Actualitate

Așa arată ”Floarea Transilvaniei” care va fi inaugurată în 25 mai

ACTUALIZARE (FOTO) Ansamblul arhitectural-artistic din Piaţa Petru Rareş, în fața Palatului Administrativ, care are în centru o lucrare a cunoscutului artist plastic Patrick Mateescu, va fi inaugurat miercuri 25 mai, la ora 20.00, cu o zi mai devreme decât fusese anunțat inițial. ”Programul artistului Patrick Mateescu a suferit o modificare care ne va permite să ne bucurăm cu o zi mai repede de ”Floarea Transilvaniei”, a precizat municipalitatea.

”Floarea Transilvaniei”, de culoare portocalie, realizată din fibră de sticlă, a fost adusă în Piața Petru Rareș pentru a fi montată, după care se vor face probele de funcționare a fântânii.

1 floarea transilvaniei montare 23 mai 2 floarea transilvaniei montare 23 mai 3 floarea transilvaniei montare 23 mai 4 floarea transilvaniei montare 23 mai

Ansamblul este o îmbinare fericită între fântâna arteziană şi o lucrare de artă. Lucrarea reprezintă o transpunere modern sintetizată a unei flori, pe care artistul Patrick Mateescu a numit-o ”Floarea Transilvaniei”. Ansamblul este în mod armonios completat cu un sistem de iluminat ornamental, spaţiu verde şi bănci realizându-se astfel o zonă elegantă de promenadă, contemplare şi recreere”, anunță Primăria Bistrița.

floarea transilvaniei montare 23 mai 5 floarea transilvaniei montare 23 mai 16 6 floarea transilvaniei montare 23 mai 16 7 floarea transilvaniei montare 23 mai 16

”Artistul practică o ”artă conceptuală” construită printr-un modelaj al materiei, îmbinând masele pline ale volumelor. Jocul de umbră şi lumină al suprafeţelor, aduc în faţa privitorului senzaţia de mediu abstract şi artificial, un mediu contemporan care şi-a câştigat independenţa faţă de mediul natural. Volumele create de artist sunt aproape de volumetriile rotunjite ale mediului vegetal, al apei şi ale lumii minerale, dar fără să imite universul acestor lumi. Crezul artistic al sculptorului – ”Creaţia este pentru mine bucurie tăcută, adâncă şi simţire ascunsă. Ideile noi apar câteodată ca un vis frumos, alteori căutarea mă chinuie ca un coşmar cu ochii deschişi. Dificultatea e pasionantă, iar realizarea nu e niciodată un joc al întâmplării. Experienţa mă ajută să exprim căutările clar şi echilibrat, dar prefer începuturile cu adevarat noi. Câteodată împart aproape precis, matematic, bucuria în moduli în jurul sau dinăuntrul unei sfere, alteori încerc să dau formelor simple ale visului substanţă unică şi echilibrul poetic”, menționează sursa citată.

MateescuP_04_smallArtistul Patrick Mateescu s-a născut în 1927 în România, a studiat sculptura la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, între anii 1946 şi 1950, iar după terminarea studiilor preocupările sale s-au îndreptat spre transformarea ceramicii, rezultatele muncii sale influenţând generaţii de artişti. Operele sale au un carecter eclectic şi sunt imprevizibile, mergând de la lucrări din porţelan de dimensiuni mici sau mari, pana la monumente figurative din gresie.

Începând cu anul 1962 artistul a participat la numeroase expoziţii şi simpozioane în Belgia, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, România, Spania, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi SUA. Artistul a câştigat mai multe premii prestigioase precum Midlantic Fellowship Consiliul de Stat din New Jersey Al Artelor (1999), Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de ceramică, Praga, Cehoslovacia în 1962, Medalia de aur la “Forma und Qualitaet”, Munchen, Germania, în 1966, Medalia de Aur la al 36-lea Salon International de ceramic, Faenza, Italia, în 1978 şi Consiliul de stat New Jersey Art Fellowship în 1999. Lucrările sale sunt incluse în muzee şi colecţii din Cehia, România sau Elveţia.

După 1998, Patrick Mateescu s-a distanţat de aspectele decorative din lucrările sale anterioară, cum ar fi culoarea şi simetria, în favoarea expresiei dramatice din actualele sale sculpturi abstracte. Artistul îşi caută originalitatea prin îmbrăţişarea noului adresându-se lumii contemporane, care se bucură fără inhibiţii de noutăţile materialelor utilizate şi de ineditul formelor create.

