Actualitate

LPS Bistriţa, luat cu asalt de absolvenţii de gimnaziu. De ce sunt revoltaţi părinţii

Liceul cu Program Sportiv Bistriţa este una dintre cele mai căutate şcoli vocaţionale din judeţ, dovadă numărul mare de elevi care s-au înscris să susţină probele sportive obligatorii pentru accederea într-o clasă de profil. Este vorba de  143 de viitori absolvenţi de gimnaziu care luptă să ocupe 84 de locuri.

Cei mai mulţi elevi – 38 – vor să intre în clasele de fotbal, alţi 21 sunt interesaţi de gimnastică, la fel şi de atletism, iar 19 de volei. În clasa de handbal-fete vor să acceadă 17 eleve inspirate de reuşita echipei locale CSM care va juca în Liga Naţională şi de posibilitatea de a face şi ele parte din echipă la un moment dat.  La schi s-au înscris 12 elevi, opt la handbal-băieţi şi şapte la tenis de masă.

Din păcate, 59 dintre ei nu vor putea să urmeze profilul pe care şi-l doresc întrucât, în planul de şcolarizare, LPS are alocate doar trei clase pentru profilul sportiv.

Mai mulţi părinţi cu care am stat de vorbă ne-au  spus că este nedrept ca elevii să nu poată să înveţe acolo unde doresc din cauza unor cifre care se stabiliesc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud cu mult timp înainte să înceapă înscrierile în clasa a IX-a.

„Cei de la ISJ fac nişte planuri de şcolarizare împărţind numărul de elevi din clasa a VIII-a la numărul de şcoli, ceea ce nu este normal. Sunt şi licee neatractive, copiii nu vor să înveţe acolo, dar ISJ îi obligă să meargă pentru că acolo unde vor ei nu mai sunt locuri. Nu mi se pare normal ca, într-o societate care tot vorbeşte de reformă în învăţământ, de adaptarea ofertei şcolare la piaţa muncii şi la nevoile fiecărui individ noi încă să repartizăm copiii după un sistem comunist, egalitarist. Dacă LPS este căutat de elevi, atunci să aibă câte clase are nevoie, iar dacă alte şcoli sunt neatractive, să fie închise. Mie aşa mi s-ar părea normal”, ne-a declarat un părinte sub protecţia anonimatului.

O elevă care vrea să umeze profilul handbal ne-a spus că nici ea nu înţelege de ce nu se găseşte o soluţie pentru ca LPS să devină o „pepinieră” pentru CSM Bistriţa.

„Mie îmi place foarte mult handbalul, iar profesorul de sport m-a tot încurajat să vin la LPS spunând că am talent. Mi-e frică acum că nu sunt suficiente locuri să intru la liceu şi probabil voi ajunge la Forestier sau la Agricol, deşi eu nu vreau să fac altceva decât handbal. Am văzut că la CSM sunt multe jucătoare din alte judeţe. Eu mi-aş dori să joc acolo într-o zi şi nu înţeleg de ce trebuie cineva să-mi spulbere acest vis”, a spus eleva.

Guvernul României a aprobat cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2016-2017, anunţănd că acestea asigură cuprinderea tuturor copiilor de vârstă preșcolară și școlară în sistemul de învățământ preuniversitar, pe nivelul și forma de educație corespunzătoare vârstei și dezvoltării psihomotorii a acestora; accesul absolvenților unui anumit nivel de învățământ/calificare către un nivel superior; stabilirea echilibrată a numărului de locuri pentru anii I de studii în învățământul profesional, liceal și postliceal, în funcție de opțiunile absolvenților, pe baza tendințelor de dezvoltare socio-economică, a prognozei ocupării forței de muncă pe regiuni de dezvoltare/județe.

Numărul de locuri din unitățile de stat pentru anul 2016-2017 se menține la nivelul anului școlar curent pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional, postliceal, artă și sportiv. Guvernul a mai aprobat 1.800 de locuri în învățământul preuniversitar pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, din țările vecine și din diaspora și 3.705 locuri în învățământul superior pentru românii din afara granițelor. De asemenea, executivul de la București a stabilit 500 de luni-bursă pentru cadrele didactice sau pentru practica studenților din străinătate.

8 comentarii

  • Un singur lucru trebuie să se înțeleagă dincolo de reformă, cifre, legi, măsuri, norme etc. Și anume că copilul (în cazul de față), sau individul (la modul general) este mai important decât sistemul la care se raportează. Adică elevul este mai important și decât ISJ și decât Ministerul Educației și decât școala și decât manualul și decât reforma și decât toate măsurile care le iau unii crezând că sunt deștepți… Nimic nu poate fi mai important decât scopul nobil de a crește și educa copiii în pace, armonie și bună înțelegere…

    • din cate știu se completeaza o hartie cu o ordine de licee pe care le dorește elevul, redistribuirea elevilor se face in funcție de locuri disponibileși medii;
      deci dacă nu are șanse la prima optiunea aleasă, mai poate intra la alte licee; mai slabe decat prima optiune evident
      după ce i se confirma locul intr-un liceu din oraș, elevul iși duce dosarul de incrieire acolo prin luna iulie deci nu mai faceți caz de tampenii de astea

  • Un lucru nu înțeleg acești părinți și probabil colegii de la LPS, concurența e benefică progresului și stimulării performanței. Sunt atâtea alte licee în orașul ăsta mai căutate decât LPS și atâtea alte domenii, specialiări și profesii cel puțin la fel de importante ca sportul. Imaginați-vă că intră toți elevii acolo unde vor, obținem fiecare tot ce vrem fără un minim efort ! Dar, asta e încă mentalitatea de Bistrița din păcate. Altfel, succes tuturor elevilor ! Cu siguranță își vor găsi adevărata vocație, cât despre ișj … o instituție tot mai inutilă, ca multe alte structurii ale birocrației de stat. Educația are nevoie de creativitate, deschidere spre nou și spre lumea reală, de competivitate nu de controale si lucruri impuse, de tip comunist.

    • Dacă sunt altele atât de căutate, de ce există problema la LPS, de ce se înghesuie toți acolo? evident pentru că nu sunt atât de căutate altele…

    • Domnule Vali, in cazul de fata exista o concurenta de aprox. 1,3 pe un loc. Nu mai luam in calcul media pe care acesti candidati urmeaza sa o aiba la absolvire. Presupun ca ati auzit si de concurenta mai mare, precum si de celelate licee din oras, din judet si din tara. Sa nu ducem in derizoriu o treaba serioasa precum educatia, doar pt ca LPS vrea sa mai faca o clasa in plus. Credeam ca am fost destul de explicit in comentariul precedent, cine are de inteles sa priceapa !

    • pai la sportivi de bine sau rau se termina liceul cu bacul luat!
      la alergat si dat peste cap toti suntem buni!!!!

  • Este foarte simplu pentru isj sa faca clase de profil sport in alte scoli precum in ani91-92-93-94 clasa de fotbal la ind3

  • principala lor grijă ar trebui să fie cartea nu liceu dar nu-i cazu la ăștia ce merg la lps; liceu cu program de muncă nu aveați că nu se mai inghesuiau..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.