Pentru că ”Pădurea înseamnă viață”, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a lansat un proiect de informare, ”6768 – Tăierile ilegale te afectează!”, care va fi implementat la nivel județean și care are menirea de a conștientiza și de a răspunde nelămuririlor cetățenilor pe problematica delictelor silvice.
De ce 6768? Pentru că acesta este volumul de metri cubi tăiați ilegal (din pădurile judeţului s-au tăiat ilegal lemne care ar încăpea în peste 200 de vagoane de tren, şi asta doar într-o jumătate de an).
S-au alăturat demersului Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud, Colegiul Silvic ”Transilvania” și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, instituții-partener în protejarea pădurilor județene.
Scopul acestui proiect este creşterea gradului de informare al cetăţenilor cu privire la riscurile asociate tăierilor ilegale a arborilor și stopare acestora, motiv pentru care, în următoarele 6 luni, polițiștii împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere și elevii Colegiului Silvic vor desfășura o serie de activități pentru realizarea scopului propus.
Se vor considera atinse toate obiectivele, dacă la finalul campaniei va fi în scădere numărul 6768 și dacă va crește numărul celor care:
Își cunosc drepturile și obligațiile pe care le au în legătură cu exploatările de material lemnos;
Cunosc în mod concret modul și instituțiile la care se pot adresa în legătură cu sesizările/neclaritățile privind delictele silvice;
Înțeleg riscurile și consecințele penale și contravenționale la care se expun în condițiile în care nu respectă legislația silvică.
Sunt conștienți și reacționează la efectele negative ale exploatărilor ilegale.
În vederea realizării celor propuse, în perioada următoare, în județul nostru vor fi organizate flash-mob-uri în locuri aglomerate și în instituții de învățământ, sesiuni de informare și diseminare a unor materiale preventive, organizarea unor mese rotunde cu teme precum modificări legislative ale Codului Silvic, acțiuni în trafic ale polițiștilor, vizite ale elevilor în fabrici de exploatare a materialului lemnos, activități de reciclare a unor rebuturi din material lemnos, crearea unor obiecte hand-made din lemn, organizarea unor expoziții și multe altele. De asemenea, pe pagina de facebook care poartă numele campaniei, respectiv ”6767-TĂIERILE ILEGALE TE AFECTEAZĂ!” vor fi adăugate periodic informații utile și de tipul ”Știați că…”.
Lăudabilă inițiativă! Cu atât mai mult cu cât zilele trecute la Iași o tânără IT-istă a fost amendată de poliție cu suma de 500 lei, deoarece a sunat la 112 pentru a semnala un transport suspect de lemne. Și mai este un aspect: De ce Inspectorul Pădurii lansat de guvernul Cioloș, socotit în bună măsură de cei din silvic, pe care într-un fel îi cunosc, guvernul zero? De ce nu Radarul Pădurii a stimabilei Doina Pană pe care ați promovat-o și pe care încă o adulați? Răspunsul este simplu: Inspectorul Pădurii, chiar dacă restrâns de actuala guvernare, este funcțional, accesibil ți transparent, pe când Radarul este doar un balon de săpun cu care sunt prostiți periodic megieșii silviculturnici. Mult succes, Inspectorul Pădurii!
… și transparent…
6768 este oficial. Neoficial este triplu, iar ei stiu bine aceste lucruri, nu trebuie statistici si sedinte, trebuie actionat noaptea si dimineata cînd se fura cu stirea multora dintre ei!