În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivel județului Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 364 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 57, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 3 mai multe accidente (+0,82%), cu 2 mai multe persoane decedate (+12,5%) și cu 7 mai multe persoane rănite grav (+12,2%).
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost abaterile bicicliștilor (17,5%), fiind înregistrate 64 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 7, viteza neadaptată la condițiile de drum (14,2%), fiind înregistrate 52 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 9.
De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și neacordarea proprității de trecere a vehiculelor (10,7%), rezultând 39 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 6, nerespectarea distanței între vehicule(7,4%), fiind înregistrate 27 de accidente, soldate cu decesul și rănirea gravă a unei persoane și alte preocupări de natură a distrage atenția(6,3%), fiind înregistrate 23 de accidente, soldate cu decesul a unei persoane şi rănirea gravă a altor 5.
Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 56,1% din totalul accidentelor rutiere grave.
Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 31,2% din totalul deceselor.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, au fost desfășurate 472 de acțiuni, dintre care 11 privind indisciplina bicicliștilor, 62 pentru respectarea regimului legal de viteză, 4 pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor și 7 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor.
Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 16.766 de sancțiuni, dintre care 140 pentru indisciplina pietonilor, 3757 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 34 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 979 pentru indisciplina bicicliștilor, 49 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 22 pentru indisciplina conducătorilor de trotinete.
De asemenea, au fost reținute 1283 de permise de conducere, dintre care 773 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (714 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 59 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 199 pentru consumul de alcool (contravenție), 34 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 49 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor. Totodată au fost reținute 19 permise de conducere pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului și 276 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare.
La nivel județului Bistrița-Năsăud, polițiștii au retras 1550 de certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 244 (15,7%) pentru deficiențe tehnice, iar restul de 1306 pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 147 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 19 vehicule.
De asemenea, au fost constatate 349 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 85 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 56 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 20 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 39 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și 149 de alte abateri.
Acțiunile polițiștilor pentru siguranța rutieră vor continua.
”Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fii cu toții în siguranță”, transmite IPJ BN.
Imediat ies autoritatile si ne spun ca procentul e prea mic 0,2 la suta / total populatie in judet si nu avem de ce sa ne alarmam .Cam la fel cu consumul de subsrante vor trata problema.Singura lor preocupare in continuare ,vor fi zonele de influenra si orele ,,suplimentare” ca sa fie pensia mai babana.
Accidentul din parc cu droanga de 50.000 de euro soldat cu vatamare si rani cu 3 victime ,copii, in ce statistica e evidentiat? La prostie si ingamfare?Zice primarul ca vrea sa il repuna in functiune.
Dar nu avem deja trei politii…rutiera,rurala si locala?