În anul 2000 Guvernului Român l-a decorat cu Ordinul Mihai Eminescu pentru contribuţia adusă la promovarea artei şi culturii române.

ȘTIREA INIȚIALĂ Când va fi gata ”Floarea de crin”. Corturi pentru lucru și pe ploaie

lucrari fantana petru rares 19 mai 16Lucrările de construcție a fântânii arteziene cu lumini din Piața Petru Rareș, în fața Palatului Administrativ, au intrat în linie dreaptă.

Fântâna va avea o structură din fibră de sticlă în formă de floare de crin (3,2 metri) deasupra luciului de apă, patru jeturi de spumă (duze spumante) în colțurile fântânii și 28 de leduri roșii, galbene și bleu pentru iluminat.

”Arteziana din Piața Petru Rareș va fi inaugurată în 26 sau 27 mai, va participa și Patriciu Mateescu, sculptorul care a realizat obiectul principal. După cum vedeți, am adoptat o tehnologie mai nouă, am pus corturi astfel încât să nu plouă și să se poată lucra și pe vreme nefavorabilă”, spune primarul Ovidiu Crețu

De la bugetul local a fost alocată suma 197.000 de lei pentru amenajarea fântânii, iar lucrările sunt realizate de SC Serbis.

1 schita fantana petru rares 2 schita fantana petru rares 3 schita fantana petru rares schita fantana petru rares

61 comentarii

  • Super tare, asa trebuie procedat la fiecare lucrare suntem in secolul tehnologiei in care ploaia nu mai poate fi un impediment pentru o lucrare, iar solutia cu cortul este una simpla dar practica, iar orasul arata din ce in ce mai bine!

  • Noi cu drag muncim,
    Si pe ploaie si pe vânt,
    Marelui cârmaci Ovidiu,
    Să-i îndeplinim mărețul gând.

    Flori energetice și de crin,
    Roșii, galbene și bleu,
    În prag de alegeri înălțăm,
    Partidului PSD-u.

    Cu mere și arteziene,
    Din fibră de sticlă,
    Socialismu îl vom înfăptui.
    Vă iubesc, MITICĂ!

    • Veveritele sunt admirate si bucura zi de zi copii orasului nostru. Sunt ingrijite , hranite in curand vor fi eliberate si vor infrumuseta si mai mult parcul municipal. Nu mai aruncati cu noroi ca ne-am saturat de stilul vostru de a baga numai de vina si a cârcoti fara a face in rest nimic.

  • Încă de acum câteva săptămâni, cand în faţa Prefecturii s-a deschis un şantier, pentru reabilitarea vechii fântâne arteziane, s-au făcut săpături, s-a demolat şi mai nou s-a şi tăiat vegetaţia din squarul alatutat. Mai exact, molizii şi arbuştii ornamentali au dispărut cu totul şi a rămas doar o bucată de pământ goală .
    Astfel, Cretu si-a mai satisfacut odata placerea diabolica de taierea copacilor şi distrugerea vegetatiei, În loc să facă tot posibilul să extindă spaţiile verzi din oraş.

    • Lasati vrajeala cu distrugerea spatiilor verzi. In Bistrita avem peste 40 mp de spatiu
      verde pe cap de locuitor in timp ce normele europene impun minim 26 mp. Deci stam foarte bine cu spatiile verzi.

  • Da mă…de arbuştii tăi ni se rupe nouă! Stau şi mă uit la toate uscăturile tale de ecologist. Prefer să văd o arteziana mişto!!!

    • Puradeii o sa intrebe daca se mai pot balacii in apa de sub crini…:))))))

    • Pe langa ca esti o psd-izda de doi bani, mai vorbesti si urat? Limbaj de mahalagioaica… Asa va invata marele carmaci Cretu?

    • pt Iulia,
      respira-oai numai oxigenul produs de fantanile arteziene!

    • Iulia, tu chiar esti o reprezentanta a sexului frumos? Dupa nume da, dupa limbaj nu se vede!

  • Foarte bine gandit…cortul este un lucru foarte bun…in toate tarile europene si nu numai cand vremea este nefavorabila se instaleaza un cort si se lucreaza fara impedimente..dar postaciiiiiii pnl-isti de unde sa stie ca mai departe de Cluj sigur nu au fost….ce sa mai zici de iesitul din tara…ha ha ha…

    • Haha, referitor la afirmatia ta ” dar postaciiiiiii pnl-isti de unde sa stie ca mai departe de Cluj sigur nu au fost….ce sa mai zici de iesitul din tara…ha ha ha…” nu uita de orasele mari cu administratie de dreapta precum, Sibiu, Oradea, Tg-Mures, Brasov.

