Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a încheiat prima etapă de verificare a curăţeniei de pe malurile râurilor din judeţ şi a dat amenzi între 5000 şi 15.000 de lei autorităţilor care nu au făcut curăţenie. În topul ruşinii celor care nu au mişcat un deget, se află comunele Budacu de Jos, Tiha Bârgăului şi Josenii Bârgăului, iar la rubrica „Aşa DA”, primăriile Rebra, Şieuş şi Monor care au montat inclusiv camere de supraveghere şi ţin sub control depozitările ilegale de gunoi.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că toate primăriile din judeţ au primit ca termen 15 aprilie 2016 să facă ordine şi curăţenie pe toate cursurile de apă, iar la o săptămână după ce acesta a expirat a început controalele.
În trei zile comisarii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud au verificat 30 de unităţi administrativ teritoriale în care ştiau că există probleme încă de anul trecut şi au aplicat sancţiuni de la avertisment până la amenda maximă de 15.000 de lei în cazul în care nu s-a făcut nimic pentru curăţenie. „Eu am propus ca acolo unde s-au rezolvat lucrurile în proporţie de peste 70%, unde există dorinţa de a face, să se dea avertisment, unde s-a făcut între 50 şi 70% să se dea avertisment şi să se propună măsuri, iar acolo unde s-a făcut doar câte ceva între 5000 şi 10.000 de lei, gradual, în funcţie de situaţia de la faţa locului, iar unde nu s-a făcut nimic, să se aplice amenda maximă”, a spus comisarul şef.
Comisarii au constatat că, în comunele Ilva Mare şi Leşu, situaţia arăta „aproape bine” şi s-au aplicat doar avertismente, la Poiana Ilvei s-a dat amendă de 5000 de lei, la Ilva Mică – 5000 de lei, iar la Măgura Ilvei şi Lunca Ilvei, unde nu s-au găsit gunoaie, comisarii i-au felicitat pe primari.
Primăria Şanţ a primit avertisment, la fel ca şi administraţia din Sîngeorz-Băi unde se lucrează de trei săptămâni la foc continuu cu deţinuţi. La Feldru s-a aplicat o amendă de 5000 de lei pentru că două văi nu au fost salubrizate, iar la Rebrişoara -10.000 de lei fiindcă nu s-a intervenit deloc pe malurile Someşului Mare.
„Pot să vă spun că, la Rebra era extraordinar de bine. Acolo sunt instalate 48 de camere de luat vederi şi mai sunt şi doi angajaţi ai Ocolului Silvic care supraveghează zonele. Primăria a dat şi două sancţiuni cetăţenilor prinşi că au abandonat deşeurile”, a explicat Cristian Niculae.
Şi la Parva, unde de asemenea există două camere de luat vederi, comisarii au găsit curăţenie, ca şi la Rodna şi Maieru şi Năsăud. În schimb, Primăria Chiuza a fost amendată cu 10.000 de lei unde malurile râului sunt pline de PET-uri. Şi Primăria Zagra a fost amendată cu 5000 de lei pentru două depozite existente în satul Aluniş. Primăria Dumitra a fost verificată şi ea, dar nu s-a aplicat nicio sancţiune.
Primăriile din Tiha Bârgăului şi Josenii Bârgăului au primit fiecare amendă maximă de 15.000 de lei pentru că nu s-a lucrat aproape deloc la salubrizarea malurilor. În schimb, la Livezile unde s-a intervenit destul de mult în ultima perioadă s-a aplicat doar avertisment fiindcă autorităţile şi-au dat interesul să facă ordine.
Comuna Dumitriţa a fost amendată cu 5000 de lei, iar Primăria Budacu de Jos cu 15.000 de lei pentru că nu a făcut absolut nimic să salubrizeze malurile râului Budac. În comuna Cetate nu s-au găsit probleme.
Pe Valea Şieului s-a dat o amendă de 5000 de lei la Primăria Şieu Măgheruş pentru multe depozitări neconforme de deşeuri şi „lucrări nefinalizate. La Şieu Odorhei s-a găsit curăţenie. „La Monor este foarte bine. Au şi 10 camere de luat vederi în zonele expuse, la Şieuţ sunt şase camere. Şi acolo era foarte bine”, a declarat Cristian Niculae.
Potrivit legii, primăriile care achită amenda în 48 de ore de la aplicare, plătesc jumătate din minimul acesteia, adică 2500 de lei. Printre cei care s-au grăbit să achite amenda s-a numărat şi edilii din Budacu de Jos, alături de cei din Chiuza şi Zagra.
În perioada următoare, va fi verificată Primăria Bistriţa, dar şi celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, inclusiv primăriile din zona Becleanului şi de pe Valea Ţibleşului.
Ăsta da comisar șef de mediu ! Sa dispară mizeria de pe ape ca ne-am saturat de ea !
Banii de amenda de unde sunt platiti…din banii bugetului Primariei sau din banii Primarului…intreb doar ca sa fim lamuriti, in sensul ca daca sunt din bugetul Primariei e praf in ochi…banii fiind tot banii contribuabililor.
Scuza-ma ca te întrerup , dar cred ca cei care arunca gunoiul in apa sunt chiar contribuabilii ! Si daca ei aleg ca banii lor sa se cheltuie pe amenzi , ii privește ! Da-i doamne românului mintea de pe urmă !
Bine zici tu minte sclipitoare…citesti ziarul sau ne bagam in seama ca musca ….Iti zice ceva articolul cu fiul primarului din Budac care arunca rahat si copaci zmulsi de la stana proprie in rau??..dar ne dam mari intelepti
Nu-l laudati prea tare ca fara ancheta doamnei Cristiana nu se facea nimic, sau poate un telefon dat inainte sa se rezolve problema. Au fost sesizari si inainte si s-a dormit bine…. fara presa nu iese foc…doar fum. De ce??..pt. ca diectorasii astia de la deconcentrate sunt pusi de presedintele CJ care este cel care da ultimul OK-ul la toate….dar intuitia imi spune ca nu trec alegerile si o sa fie o gramada vizitati de baietii in costume.
Daca te uiți la activitatea din ultimul an a Gărzii de Mediu o sa ai o surpriza ! Vei constata ca a muncit foarte mult . Chiar pe Timponline găsești materiale sa te documentezi . Spor la citit !
GARDA de MEDIU s-a schimbat foarte mult in ultimul timp. La asta am contribuit si noi VERZII bistriteni, prin actiunile de voluntariat si de informare reciproca. Cine nu crede sa citeasca presa si sa intrebe dispeceratul GARZII despre interventiile noastre. DOAMNE AJUTA !!!