În urma perchezițiilor desfășurate ieri de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, 20 de persoane au fost conduse la audieri.
Au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 5.462 de pachete de țigarete, alte 9.098 de țigarete, 2.374 de litri de alcool, 11.700 de petarde, 12 cartușe de calibru 7×75, alte 3 cartușe de calibru 16 mm, 124.782 de lei și 10.745 de euro.
În urma probatoriului administrat, a fost luată măsura reținerii față de 9 persoane, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani, din Sângeorz-Băi și Rodna, față de 3 dintre acestea urmând a fi propusă măsura arestului preventiv și față de 2 persoane măsura controlului judiciar la expirarea măsurii reținerii.
Totodată, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 7 persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani din Șanț, Rodna, Anieș și Sângeorz-Băi, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
* * *
Reamintim faptul că ieri au fost desfășurate 40 de percheziții domiciliare, în județul Bistrița-Năsăud, fiind vizat un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de deținere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi supuse marcării, contrabandă, evaziune fiscală, eliberarea pentru consum, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi transportul, oferirea spre vânzare sau vânzarea de produse energetice și abuz în serviciu.
În cauză, s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, 16 persoane, din județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigarete, în formă agravantă.
Din investigații a reieșit că liderul grupului, cetățean ucrainean, ar fi procurat țigarete de contrabandă, la comanda membrilor grupării.
Țigaretele ar fi fost introduse în mod fraudulos, pe teritoriul României, de către acesta, ascunse în paleți cu peleți și material lemnos, importați din Ucraina.
Ulterior, ar fi fost comercializate către ceilalți membri ai grupării, care le-ar fi distribuit altor persoane.
Polițiștii au mai descoperit că liderul grupării ar fi achiziționat cherestea, la preț redus, fără acte justificative și ar fi deținut și comercializat motorină, introdusă ilegal în țară, din Ucraina, pentru care nu ar fi fost achitate accizele aferente.
Un alt membru al grupului ar fi avut preocupări legate de deţinerea și comercializarea de droguri, fiind bănuit că ar fi vândut asemenea substanțe în diferite localuri din Bistrița și Rodna.
Pe parcursul investigațiilor din dosar, în urma unei percheziții efectuate la 21 octombrie 2020, în județul Ilfov, au fost descoperite 39.000 de pachete de țigarete de contrabandă, transportate de societatea liderului grupării, într-un depozit pe care acesta l-ar fi închiriat.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Cluj-Napoca, luptătorilor de acțiuni speciale din Bistrița-Năsăud, Sibiu, Cluj, Neamț, Maramureș, Alba, Bihor, Hunedoara, Harghita, Iași, Suceava, Botoșani și Brașov.
Cum se poate face contrabandă cu țigarete, în formă neagravantă??