Actualitate

40.000 de euro pentru bistriţenii care îşi deschid mici afaceri. Cum puteţi intra în posesia banilor

Bistriţenii care vor să îşi deschidă mici afaceri în mediul urban pot primi până la 40.000 de euro ajutor de minimis din fonduri europene şi naţionale în cadrul noii linii de finanţare România Start-up Plus. Condiţia este să nu fie majoritari în altă firmă, să angajeze cel puţin două persoane şi să scrie un plan cu care să îi convingă pe finanţatori că afacerea lor e durabilă şi poate face profit. Invoice generator. 

Miercuri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a avut loc o sesiune de informare susţinută de Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială (ASSSOC), condusă de Florin Sălăjeanu, unul dintre ONG-urile prin care se derulează acest program, România Start-up Plus şi care va finanţa, în final, 70 de proiecte din regiunea de nord-vest pe fiecare cu suma de 40.000 de euro.

„Începând din Baia Mare, Satu Mare, Zalău, acum Bistriţa, interesul este foarte mare. Avem foarte mulţi participanţi peste tot. Sunt oameni pe care îi văd interesaţi să dezvolte afaceri sustenabile în diverse domenii. Sunt şi oameni interesaţi să vină cu aport de capital propriu. Începând de la săli de fitness, de întreţinere corporală, cabinete stomatologice, de medicină, specializate pe ecografie, servicii de curăţenie, tot felul. Cei care vor fi declaraţi eligibili vor primi 40.000 de Euro.  Va fi o tranţă de 30.000 de euro, plus 10.000 de euro ulterior după implementarea primei părţi din afacere. Este cu suport profesional din partea unor experţi, a echipei de proiect, durata de un an şi jumătate, iar proiectul se implementează în trei ani. Anul trecut au fost întârzieri mari în începerea acestor proiecte fiind derulate prin Minister, dar acum, cred că va merge în ritm normal. Sperăm să vină la timp prefinanţările, rambursările, fiindcă e vorba de sume foarte mari de bani pe care noi trebuie să le avansăm către beneficiarii de proiect, aceşti antreprenori”, a spus Florin Sălăjeanu.

El i-a sfătuit pe cei interesaţi să participe la sesiuni de informare, să urmeze un curs de formare a competenţelor antreprenoriale, după care, cu asistenţă personalizată, vor scrie un plan de afaceri: „Cele mai bune 70 de afaceri vor fi finanţate cu 40.000 de euro. Sunt eligibili şi cei care au mai avut o afacere înainte, ideea este ca, în acea afare, să nu fie majoritar ca să poţi fi implicat în noua afacere”, a spus el.

Printre cei interesaţi de program s-a numărat şi Marin Mic, fostul director al Fundaţiei Inocenţi Bistriţa care vrea să-şi deschidă acum propria firmă.

„Lucrez cu proiecte de peste 20 de ani şi mărturisesc că aplicaţia Start Up-Nation este una dintre cele mai simple cu care am lucrat în toţi aceşti ani. Mi se pare o oportunitate foarte mare să primeşti o sumă care nu e nici mare, dar nici mică, de până la 40.000 de euro pentru o activitate economică şi cu obligaţii nu minime, dar realizabile, să angajezi doi oameni, dintre care unul poţi fi chiar tu, să continui activitatea 18 luni după ce s-a terminat finanţarea, deci toate sunt nişte criterii uşor de atins. Eu vreau să-mi deschid o afacere în zona mea de competenţă. Lucrez de-o viaţă în domeniul serviciilor sociale, doar că acum mă gândesc la o alternativă în care să nu fie gratuite, plătite, diferite de ce este acum în Bistriţa. Vreau să aduc nişte metode, tehnici, echipamente care nu există acum în Bistriţa, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, dar în special pentru copii şi tineri”, a spus Marin Mic.

În perioada martie-august 2018 se vor organiza cursuri de antreprenoriat pentru cei interesați să demareze o afacere (angajați, șomeri, studenți, persoane care desfășoară activități independente etc.) și care doresc să înființeze o afacere. Ulterior, în perioada septembrie-noiembrie 2018 se vor organiza concursuri de planuri de afaceri în urma cărora vor fi selectați cei 70 de antreprenori/proiect pentru a beneficia de un ajutor financiar de 40.000 de euro, 100% nerambursabil pentru demararea de afaceri.

Începând cu luna noiembrie 2018, antreprenorii selectați vor beneficia de o serie de activități ca să-i ajute în dezvoltarea și sustenabilitatea afacerii (stagii de practică în companii cu același domeniu de activitate ca cel al firmei pe care doresc s-o înființeze, sesiuni de consiliere și mentorat personalizate, evenimente de tip „școală de afaceri”, sprijin pentru înființarea afacerii și monitorizarea implementării planului de afaceri și a cheltuirii ajutorului financiar primit). Firmele vor fi înființate doar în mediul urban după procesul de selecție a planurilor de afaceri de către antreprenorii selectați şi nu pot fi agricole. Odată primită finanţarea, antreprenorii trebuie să aibă doi angajaţi minim, iar antprenorii selectați pentru a primi ajutorul financiar de înființare și dezvoltare a afacerilor trebuie să nu mai aibă calitatea de asociați majoritari în alte afaceri.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.