Peste 40 de voluntari, studenți la Arhitectură și experți, lucrează zilele acestea la șarpanta Bisericii Evanghelice din Vermeș ca să salveze acoperișul fiindcă altfel monumentul istoric riscă să se prăbușească.
”Fără această intervenție, cei 700 de ani de istorie ai părții din biserică acoperiți cu prelată s-ar fi încheiat cel mai probabil în această iarnă. În teren sunt 40 de voluntare și voluntari, studenți la Arhitectură, plus experți. Vor sta 30 de zile aici, făcând o muncă foarte dificilă”, a transmis Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean, care a echipat școala veche de lângă biserică pentru a le asigura cazare și masă.
”S-au făcut inclusiv cinci dușuri, grupuri sanitare, considerăm că sunt niște condiții cât de cât decente pentru voluntari să ia masa, să doarmă. În viitor, sperăm ca această fostă școală din Vermeș să se transorme într-una de reabilitare, reconstrucție în care studenții de la Arhitectură și de la alte discipline să învețe să facă restaurare, chiar și cei din Bistrița dacă vor dori în viitor”, a spus Cristian Roth-Gross.
Cei care vor să sprijine demersul pot face donații în contul IBAN: RO26BRDE060SV46964260600 titular cont: Petrus Italus Trust, BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.
În paralel însă, cercetările arheologice la Biserica Vermeș vor continua.
”Biserica trebuie pusă în siguranță, iar acoperișul este esențial. Dacă nu se face acest lucru, biserica e în colaps. Sunt atât de multe probleme la Vermeș fiindcă, din cercetările pe care noi le-am făcut acolo, la un moment dat am descoperit probleme pe care biserica le-a moștenit din momentul construirii. Sunt porțiuni de zidărie care au fost bine realizate, apoi s-a folosit o piatră de calitate mai proastă și atunci probabil de aici a început toată povestea cu starea care s-a agravat a bisericii. Partea care ne interesează pe noi și vom avea cercetări acolo se axează pe faptul că, pe latura nordică, unde acoperișul este cât de cât stabil și nu există pericolul să se prăbușească peste noi acoperișul, vom încerca să descoperim ceea ce s-a găsit prin documente, acea sacristie. Este clar că biserica a avut o fază catolică, apoi alta reformată. Pe o latură, într-o zonă apropiată, am identificat morminte, dar și ceramică și elemente din epoca bronzului. Probabil biserica e construită pe o fostă așezare mai veche de 4000 de ani, bronz mijlociu. Premisele cercetării acolo ar fi identificarea unor faze diferite ale bisericii, unele se observă și din exterior și dezvelirea acestei sacristii care arată o perioadă tumultoasă, religioasă a Transilvaniei, trecerea de la catolicism spre lutheranism și șansa de a identifica probabil o necropolă mai timpurie, când biserica nu avea aceste diminensiuni pentru că și comunitățile săsești au reușit să ridice treptat aceste biserici oarecum de anvergură pentru noi, de dimeniuni impresionante”, a spus arheologul Radu Zăgreanu de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Adaugă comentariu