Actualitate

Donarea de sânge nu salvează doar viețile altora. Ce beneficii aduce organismului

O donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular. În urma donării, rezistența la traumatisme crește, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.  Pe scurt, donarea de sânge ajută organismul să își crească imunitatea.

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care se celebrează azi, specialiștii atrag atenția că, în România, e nevoie de 1000 litri de sânge zilnic, iar 450 ml de sânge donat salvează trei vieți. Durează doar 10 minute să donezi sânge! În plus, se fac analize gratuite, se primește o zi liberă și șapte tichete de masă.

Timp Online a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Centrului de transfuzii sanguine Bistrița, Marius Cârcu, pe care l-a întrebat de câți donatori este nevoie într-o lună: „De cel puțin 400. Din cauza cererilor mari de sânge de la spital, începem să nu mai facem față în perioada de vară. Încă de luna trecută am observat o scădere. Am început să scădem sub 20 de donatori zilnic. Am avut doar 380, deși am fost ajutați de o campanie făcută de jandarmi și cei de la Finanțe. Dacă nu erau ei, probabil aveam sub 200. Îngrijorător este că nu putem face față cererilor de la spital. Avem cerere mare de trombociți”, a răspus Marius Cârcu.

Potrivit acestuia, instituția a fost dotată de curând cu un aparat nou cu care se încearcă depășirea acestei situații.

„Am primit un aparat pentru afereză care ne ajută să facem trombociți pentru cei cu hemoragii sau accidente. Un
singur donator la aparatul de afereză face cât cinci, numai că și aici sunt o grămadă de pretenții: trebuie să aibă vena foarte bună, omul trebuie să stea o oră. Avem niște donatori pe care îi sunăm și cu acest aparat lucrurile merg mai bine fiindcă noi, înainte, sunam cinci persoane ca să avem cinci unități de tromobiciți. E și un procedeu modern, oamenii sunt mulțumiți că li se fac analizele la acest aparat pe loc și se poate dona la 30 de zile, nu la 60 sau 72 de zile. Cu acest aparat ne-am mai ajutat în ultimul an”, a spus Marius Cârcu.

Întrebat cine sunt donatorii obișnuiți ai Centrului, el a răspuns: „Sunt cei care văd că e nevoie de sânge și dau o fugă să ajute. Sunt și mulți elevi fiindcă primesc o zi liberă de la școală, mai ales de la Colegiul Grigore Moisil unde am avut și campanii. Donatorul simplu e cel care vrea o zi liberă, vrea cele șapte tichete de masă a căror valoare a crescut de la 9,41 la 9,56 de lei și, mai nou, văd că a început să vină o nouă categorie, a oamenilor care vor să își facă analizele. Văzând că stau la cozi în altă parte, vin la noi. Nu facem chiar toate analizele, doar ale noastre, cele legate de sânge, dar putem spune că facem destul de multe și de scumpe. Echivalentul în bani ar fi de circa 350 de lei, dar un lucru estențial este că la noi se fac analize foarte temeinice fiindcă la noi,pentru HIV, hepatita C sau B se fac analize la fiecare donare”.

Deși numărul accidentelor rutiere grave crește vara, ca și nevoia de sânge pentru răniți, în aceeași perioadă scade însă numărul donatorilor.

„Lumea nu își dă seama că trebuie să avem stocuri. În cazul unui accident sau al unei operații, până colectăm sângele, până îl testăm, normal că durează și ar fi bine să avem stocurile pregătite. În general, stăm mai rău la grupele cu Rh negativ. Noi facem multă publicitate, dar ar fi minunat dacă omul obișnuit ar veni să doneze, măcar să avem 15-20 de donatori zilnic. Dacă am avea 25 de persoane, stocul ar fi foarte mult.Pentru Spitalul Județean  de Urgență Bistrița avem sânge, nu sunt probleme în general, dar trebuie să dăm sânge și altora. Am dat la Sanovil, la Beclean, la Deva sau Baia Mare, la Târgu Mureș sau Cluj. Se operează multă lume în clinicile universitare, iar de acolo ni se cere sângele la schimb. Operează omul din Bistrița, dar cer sângele de la Bistrița”, a spus Marius Cârcu.

Mulți dintre donatori află doar la Centrul de Transfuzii ce grupă sanguină au. „Mulți află de la noi că au o grupă rară. S-a întâmplat ca foarte mulți să devină donatori fiindcă au aflat că au o grupă de sânge rară”.

Astăzi, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Marius Cârcu le mulțumește donatorilor constanți și îi invită și pe alți bistrițeni să înceapă să doneze pentru sănătatea lor și salvarea vieții celor aflați în nevoie. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița se află pe strada Nicolae Bălcescu, aceeași cu Poliția.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost celebrată în premieră în data de 14 iunie 2004, în Johannesburg, Africa de Sud, ca un răspuns puternic şi pozitiv la adresa a milioane de oameni care donează sânge în fiecare an.  Ea marchează nașterea austriacului Karl Landsteiner – laureat al premiului Nobel pentru descoperirea grupelor de sânge si a Rh-ului, lucruri care au făcut posibile transfuzia de sânge fără risc.

