacă eliminarea trotuarelor respectă standardele de proiectare şi amenajare. „Ca pieton, nu poţi să mai intri decât dacă mergi pe stradă, unde circulă şi maşinile”, a comentat el.
Ovidiu Creţu a precizat că oriunde în Europa civilizată în zonele de alei între blocuri nu există trotuare. „Se respectă standardele”, a menţionat primarul.
El a adăugat c în prezent, în Bistriţa sunt aproximativ 32.000 de automobile, tendinţa fiind în creştere. „Este o problemă îngrijorătoare, dar în Bistriţa se circulă mai bine ca în Cluj spre exemplu. Şi la noi se circulă uneori mai greu, mai apar probleme. Nu se va găsi n viitor o soluţie pentru eradicarea totală a problemelor, dar trebuie să ne angajăm în crearea unuei mobilităţi cât mai bune pentru cetăţeni”, a spus Creţu.
Adaugă comentariu