Deoarece niciun leu din cei 800.000 de lei alocați de municipalitate pentru sporturile de echipă nu va fi dat cluburilor, preotul paroh din Nepos, Vasile Rus, îi spune primarului Bistriței, Ovidiu Crețu, într-o scrisoare deschisă:
”Un provincial care s-a născut şi a copilărit în Bistriţa, cel mai frumos oraş al Transilvaniei, un slujitor al Domnului dintr-o parohie modestă de la ţară şi-a luat inima în dinţi şi îndrăzneşte să vă aducă aminte domnule primar că sportul şi ecologia reprezintă sănătatea noastră trupească şi sufletească şi mai ales leagă prietenii. Am observat că de o bună vreme Primăria Bistriţa nu mai investeşte în sporturile de echipă din oraş. Această frică a dumneavoastră este legată de faptul că nu ar exista un temei legal pentru a finanţa asociaţiile sportive şi în special Clubul Sportiv Municipal Bistriţa care poartă numele oraşului şi îi face cinste. Citeam domnule primar Creţu într-un ziar online Campinaph.ro o ştire din de 10 martie 2015 cu titlul: ”Guvernul a modificat Legea 69. Consiliile locale pot finanţa sportul de performanţă’’. Articolul spune astfel:’’ În şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul a modificat Legea Sportului, astfel încât autorităţile locale şi judeţene să poată avea baza legală pentru finanţarea cluburilor sportive. Până acum, de la bugetele locale şi judeţene nu puteau fi alocate fonduri decât pentru întreţinerea bazelor sportive, nu şi pentru finanţarea efectivă a unui club, a unei echipe. Prin noua modificare adusă Legii 69/2000, situaţia se schimbă şi autorităţile locale pot da bani direct pentru sport, asta pe lângă finanţarea unor proiecte în conformitate cu Legea 350/2005. După cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului, modificarea aprobată de Guvern, la articolul 18 al Legii 69, este următoarea: „prin hotărâre de Consiliu Local sau Judeţean se pot finanţa de la bugetul local sau judeţean structurile sportive din sportul de performanţă, sport care este de interes naţional şi nu de interes general, în sensul Legii 350/ 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile”.
Aceeaşi lege defineşte sportul de performanţă ca fiind cel care se practică într-un cadru organizat, cu un sistem de selecţie, pregătire şi competiţie. Urmează publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei prin care Guvernul a modificat Legea Sportului şi apoi normele de aplicare a noilor prevederi din care vom afla, probabil, mai multe date privind modul în care administraţia locală poate finanţa cluburile sportive’’. După cum probabil ştiţi domnule primar, multe administraţii locale din ţară au avut probleme cu DNA din cauza banilor daţi unor cluburi de fotbal, în general, iar mulţi primari au ajuns chiar în faţa instanţei tocmai pentru nerespectarea regimului finanţărilor din domeniul sportului. Fie s-a apelat la tot felul de tertipuri financiare, fie s-au făcut plăţi directe către cluburi sau asociaţii sportive, de la bugetele locale, iar banii au fost folosiţi pentru prime de joc, salarii sau deplasări, ceea ce legea nu permitea înainte de modificarea menţionată mai sus. Dacă această modificare a Legii 69 există aveţi datoria morală să lăsaţi frica la o parte şi să puneţi sufletul pentru sportul din Bistriţa, pentru sănătatea trupească şi sufletească a copiilor noştri.
Nu puteţi rămâne nepăsător la performanţa pe care Clubul Sportiv Municipal Bistriţa prin echipa de handbal feminin a înregistrat-o în acest an când a scris istorie calificându-se pentru prima dată în liga naţională aducându-ne mari bucurii, această echipă fiind un ambasador al Bistriţei în ţară şi în lume. Nu pot să cred că bistriţenii iubesc doar petrecerile cu mititei şi cârnaţi de pe pietonal eu cred că mulţi dintre ei se gândesc şi la sport care le aduce sănătate trupească şi sufletească. Însă acest sport dacă nu este susţinut de autorităţi moare din faşă. Un exemplu de omenie în acest sens l-a dat Consiliul Judeţean susţinând echipa de handbal feminin care în acest an a făcut minuni. Nu am auzit ca domnul preşedinte Emil Radu Moldovan sau doamna consilier Monica Săsărman să fi avut de suferit din această cauză de ceea ce vă temeţi dumneavoastră. Dacă vă lipseşte curajul vă aduc aminte că odată l-aţi avut. L-aţi avut nu doar pentru sport ci şi pentru ceea ce îi deranja pe neocomunişti. Nimeni nu vroia să investească în 2014 în cimitirul din Bistriţa într-un monument închinat jertfei a trei martiri ucişi de Securitate pe un deal în Nepos. Atunci aţi avut acest curaj frumos care v-a adus demnitate.
De asemenea, mă doare sufletul pentru bunul meu prieten Cristian Ţetcu care prin asociaţia Gal Ruralis a cultivat ecologia care înseamnă eliberarea de deşeurile materiale şi spirituale din Bistriţa să văd cum în acest an colaborarea pe care dumneavoastră aţi avut-o cu ecologistul meu nu mai există. Nu cunosc motivul acestei despărţiri dar o regret şi nu doar eu. Cred că şi bistriţenii o regretă. Însă mai am o speranţă domnule primar că totuşi frica dumneavoastră poate fi vindecată. A venit în acest an alături de dumneavoastră un om drag sufletului meu, un om care iubeşte ecologia şi sportul, un om care iubeşte sănătatea noastră trupească şi sufletească şi viitorul copiilor noştri. E Cristian Niculae, omul care a scris istorie la Garda de Mediu Bistriţa şi pe care politica l-a furat de aici. M-a onorat acest om cu primul parteneriat încheiat între o parohie ortodoxă, Garda de Mediu şi o asociaţie ecologistă, aceeaşi Gal Ruralis condusă de inimosul Cristian Ţetcu. Sper ca acest om drag sufletului meu care iubeşte şi sportul şi ecologia să vă vindece frica de a iubi sportul şi ecologia. Un motiv ar fi acela că aduc bucurii mari pe care o petrecere cu mititei şi cârnaţi de pe pietonal nu reuşesc să o aducă. Apoi sportul şi ecologia leagă prietenii. Dar cel mai mult contează faptul că ele cultivă sănătatea noastră trupească şi sufletească. Mi-aş dori mult să susţineţi înfiinţarea unei grupe de junioare la handbal în cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistriţa care să stea pe lângă echipa mare şi să înveţe iar când va veni vremea să ne bucure şi ele. Vă rog eu, vă roagă fiica mea Maria şi alţi tineri talentaţi din Bistriţa. Dar nu doar la handbal ci şi la celelalte sporturi. E viitorul lor. Altfel cu ce rămânem domnule primar? Cu mititeii şi cârnaţii de pe pietonal? Dacă nu vreţi dumneavoastră o să vrea alţii mai târziu…vine o zi…speranţa moare ultima. Sărbători fericite domnule primar fără anxietăţi sportive şi ecologiste!”.
SE VREA PRIMAR
(sigur il invidiaza pe bujor!!!!!)
Toți vor….dar nici unul nu poate. Păcat ca acest minunat oraș a ajuns un mare sat! În loc sa evoluam și sa ne civilizam mai bine ne întoarcem la naframa și opinca.
Doamne unde am fost și unde am ajuns…. și la cum se arata va fi jale. Țărănisme la puterea „n”.
Domn parinte, daca-l spovedeai pe Cretu iti spunea el singur ca minte la fiecare pas… Asta daca crede in Dumnezeu ca daca nu mintea si la spovedanie.