”Alexander Van der Bellen – noul președintele ales al Austriei, fost președinte al Partidului Verde din Austria, declara chiar în ultimele zile de campanie: “Fie acceptăm polarizarea și distrugerea sistemului sau optăm pentru mai multă cooperare și reformarea sistemului. Eu voi fi mereu în favoarea lucrurilor care ne apropie și nu în favoarea celor care ne despart“. Românii, ca parte integrantă a sistemului politic și de valori european, trebuie să reflecteze asupra viitorului mediu/lung și în acest an electoral să își încredințeze votul pentru candidații care propun soluții sustenabile pentru societatea românească.
În acest context european, Partidul Verde vă propune ”BISTRIȚA VERDE pentru BISTRIȚENI”.
Programul politic al verzilor bistrițeni abordează patru teme majore care au ca finalitate creșterea nivelului de trai, sănătatea și dezvoltarea infrastructurii locale. Astăzi vom vorbi despre:
CURĂȚENIE. EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ PENTRU MEDIUL NATURAL
• “BISTRIȚA VERDE pentru BISTRIȚENI” începe cu curățenia. Salubrizarea străzilor și a spațiilor verzi eficient și cu costuri minime. Bistrița trebuie să redevină orașul curat din mijlocul Ardealului apreciat în toată România. Monitorizarea depozitarii ilegale a deșeurilor și gunoaielor pe teritoriul municipiului si aplicarea de sancțiuni.
• Colectare selectivă a deșeurilor menajere, industriale și din construcții este un alt deziderat al verzilor bistrițenilor. Transportul și gestionarea eficientă a deșeurilor în rampă cu costuri care să nu implice majorarea tarifelor către populație. Gestionarea deșeurilor biodegradabile la sursă, transformarea lor în compost și utilizarea pe terenurile degradate și poluate din oraș. O prioritate este interzicerea INCINERĂRII DEȘEURILOR ca formă de producere a energiei sau pentru orice alt scop.
• Curățirea malurilor, zonelor învecinate acestora și albiei râului Bistrița și a afluenților Ghinda, Jelna, Sigmir, valea Boilor, valea Căstăilor, Slătinița, etc pe tot cursul acestora pe teritoriul municipiului Bistrița pentru ca bistrițenii și turiștii să se bucure cu adevărat de această minune – apa. Monitorizarea gradului de poluare și salubrizare a rețelei hidrografice a municipiului astfel încât dacă se impune să se poată aplica măsuri pentru stoparea depozitării de gunoaie și deversării scurgerilor ilegale a apelor uzate, poluante, din gospodării în cursurile naturale de apă.
• Urgentarea și finalizarea lucrărilor de investiții la stația de epurare a municipiului. Mirosul insuportabil și posibilitatea îmbolnăvirii bistrițenilor datorită agenților patogeni vehiculați în atmosferă impun ca prioritate capsularea bazinelor de decantare. Cu atât mai mult cu cât acest demers permite valorificarea gazului de fermentație în stații de producere a biogazului.
• Finalizarea, în regim de urgență, a construcției rețelelor de apă și canalizare pe întreg teritoriul municipiului, în special pe străzile care nu sunt incluse în actualul program ISPA și care necesită soluții tehnice de traversare a râului Bistrița. Monitorizarea și prezentarea cetățenilor în transparent și eficient a modului în care evoluează proiectele. Asigurarea preluării apelor pluviale în siguranță, în șanțuri stradale și rețele de șanțuri zonale care să aibă asigurată deversarea spre râul Bistrița și afluenții săi sau în rețelele de canalizare a orașului. Amenajarea de șanțuri de gardă, mai ales pe versanții văilor, la limita zonelor de locuit.
• Reglementarea creșterii animalelor domestice în zonele destinate locuințelor și terenurilor aflate în intravilan prin introducerea de restricții sanitar-veterinare, asigurarea condițiilor de bunăstare pentru animale și a unor condiții civilizate de trai având ca rezultat protejarea mediului natural. Reînființarea unui obor (târg de animale și cereale) care să vină în sprijinul agricultorilor și fermierilor din localitățile componente și din județ în localitatea Sărata.
• Aplicarea legislației privind deținerea și creșterea câinilor cu stăpân, inclusiv la stânele care pășunează în extravilanul municipiului. Soluționarea problemei câinilor fără stăpân atât pe teritoriul municipiului Bistrița și a localităților componente cât și din pădurile și terenurile agricole proprietatea municipiului.
• De felul în care vom ști să avem grijă de mediu și natură depinde existența noastră! Prin “BISTRIȚA VERDE pentru BISTRIȚENI” vom susține lansarea unor programe și proiecte de educație formală și non formală ecologică și de protecție a mediului pentru tineri și adulți, în școli și în afara acestora”
Biroul de presă Partidul Verde filiala Bistrița-Năsăud
(PE)
Comentarii recente