Social

85 de joburi la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

26 de agenţi economici au confirmat până acum participarea la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de AJOFM vineri dimineaţă la Colegiul Tehnic ”Infoel”. Angajatorii oferă 9 posturi pentru absolvenţi cu studii superioare şi 76 pentru cei cu studii medii şi profesionale.

Agentia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud organizează vineri 28 septembrie, la ora 10.00, la Colegiul Tehnic ”Infoel” (Calea Moldovei nr. 20), Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

Bursa se adresează tuturor absolvenţilor din promoţia 2012 care doresc să ocupe un loc de muncă.

Până la aceasta dată au fost contactaţi 122 de agenţi economici, iar 26 dintre aceştia au confirmat participarea la bursă, oferind 85 de locuri de muncă, din care 9 pentru absolvenţi cu studii superioare, iar celelalte 76 pentru studii medii şi profesionale, se arată într-un comunicat al AJOFM.

Principalele meserii în care sunt oferite locuri de muncă vacante pentru bursă sunt: inginer mecanic, inginer chimist, inginer electromecanic, proiectant, contabil, sudor, strungar, lăcătuş mecanic, zidar, dulgher, tâmplar universal, vânzător, vopsitor industrial, operator prelucrare mase plastic, confecţioner tricotaje, bucătar, ospătar, barman şi muncitor necalificat.

Agenţii economici care pot oferi şi alte locuri de muncă pentru absolvenţi sunt rugaţi să se adreseze AJOFM Bistriţa-Năsăud, str. Gării nr.2 – 4, tel / fax: 0263 – 236296, persoană de contact Maria Roman.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă prevede acordarea unor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, adresate atât persoanelor în cautarea unui loc de muncă, dar şi angajatorilor.

Astfel, absolventii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, înregistraţi la AJOFM, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. De asemenea, absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Angajatorii sunt stimulaţi în funcţie de bugetul agenţiei în vederea încadrării absolvenţilor tuturor instituţiilor de învăţământ. Pentru fiecare absolvent încadrat în muncă pe durată nedeterminată, angajatorul este scutit, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă absolventului încadrat şi primeşte lunar pe această perioadă pentru fiecare absolvent:

– o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în munca, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

– o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

– o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la aliniatul precedent pe o perioadă de 18 luni.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.