  • Ha, ha, ha…
    Floarea de Crin a ajuns de rasul strutilor, Ha, ha, ha…
    Amu se numeste Floarea Transilvaniei.
    Mai bine-i ziceau de la inceput Floarea Creață.
    Pana la inaugurare o sa-i mai schimbe de zece ori numele…

  • DACA :
    Am bea apa din fantana arteziana ca sa scapam de PROSTIE , oare am avea accesul dat de PSD-istii rosii, aflati la putere ??
    Am putea sa vomitam PROSTIA din noi in fantana arteziana , oare am incapea de PSD-istii ciumati, ne-ar lasa doftorii PSD ?
    Am putea sa ne pisam in fantana arteziana, ca sa ne vindecam de umilita si slugarnicie fata de PUTEREA CONDUCATOARE oare am avea accesul fara ca sa fim amendati ?
    Am putea umple cu nisip, carat cu buzunarele, fantana arteziana, am scapa de mentalitatea jegoasa a ” tatucului” ROSU’ ?

  • Motto:
    Multe flori sunt, dar putine
    Rod în lume o sa poarte,
    Toate bat la poarta vietii,
    Dar se scutur multe moarte.
    (Mihai Eminescu)

    Pana mai ieri, fantana din fata prefecturii se numea „Floare de Crin”, iar acum si-a schimbat numele in „Floarea Transilvaniei”. E ca si in bancul in care unul pe carel-l chema Cacareaza Ioan, si-a schimbat numele in Cacareaza Gheorghe.

  • Nu știu ce mă izbește mai tare, armonia ansamblului sintetizată într-o floare de nu te uita, sau culoarea plină de volumetrie și de tâlc care îndeamnă la contemplare (noroc că-i fântâna aproape) sau modelajul fibrei de sticlă, a maselor plastice și a materiei abstracte și independente de natură completate cu jocuri din PVC !?!… cred că o să îmi dau seama după ce o să mă recreez puțin pe eleganta zonă de promenadă…

  • In sinergia culorilor revad intempestiv idiosincrazia numeroşilor afoni patibulari ce se vor pronunţa doct asupra lipsei de veleităţi artistice a….bla, bla

  • aceeasi postaci pedelisti nu vad nimic din ceea ce se face frumos si placut ,dar nu vad ca tot ceea ce spun se intorc impotriva lor

  • Care parte din „executarea” a facut domnul Mateescu, cind fabricarea pieselor s-a facut intro firma din Bistrita? Desenul?

  • DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM, cum spune latinul. Si totusi, in materie de gusturi indoielnice, la Bistrita parca a tunat si i-a adunat. Astfel, dupa ce in 2009 a fost mutata statuia lui Petru Rares din piata cu acelasi nume, pentru a fi amplasat monumentul in forma de SULA langa PREFECTURA, in 2011, in Piata Mihai Eminescu, in zona unde este amplasat bustul poetului a aparut un monument la fel de controversat, executat de artistul plastic Maxim Dumitras, intitulat „Prietenia” si care seamana cu o aglomerare de obiecte sanitare aruncate de la etaj de cineva care si-a renovat baia. Iata ca acum, la Prefectura a aparut in locul vechii fantane arteziene „Floarea de Crin”, rebotazata „Floarea Transilvaniei”, alcatuita din elemente care seamana cu niste olane cazute parca de pe acoperisul cladirii consiliului judetean. Si pentru ca totul sa de armonizeze cu gusturile indoielnice ale primarului Cretu in materie de culori, aceste „olane” au fost vopsite intr-o nuanta stridenta de portocaliu,contrastand cu mov-ul la fel de strident al blocurilor din apropiere, de pe strada Crinilor.

    • ăsta dacă mai iese primar – și are cine să-l voteze – este vai de Bistrița.

  • Şi apropo…postacii PNL-işti văd tot ce s-a facut bun in Bistrița, dar îi doare invidia mai mult decât atunci când îi roade pantofii : )))

  • Nu stiu cine-s postacii PNL dar situatia incepe sa semene cu povestioara „Hainele noi ale imparatului”.Imi pare rau si-i cer scuze artistului,”mea culpa” dar…chestia aia mi se pare hidoasa.Cu fiecare zi care trece,Bistrita”europeana” devine mai urata.Nu inteleg,hidosenia aia rosie ce legatura are cu florile sau cu Transilvania?