În această zi, se atrage atenția asupra oamenilor care au fost salvaţi datorită sângelui donat, ca o modalitate de motivare a donatorilor de sânge la donările sistematice. Un alt obiectiv important al Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este concentrarea eforturilor naţionale şi internaţionale pentru îmbunătăţirea siguranţei şi adecvarea livrărilor de sânge, prin promovarea unei creşteri substanţiale a numărului de donatori în condiţii de siguranţă, de voluntariat şi de donări de sânge constante.

10 comentarii

  • Analize se fac o data pe an.in rest…..io nu am vazut nici o analiza.poate ca se fac,dar nu iti da nimic o foaie/hirtie cu acestea.

    • Nu îți trimite sângele mai departe fără analiza doar dacă ai ceva bolii te anunță în rest nu

  • Donarea de sange are 5 lucruri pozitive si 30 negative . Pe alea negative nu le spune nimeni . E teribil ca un tichet de masa costa ba 9,41 lei , ba 9,56 lei . Oare de ce nu s-a gasit o cifra rotunda , spre exemplu 10 lei ? Azi maine o sa aiba 6 zecimale , ca la NASA .

    • N-are nimic negativ,donarea de sange! nu stiu de unde te informezi tu,dar nu este asa! mai citeste!

  • Ar trebui angajati oameni capabili sa recolteze sangele!am fost cu un prieten,anul trecut,in toamna sa donam si s-au chinuit 3 „asistenti” sa-mi recolteze sange si nu au reusit!nici mie,nici prietenului meu!

  • toate posturile TV si centrele de donare se vaita la tv si in general in media ca nu au sange … de ce ? pai pe buna dreptate ! ca sa donezi sange trebuie sa fii ori calugar ori pocait …. nu bea … nu fuma nu manca oua … nu manca branza nu manca nu mai stiu ce … ba lasatio draqului de treaba ! daia nu aveti sange !!! din cauza regulilor de kkat f stricte !!! am fost acum fix un an sa donez sange vara fiind … si nu am baut 3 zile alcool respectiv bere sau vin ca altceva nu beau … beau in fiecare zi sau aproape … ca orice om o bere 2 sau 3 cand aj seara acasa dupa 8 sau 10 h de servici … si surpriza cand ajung … la centru de recoltare (fiind marti dimineta … ultima bere fiind bauta duminica seara) ma intreba cand am baut si sincer le spun duminica sera 2 beri … raspuns … domne nu puteti sa donati sange daca ati baut alcool la mai putin de 36h parca … ma duc pe urma la spitalul militar ai mint cu o zi si le spun ca ultima bere a fost bauta sambata sera adica sa fie 36h si surpriza ma intreba ce am mancat dimineta .. iar eu sincer le spun … ce am mancat … si spun 3 sau 4 linguri de salata de beuf …. raspunsul medicilor de la spitalul militar … pai domne nu puteti sa donati ca stiti grasime ca ficat ca etc … cu toate ca sunt sanatos tun atletic si nu am nicio problema de sanatate … nu am putut sa donez …. CU TOATE CA AM GRUPA UNIVERSALA 01 NEGATIV …concluzia !!! trebuie sa specificati la tv si masmedia … BA PROSTILOR VENITI SA DONATI SANGE DAS TRE SA FITI CALUGARI SAU POCAITI SAU SA TINETI POST NEGRU CA ALTFEL NU VA PRIMIM … si imi aduc aminte acum 15 ani cand eram un pusti rebel si cand am venit la centrul de transfuzii de pe iacob felix dupa 2 sau 3 zile de betie crunta … era bun sangele … acum nu mai este … NU AM CE SA MAI COMENTEZ VREAU SA AJUT DAR NU POT SA MA TRANSORM IN ISUS SAU VREUN CALUGAR PT 3 SAU 4 ZILE DOAR PT A DONA SANGE !!! RUSINE MAXIMA !!!!!!!!!!!!

    • Am peste 28 de donări, nu am avut nici o problema. Bă mai mult ma simt foarte bine după, iar personalul ca de obicei foarte bun și pe deplin calificat. ( unitatea de recoltare din str dr Felix sector 1 București)

      Pentru cei care au ceva împotriva bonificației, fraților ??!!!! Va duceți sa donați. DEX online și căutați definiția cuvântului donație. Gest altruist. Mi-ar plăcea sa văd și bonurile acelea retrase…. vreau sa donam nu sa vindem. Zi buna tuturor

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.