”Cu sufletul mai aproape de cele sfinte în aceste zile, majoritatea am încercat să fim mai buni, mai spirituali, mai darnici, mai toleranți, mai iubitori de semeni și de Dumnezeu cum de altfel e normal a fi în fiecare zi. Au trecut și Sfintele Sărbători de Paște și încet dar sigur vom reintra în „normalitatea” cotidiană mai mult sau mai puțin împăcați cu noi, cu cei dragi, cu divinitatea.
În acest timp spiritul nostru a fost mai aproape de Lumină, psihicul mai liniștit iar trupul mai relaxat. După sărbători mai toate lucrurile încep iar a se agita pentru că așa suntem noi oamenii. Prin credință putem însă rămâne aproape de Lumină, prin lectură, meditație, prin gândurile și acțiunile noastre ne putem ține și psihicul liniștit, împăcat sau detașat. Ce facem însă cu trupul, locaș temporal a sufletului și a psihicului? Pentru un raport optim între toate acestea avem nevoie și de un corp sănătos iar acest lucru se poate realiza prin sport studiat și prin hrana adecvată, acestea fiind atât de necesare pentru buna funcționare a noastră.
„Aș sta toată ziua în pat.” „Mă simt fără vlagă și asta după orice sărbătoare sau după vacanțe (…)” „De fiecare dată încep să fac sport, când se termină sărbătorile, dar nu mă ține mai mult de o lună. Psihic mă simt bine (n.r. când practică sportul) în primele zile însă la scurt timp simt o epuizare atât la nivel fizic cât și psihic și renunț”. „Ce pot face pentru a ieși din această stare, fără vlagă? Ce mă epuizează când fac sport? Ce să fac pentru a diminua grăsimea de pe burtă și celulita de pe fese care se accentuează în perioada sărbătorilor? Ce să fac ca să nu mă mai simt umflată (senzația de stomac plin, burtă plină)”
Te recunoști cumva? Nu te îngrijora, avem noi soluția.
Sunt servicii sportive în acest sens și mai mult în curând vom demara și un ciclu de seminarii unde vei putea afla cele mai eficiente răspunsuri de la cei mai buni specialiști locali. Dar până atunci…
E necesar să știi că lipsa de energie poate fi cauzată de ieșirea organismului din anotimpul rece și gri, că iarnă și alb nu prea a fost, poate fi cauzată de schimbările de climă cu treceri prea rapide de la rece la cald și viceversa, de lipsa unor nutrienți adecvați (!) sezonului. Lipsa de energie poate fi o caracteristică a sedentarilor și/sau consumatorilor junkfood-ului. Lipsa de energie poate fi și un efect patologic deja instalat iar acest lucru poate fi îngrijorător dacă aceasta este starea ta permanentă, în acest caz fiind necesar un consult medical. De cele mai multe ori însă această stare de moleșeală este cauzată de inactivitatea de moment și/sau mediul acid din corp creat de prezența exagerată a unor alimente la mesele noastre de sărbători.
Dacă nu aceasta este starea ta ar trebui să te gândești așadar că poate ai devenit prea „acid” și asta se poate rezolva detoxificând corpul printr-un program sportiv elaborat și printr-o dietă corespunzătoare. Unele alimente ne schimbă ph-ul organismului producând dezechilibre. Excesul de carne de obicei produce acest mediu acid în corp și aceasta poate fi una din cauzele stării alterate acum a funcțiilor.
Pentru revitalizare hai să începem o etapă de la câteva zile până chiar la câteva săptămâni de detoxifiere și echilibrare a ph-ului corporal prin introducerea salatelor, fructelor și legumelor proaspete alcaline (a se căuta pe Google alimente alcaline), iar dacă în această perioadă ai exagerat cu mielul îți recomand ca procentul acestora să fie de 80% a alimentelor alcaline și de maxim 20% a celor acide / zi pentru că mai mult ca sigur acum a fost invers. Epuizarea fizică care apare după câteva zile sau săptămâni de practicare a sportului denotă altceva și însoțește de obicei entuziasmul începătorului sau a persoanelor care fac mai mult efort decât le este recomandat, epuizându-și resurse importante de elemente energizante la nivel celular. Aceste persoane sunt cele care de obicei nu au o pregătire adecvată le recunoști că îți dau sfaturi despre cum se antrenează și îți recomandă ce fac ele că trebuie să faci și tu „știind totul” despre antrenamentul sportiv. În aceste situații e necesar să cauți un specialist sportiv cu pregătire care să își bată capul pentru tine în legătură cu dozarea efortului. Tu ai și așa destule griji pe cap. Iar Bistrița nu duce lipsă de specialiști deci ai de unde alege. În curând acest lucru va putea fi aflat și de pe un site personal unde cei mai buni dintre cei buni vor fi reprezentați și îi vei cunoaște.
În concluzie prezența unui specialist în sport care să știe ce face, de ce face ceea ce face și care să elaboreze un program pliat pe obiectivele tale și pe termen lung (2-4 ani) este asemenea prezenței artistului când e vorba de artă, a prezenței… stomatologului daca vrei când îți repari dantura, pentru că nu ti-o repari singur, șamd. Și ca în orice domeniu și în rândul antrenorilor existenți nu toți sunt chiar specialiști sau la nivelul marketingului existent așadar atenție la alegerea acestuia.
Arta, armonia, estetica și sănătatea corporală în toate dimensiunile în care relaționăm sunt aspecte fundamentale. Caută-le! Le găsești în serviciile sportive existente pe piața domeniului local. Este tot ce ai nevoie pentru a nu mai fi îngrijorat/ă și pentru a reîncepe să te simți bine în corpul tău pe termen lung.
Pentru a rezona uniform și eficient cu universul e necesar să găsim un echilibru în raportul trup-minte-suflet altfel nu vom fi decât părți mai mult sau mai puțin funcționale dintr-un întreg existent deja. Echilibrând dimensiunile în care vibrăm prin credință, iubire de semeni, meditație, hrană adecvată și sport vom putea obține împăcarea, împlinirea, iubirea, și un trup armonios și sănătos așa cum îți dorești”
Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului
cum a fost iarna: alba sau gri?