Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii„Împădurirea a 5,7 ha de teren în compensarea terenului scos din fondul forestier în Pădurea Schulerwald” va fi supus miercuri aprobării Consiliului Local Bistriţa.
În decizia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca, de scoatere definitivă din fondul naţional forestier a terenului de 0,7758 ha pentru realizarea obiectivului de investiţii “Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement a utilităţilor anexe în municipiul Bistriţa-Pădurea Schulerwald”, este prevăzută şi obligativitatea ca Primăria să introducă în circuitul silvic, în compensare, a terenului în suprafaţă de 5,7 ha, proprietate a municipalităţii, situat in localitatea componentă Viişoara.
Suprafaţa de teren pusă la dispoziţie pentru implementarea proiectului este de 5,7 ha, fiind situată în apropierea Bistriţei, în localitatea componentă Viişoara, zona ”Valea Stegii” .
Lucrarea în valoare totală de 235.837 de lei (52.641 de euro) va avea o durată de cinci ani, timp în care vor fi plantaţi 28.500 de puieţi. Întreaga suprafaţă este acum păşune. Dacă aleşii locali îşi dau OK-ul, terenul va fi scos din evidenţa celor cu destinaţie agricolă şi va fi înregistrat în evidenţa terenurilor cu destinaţie forestieră şi va fi supus regimului silvic în situaţia în care va fi împădurit.
Obiectivul investiţiei este introducerea în circuitul productiv silvic a unor terenuri inapte altor folosinţe, înscriindu-se în obiectivul general al Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate.
Dupa modesta mea opinie ar mai trebui sa se verifice odata daca o asemenea actiune are temei juridic in cele prevazute in Aquis-ul comunitar pe agricultura si mediu. Nu de alta, dar Romania s-a angajat prin Aquis-ul comunitar ca nu va reduce sub nici o forma, cu nici un metru patrat suprafatza de pajisti permanente existenta la data de 1 ianuarie 2007. In temeiul dispozitiilor legale ale Comunitatii Europene a fost emisa si validata Legea nr. 214 -(Legea Pajistilor) -si inca o ordonantza ulterioara de guvern care apara si mai darz fiecare metru patrat de pasune ori faneatza.Apoi in normele A.P.I.A. exista ceea ce se numeste normele G.A.E.C.intre care ,daca tin bine minte este si GAEC 6.Eu nu sunt direct interesat , dar celor interesati sa nu se defriseze padurea Codrisor le sugerez sa SESIZEZE, clar si concret, cu subiect si predicat ,cu localizare precisa-(pasunea Valea Stegii, nr. de bloc fizic SIRSUP cutare) – la Comisia Europeana de la Bruxelles ori macar d-lui Niculae Idu,. presedintele Reprezentantei Comisiei Europene in Romania de la Bucuresti. Daca nu gasesc adresele postale pe internet sa ma contacteze personal ca le dau eu ambele adrese. Asemenea demersuri de incalcare a Legislatiei Europene ar trebui sa intreprinda mai ales cei care se pretind a fi mari ecologisti.