  • Am auzit ca au rebotezat „monumentul” pt ca Victoras,prietenul presedintelui din palat,vine in zona si are alergie(ii curg ochii) la Crin.Tot n-am inteles, de ce n-au ales varianta galbena?Nu-i cea mai fericita alegere dar parca,din doua rele…mai bine galben.

  • Da normal trebuia sa fie rosie sa ne arete la toti ca PSD conduce in oras toti comunisti si securisti care nu vor ca restul oamenilor care au afaceri sa prospere da ei sa aibe drepturi si pensii speciale…Cat despre KKtul asta rosu i urata cu spume am vazut in austria a gramada putea sa se mai interesese
    Sper din suflet ca nul mai alegeti pe asta ca daca iese din nou numa prosti face si cine are de suferit tot noi …..

  • Serbis srl înregistrează datorii de peste 33.000 lei la bugetul de stat, aproape 63.000 la bugetul asigurărilor de stat, circa 2.900 lei la şomaj şi peste 25.400 lei la asigurările de sănătate,conform listei datornicilor la Anaf.Intrebare:Cum poate o firma cu datorii la buget sa primeasca lucrari platite din banii publici???

  • TRIST! SUMA ALOCATA PENTRU ACEASTA PROSTIE ESTE DOVADA SI LIPSA DE BUN SIMT (SA NU SPUN MAI URAT) A CELOR ALESI LA NIVEL LOCAL SI JUDETEAN. OAMENI BUNI TREZITI-VA SI NU MAI VOTATI OAMENI BOLNAVI!!! CU ACESTI BANI SI CU MULTI ALTII CARE S-AU ARUNCAT PUR SI SIMPLU, SE PUTEAU PLANTA COPACI ADEVARATI CARE AR FI COSTAT SI MAI PUTIN, DAR AR FI VALORAT NU O VIATA DE OM, CI MULTE VIETI DE OAMENI!!!!!!!!!!!!!!!! PUTEAM AVEA CHIAR SI LIVEZI DE MERI ADEVARATI – SI NU MERI DIN FIBRA DE STICLA!!!! TREZIREA OAMENI BUNI!!! NU VA LASATI OMORATI!!!!!

    • perfect spus!sa nu uitam de centru in decor de doliu funerar cred ca sunt tematici pe care noi astia mici nu le intelegem:Eros si Thanatos! o poezie bei Bistrita lu’ Cretu!:)))

  • Mă adresez aici bistrițenilor umblați prin lume. Ați mai văzut undeva așa hidoșenie, tâmpenie, kitsch acolo pe unde dv. ați fost?

  • Într-o ieșire de-acum câteva luni, deputata Doina Pană fornăia pe nas, după cum îi este destul de des obiceiul: Să mai zică cineva că suntem comuniști. Nu cineva, tovarășa deputată, ci toată lumea, prin ceea ce produceți fără să vă consultați cu nimeni. Nici măcar comuniști chinezi nu vă puteți numi că ăia s-au mai reformat cât de cât, ci nord coreeni. Când mă gânesc că ați putea câștiga alegerile la Bistrița – că este cine să vă voteze – mă apucă groaza.

  • Mesajul ascuns, transmis de „Floarea Transilvaniei” către bistrițeni este următorul: Sunt comunist și mă doare în cot de voi. La Bistrița fac ce vreau.

    • Da!Sau poate pe principiul daca nu te lauda nimeni,lauda-te singur ambii bos(s)i,cel de la judet si de la municipiu si-au acordat „premiu-floare rosie” pentru ca au reusit sa fac din BN rusinea Transilvaniei.Suntem printre singurele 3judete rosii din regiune…trist…ca mai mult ce sa zici…

  • Vali iar ai aparut? Semneaza-te simplu ”Gadea, Mirciulica sau de ce nu Dan Grecu ori alalalt ce se uita in X securistu cu examenele cazute?” suna mai bine decat sa pui si ,7400000 chiar esti manipulat de mentorul tau Felix&company,Pacat de tine! Auzi tu el stie ca au fost 7 patrusute de mii VAI , VAI <,VAI

  • Comparați centrul propus de sași în jurul bisericii evanghelice și centrul propus de comuniști din Piața Petru Rareș. Analizați arhitectura, viziunea, perspectivele. Sunteți chiar așa miop, ca să nu zic obtuz, pentru a sesiza diferența?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.