Împlinirea a 80 de ani de la exodul sașilor bistrițeni, un episod dramatic din istoria Transilvaniei, a fost comemorată la Bistrița la monumentul ridicat în amintirea acelei perioade triste.
Circa 40.000 de sași din zona Bistriței și a întregului județ au fost nevoiți, în septembrie 1944, să lase în urmă munca lor de o viață și să plece în pribegie, fiind ameninţaţi de venirea Armatei Roșii.
Tristă aducere aminte în Piața Dominicană din Bistrița, la monumentul ”Exodul Sașilor”, unde au fost rostite alocuțiuni și au răsunat solemn fanfarele.
La evenimentul comemorativ au participat oficialități locale și județene, reprezentanți ai Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Forumului Democrat German, Parohiei Evanghelice C.A.
S-au împlinit 80 de ani de la exodul saşilor bistriţeni, din cauza invaziei trupelor sovietice. În 12 septembrie 1944, aproximativ 40.000 de saşi din Bistriţa şi zonele din judeţ au plecat în refugiu. Sătenii au plecat cu care trase de boi sau cai, iar orăşenii în camioane şi vagoane de marfă. Oraşul austriac Wels i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă. Numeroși sași s-au stabilit și în Wiehl (Germania). Cele două orașe s-au înfrățit cu Bistrița. În 2014, la 70 de ani de la plecarea sașilor, în piaţeta de pe str. Mihail Kogălniceanu (azi Piața Dominicană), lângă fosta Mănăstire Dominicană, acum Căminul pentru persoane vârstnice, a fost amplasat un monument din bronz (”Exodul Sașilor”) în amintirea acelor zile.
După comemorarea din Piața Dominicană, la Biserica Evanghelică a fost programat un concert simfonic susținut de Noua Orchestră Transilvană și Corul Filarmonicii Transilvania, alături de soliștii Lorena Puican – soprană, Adriana Feșteu – mezzo-soprană, Cristian Mogoșan – tenor, Cristian Hodrea – bas-bariton. Dirijori: Romeo Rîmbu și Cornel Groza.
Video:
Asadar nu de ramani s-au temut sasii , ci de rusi. Nemtii (ca popor) se mai tem si acum de marea armata rosie si se codesc sa-i ajute pe cei napastuiti.
Din păcate lumea nu știe mare lucru despre acea perioadă.
Îmi pare rău ca nu i-am întrebat pe bătrânii satului, să-mi povestească cum au luptat prin Caucaz, cum au fost în lagăr de concentrare, cum de sete ce le era, au băut roua dimineții de pe iarba din lagăr, cum au venit înapoi pe jos, cum au asurzit de suflul tunului cu care au tras, cum au fost până în Budapesta, cum la intrarea într-o clădire puneau șapcă în baionetă și o împingeau în fața, să vadă dacă trage cineva în ea, cum au venit rușii și le-au luat țăranilor vacile, dar vacile au fugit înapoi ,
Bunicul meu avea 15 ani și familia lui s-a refugiat în Regat, la București.
După război s-au întors iar autoritățile i-au dat o casă săsească. Nu a vrut să stea în ia. si a primit teren de casa, să-si construiască casa lui,
Zicea, cum să stau eu în casa sașilor? Dacă se întorc din Germania și mă scot afară din casă?
Mai puneți mâna pe statistici demografice. Au fost sub 20.000 de sași din județ refugiați în septembrie 1944.
Sa nu denaturam adevarul istoric! Sa nu uitam ca în anul 1940, cine i-au asteptat cu bratele deschise si flori trupele horthyste și germane… Se știe despre Dictatul de la Viena din 30 august 1940 când România a fost obligata sa cedeze aproape jumătate din Transilvania în favoarea Ungariei horthyste… Ce a urmat? Masacre si crime împotriva romanilor și maghiarizarea ținutului. Sa nu mai vb de deportarea evreilor din acea perioda indiferent de natie, fie ca au fost români, sași sau maghiari! Credeți ca ocupanții nu au fost „ajutați”?
Normal ca au dat bir cu fugitul în 1944, odată cu venirea trupelor trupelor sovietice, alta nație de rahat, care au continuat atrocitățile… Păcat ca azi nu prea mai avem bătrâni sa ne povestească de acele vremuri! Eu știu de la bunica mea, D-zeu să o odihnească în pace, ce au făcut unii și alții! Asa ca , asta cu exodul sașilor din 1944 , este un adevar, dar au fugit de frica.Oare de ce ? Au mai rămas dintre ei, pana prin anii „70, când au fost ” cumpărați ” de R.F.G ! Se știe de înțelegerea dintre Ceaușescu și statul Germaniei de Vest !
Asa că, ar fi bine sa înțelegem istoria acestui ținut, dar aceea istorie adevărată, spusă de bătrânii noștri! Ca ați comemorat acest eveniment? Foarte bine! Era nevoie, dar atât de târziu! Poate ar trebui și noi, românii, sa comemorăm , pe cei care au fost jertfiți, bătuți sau torturați în aceea perioadă, 1940-1944!
Intelegem bine istoria acestui tinut… Au venit hoardele comuniste care au distrus Romania, iar dupa hoardele comuniste a venint copilul lor, PSD, pe care-l votati de 34 de ani si din cauza caruia au plecat peste 8 milioane de romani din tara iar acum nu aveti nici autostrazi, nici medici, nici muncitori… aveti preturi PSD
Ce o fi in sufletul lor cand vin aici si vad halul in care statul roman distruge tot ce au lasat, cand vad biserici care sunt ajutate sa se darame ori furate piatra cu piatra cum a fost cu biserica din Jelna. Ce or fi gandind cand vad cat de josnici putem fi sa aprindem biserica evanghelica doar ca sa castige alegerile un demagog; dar cand dupa 80 de ani vin si gasesc la putere pe cei din cauza carora au fost nevoiti sa-si abandoneze tara si sa plece in exil dupa ce au cladit zi de zi o civilizatie unica in lume cu osteneala de noua secole a inaintasilor lor. Mare durere poate fi in sufletele lor!
Constat fara surprindere ca in afara de „agentul secret” al lui Radu Moldovan, tovarasa Tabara, nu este nici un psd-ist in fotografii! Evident, asemenea comemorari nu sunt pe placul psd-istilor pentru ca vorbesc despre trecuta lor glorie stalinista.